Hlavní navigace

Sám doma a nemocný. Co mít po ruce pro případ samoléčby?

3. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ať už jde o obávaný koronavirus, nebo jiné virové onemocnění, samoléčba je teď fenomén. Lékařům máme spíš volat a osobně raději nikam nechodit, pokud to není nutné. Co si naordinovat? Jaké léky mít raději doma v zásobě, kdyby se objevila horečka, kašel a další příznaky nemoci?

Také se teď, během probíhající pandemie koronaviru, sledujete více než kdy předtím? Každé zakašlání, zaškrábání v krku nebo pocit únavy analyzujete? Vzhledem k panující situaci je to logické.

Navíc k lékaři nyní mnohdy nemůžeme, musíme nejprve počkat na výsledky testů na COVID-19. Jak si pomoci sami, bez lékaře? Odbornice z České lékárnické komory (ČLnK) pro server Vitalia.cz zodpověděly otázky kolem domácího léčení viróz.

Co se dozvíte v článku
  1. Něco „na mě leze“, ale horečku nemám. Co mám dělat?
  2. Jak na infekci působí rostlinné výtažky?
  3. Mám zvýšenou teplotu. Je vhodné užívat léky k jejímu snížení?
  4. Kdy horečka vyžaduje pomoc lékaře?
  5. Je lepší Paralen, Ibalgin nebo Acylpyrin?
  6. S čím pomůže lékárník?
  7. Bude lépe účinkovat tableta, nápoj, nebo čípek?
  8. Co mít doma „univerzálního“ na kašel?
  9. Jak poznat dušnost, kterou bez lékaře nevyřešíme?

Něco „na mě leze“, ale horečku nemám. Co mám dělat?

Pokud máme pocit, že ‚na nás něco leze‘, tak jako první opatření volíme zejména odpočinek a zajištění dostatečné hydratace,“ má jednoduchý a účinný tip Lucie Kovářová, lékárnice a odborná konzultantka ČLnK. „Na místě je také doplnění vitamínů a minerálů, především když naše běžná strava nepokrývá jejich doporučený příjem. Osvědčeným pomocníkem pro nastartování imunity je vitamín C, nejlépe v kombinaci se selenem a zinkem.“

„Pokud už vstoupila infekce – a to nejen koronavirová – do organismu, je možné při pocítění prvních příznaků onemocnění zahájit symptomatickou léčbu. Ta slouží především ke zmírnění příznaků nemoci,“ doporučuje tisková mluvčí ČLnK a praktikující lékárnice Michaela Bažantová: „V tomto případě je možné využít například účinků rostlinných extraktů z lékořice hladké, hořce drsného a pelargonie.“

Využít se dají i betaglukany, které jsou určeny pro akutní podporu imunitního systému v případě prvních příznaků onemocnění. Posilují obranné reakce organismu a pohlcují cizorodé látky v těle.

Jak na infekci působí rostlinné výtažky?

Lékořice hladká

Výtažek z lékořice hladké zamezuje množení virů v těle, užívá se buď ve formě léčivých přípravků, nebo léčivých čajových směsí.

Pelargonie

Výtažek z pelargonie zabraňuje dalšímu šíření infekce a může zmírnit její celkový průběh.

Hořec drsný

Extrakt z kořene hořce drsného má stejné účinky jako výtažek z pelargonie. Prokázalo se také, že potlačuje růst viru SARS-CoV.

Mám zvýšenou teplotu. Je vhodné užívat léky k jejímu snížení?

Obecná panika kolem nákazy koronavirem nás zneklidňuje, i když si to třeba vědomě nepřipouštíme. A to může mít vliv na různá unáhlená rozhodnutí ohledně samoléčby – sem patří i nevhodné používání léků proti teplotě.

„Při infekčním onemocnění hraje zvýšení tělesné teploty velmi důležitou roli. Tento přirozený obranný mechanismus organismu omezuje množení virů, jež způsobily onemocnění, a některé dokonce i hubí,“ vysvětluje Michaela Bažantová s tím, že zvýšenou teplotu (do 38 °C) není účelné okamžitě srážet. „Jedná se totiž o nejpřirozenější nástroj, jaký naše tělo využívá pro boj s infekcí. Léky ke snížení horečky většinou nasazujeme až při zvýšení tělesné teploty nad 38 °C.“

Není tak třeba se hned obávat. Využít se dá kromě léků i jiné účinné pomoci, na kterou už dnes často zapomínáme – a to jsou zábaly. Podmínkou k jejich správnému využití je, aby pacient neměl současně vysokou teplotu a studené končetiny.

„Zábaly se připravují z látky namáčené do vody s přídavkem jablečného octa. U dětí je přípustné chladit jen okolí zápěstí nebo kotníků. Voda by neměla být příliš studená, ale vlažná, aby teplotní rozdíl nebyl vysoký. Princip zábalů je založený na odpařování vody, nikoli na rozdílu teplot,“ popisuje správný postup Lucie Kovářová.

Kdy horečka vyžaduje pomoc lékaře?

  • V některých případech je u horečky vhodné okamžitě kontaktovat lékaře.
  • Je to při horečce, kterou není možné srazit po dobu 24 hodin.
  • Lékaře vyžaduje i horečka, která se vrací déle než tři dny za sebou.
  • U dětí je to v případě, že mají i jen zvýšenou teplotu ve věku do tří měsíců.
  • Přidá-li se k horečce i dušnost a upadání do mdlob, případně se u dětí objeví celkové křeče, je nutné vyrazit na pohotovost či přivolat rychlou záchrannou službu.

Je lepší Paralen, Ibalgin nebo Acylpyrin?

Lékem volby na tlumení vysoké teploty je paracetamol (obsahuje ho např. Paralen), dalšími nejčastěji používanými léky jsou ibuprofen (např. Ibalgin) a acetylsalicylová kyselina (např. Acylpyrin). Každá ze zmíněných účinných látek má svá omezení – kontraindikace a interakce, proto je vhodné se o konkrétní volbě léčiva poradit s lékárníkem. 

„Paracetamol představuje bezpečnou první volbu pro děti od tří měsíců věku nebo hmotnosti nad šest kilogramů a dospělé. Je vhodný také pro těhotné ženy ve 2. a 3. trimestru, pacienty s vředovou chorobou žaludku či dvanáctníku, s alergií nebo bronchiálním astmatem, zvýšenou krvácivostí pro terapii příznaků virových infekcí doprovázených horečkou, bolestí hlavy a kloubů,“ vysvětluje Michaela Bažantová, že ne každý může užívat jakékoliv léky ke snížení horečky.

Užívání ibuprofenu a dalších léčiv ze skupiny nesteroidních antiflogistik (včetně kyseliny acetylsalicylové – známé především z Acylpyrinu) je podle odbornice u jinak zdravých lidí také vhodnou alternativou. 

„Může však představovat riziko u kardiaků, diabetiků, astmatiků, alergiků, pacientů s onemocněním gastrointestinálního traktu, postižením ledvin a jater. Rizikovou skupinou mohou být i pacienti, kteří tato léčiva užívají dlouhodobě, ještě před onemocněním koronavirem. Zatímco léky s obsahem ibuprofenu je možné použít u dětí od tří měsíců, léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové v dávce dostatečné na snížení teploty jsou kontraindikované – tedy nevhodné – u dětí do šestnácti let, těhotných ve 2. a 3. trimestru a mnoha dalších pacientů,“ dodává Michaela Bažantová.

S čím pomůže lékárník?

  • Symptomatická léčba je vždy odvislá od konkrétních potřeb pacienta.
  • Terapii jednotlivých příznaků je vhodnější řešit až po jejich propuknutí, aby bylo možné individuálně vybrat ten nejvhodnější přípravek. 
  • Dopředu totiž nevíme, jaký příznak a s jakou intenzitou bude onemocnění provázet, jestli se objeví například jen lehce ucpaný nos, anebo rýma hlenovitá či vodová. 
  • Výběr vhodného přípravku v závislosti na aktuálním stavu pacienta a dalších individuálně užívaných lécích je proto žádoucí svěřit do rukou svého lékárníka.
  • Ten poradí, vysvětlí přesné dávkování a přesnou dobu užívání, případně zamezí i hrozícím lékovým chybám.

Bude lépe účinkovat tableta, nápoj, nebo čípek?

I tady se najdou rozdíly. Forma léků má totiž vliv třeba na rychlost, s jakou nastoupí jejich účinek – už se poměrně vžilo povědomí třeba o tabletách „rapid“, které začnou účinkovat rychleji. Například léky určené ke snižování tělesné teploty lze sehnat jako tablety, žvýkací tablety, kapsle, sirupy, sáčky do vody, šumivé tablety nebo čípky. 

„A právě u použití čípků nastává také velmi rychlý účinek,“ říká Lucie Kovářová a vysvětluje proč: „Oblast konečníku je totiž výrazně prokrvena a účinná látka se při rektálním podání dostává do krve velmi rychle. Jsou také vhodné, pokud má pacient problémy s polykáním nebo trpí nevolností a zvrací.“

Jinak platí, že léková forma záleží na preferenci pacienta. Někdo raději zapije tabletu, jiný vypije nápoj. „U rozpustných forem je důležité užít celou dávku v krátkém časovém intervalu. Není vhodné například teplý nápoj postupně popíjet jako například kávu,“ upozorňuje na jedno úskalí Lucie Kovářová. A vždy je nutné dbát na doporučenou denní dávku jednotlivých účinných látek.

„Specifickou kategorií jsou léčivé přípravky, které obsahují více složek – v podobě horkých nápojů nebo tablet. Ty je však záhodno užívat až v případě kombinace více příznaků onemocnění jako zvýšené teploty, bolesti hlavy, svalů, kloubů, v krku, celkové schvácenosti a ucpaných dutin,“ dodává lékárnice.

Co mít doma „univerzálního“ na kašel?

Mukolytika, tedy léky, které při onemocněních dýchacích cest přispívají ke zkapalnění průduškového sekretu a ke snadnějšímu vykašlávání hlenu. Současná praxe doporučuje podle odbornic z ČLnK ihned v první fázi koronavirového onemocnění zahájit podávání mukolytik, a to při vlhkém i při suchém typu kašle.

„Využít se dají léčivé přípravky s obsahem acetylcysteinu, erdosteinu nebo bromhexinu, a to buď ve formě tablet, kapek, sirupů, sáčků do vody, či šumivých tablet. S výběrem nejvhodnějšího přípravku a také jeho formy poradí v každé lékárně,“ říká Michaela Bažantová. Při užívání mukolytik je zásadní dostatečný příjem tekutin, aby se hlen dostatečně naředil.“

Léky, které pomáhají s vykašláváním, by se také neměly užívat později než kolem osmnácté hodiny večer, jinak by se mohl v dýchacích cestách hromadit hlen a dráždit ke kašli během usínání či spánku. Co je ještě důležité?

Jestliže se výsledek léčby nedostaví do pěti dnů a u dětí do tří dnů, je vhodné kontaktovat lékaře,“ doporučuje Lucie Kovářová. „To je rovněž příhodné i v případě starších pacientů, pacientů se srdečním onemocněním, vysokým tlakem, diabetem, chronickou obstrukční nemocí či onkologickým onemocněním.“

Jak poznat dušnost, kterou bez lékaře nevyřešíme?

  • Dušnost při koronavirovém onemocnění se objevuje buď náhle bez předchozích problémů, nebo má postupně, někdy velmi rychle se zhoršující tendenci. 
  • Mezi její projevy patří časté zadýchávání, neustálé nutkání ke kašli, jež může doprovázet pískot a únava, pocit knedlíku v krku nebo jeho bolest, tíže na hrudníku, strach a úzkost. 
  • Jestliže se u nemocného vyskytnou příznaky jako dušení, lapání po dechu, vysoká teplota, pískot při výdechu či modrání rtů, je nezbytné bezodkladně volat rychlou záchrannou službu.

Odborná spolupráce:

Mgr. Michaela Bažantová

Praktikující lékárnice a tisková mluvčí České lékárnické komory


Mgr. Lucie Kovářová

Lékárnice a odborná konzultantka České lékárnické komory

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).