Hlavní navigace

Jsou vlašské ořechy hořké? Může za to špatné skladování

3. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jeden ořech v sobě ukrývá spoustu energie, zdravé tuky i bílkoviny. Všechna práce přírody přijde vniveč, když ořechy necháme zplesnivět, nebo – na což často narazíme u kupovaných vlašáků – zhořknout.

Jedná se o plody ořešáku královského. Jsou obaleny v ochranné vrstvě, ve které na stromě dozrávají. Dozráváním mění ochranná vrstva barvu – tmavne, praská a následně vypadne zralý ořech. Vlašské ořechy dozrávají od srpna do září a jsou jednou z nejstarších stromových potravin známých člověku. Tržní částí vlašského ořechu jsou pak samotná jádra. Ta mají skvělé vlastnosti.

Výjimečnost vlašského ořechu

Vlašské ořechy jsou potravina spadající do skupiny bohatých zdrojů tuků. Pyšní se vysokým obsahem mastných kyselin s dlouhým řetězcem, které jsou velice prospěšné pro naše buňky, zejména pak buňky nervové soustavy, slouží jako skvělé antioxidanty.

Nejvíce zastoupené jsou omega-6 nenasycené mastné kyseliny, nezanedbatelný podíl tvoří i omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Právě díky obsahu těchto polynenasycených mastných kyselin pozitivně ovlivňují hladiny LDL cholesterolu a triacylglycerolů v krvi. Podíl mají i v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Z minerálních látek je zastoupen například hořčík, fosfor, draslík či zinek. Z hlediska vitamínů jsou to pak zejména vitamíny skupiny B a vitamín E.

K získání všech benefitů postačí pravidelná denní konzumace cca 28 gramů, což je asi jedenáct vlašských ořechů.

Vlašské ořechy nemají být hořké

Avšak výčet pozitivních vlastností vlašských ořechů může být při konzumaci zhacen špatnou chutí. Zejména kupované ořechy bývají totiž mnohdy hořké.

Kdo má přímý přístup ke zdroji vlašáků, jistě ví, jak skvěle chutnají čerstvé. A přesně tak by měly chutnat i ty kupované. Pokud si tedy koupíte vlašské ořechy ve stánku nebo v supermarketu a ořechy jsou hořké, nejspíše byly špatně a až příliš dlouhou dobu skladovány.

Vysoký obsah mastných kyselin s dlouhým řetězcem je totiž sice skvělý z pohledu prospěšnosti pro lidské zdraví, ale má i své nevýhody. Například právě choulostivost k vnějším vlivům. A tak ořechy relativně snadno žluknou, a v takovém stavu by se již konzumovat neměly.

Jak postupovat při koupi ořechů

  • Ořechy řádně prohlédněte, pokud možno k nim přičichnete. Cítíte-li jakýkoliv divný pach, nekupujte je.
  • Plíseň u ořechů se skořápkou nemusíte poznat, zeptejte se v obchodě, zda si jeden můžete rozlousknout.
  • Zkontrolujte si datum balení nebo datum minimální trvanlivosti (DMT).
  • Sledujte okolí ořechů, zejména těch nebalených. Jsou-li v jejich blízkosti broučci, larvy nebo potravinoví moli, nekupujte je, ani kdyby kilo stálo deset korun.

Galerie: Nebezpečné ořechy a datle v obchodech

Jak zabránit hořké chuti

Pokud máte ořechy domácí, skladujte je raději ve skořápce, která slouží jako ochrana. Jakmile se skořápka naruší, zvýší se působení vnějších vlivů přímo na jádra a ořechy žluknou rychleji.

Vyloupaná jádra by měla být uskladněna v chladu. Lednička je základ, vlašské ořechy rozhodně nepatří do poličky ve spíži, kde panuje pokojová teplota, zde se pak kazí velice rychle. V lednici vydrží několik týdnů, ale úplnou jistotou je mrazák. Mastné kyseliny obsažené ve vlašských ořeších mají velice nízký bod tuhnutí, a tak nezmrznou ani v běžných teplotách domácích mrazáků. Pokud ořechy skladujete déle, skladujte je v mrazáku a vždy si odsypte jen malé množství třeba do lednice.

I ořechové máslo se rádo kazí

Na ořechová másla si dejte také pozor. Jakékoliv mechanické narušení ořechu totiž urychluje jeho žluknutí. Ať už ořechy vyloupete, nebo je dokonce nadrtíte, oběma způsoby dojde k určitému typu narušení. U ořechových másel se pak bavíme o kompletním rozemletí, čímž jsou obsažené mastné kyseliny vystaveny vnějším vlivům, a pokud neskladujete ořechové máslo v chladu a temnu, můžete si být jisti, že se vám zkazí dřív, než si ho stačíte užít.

poporodni_deprese

Ořechová másla jako taková je proto trochu riskantní kupovat v obchodě. Když si totiž všimnete podmínek jejich skladování v krámě, většinou se nejedná o chladná a temná místa, která by zajistila podmínky, jež jsou pro delší dobu trvanlivosti vyžadovány.

Vlašské ořechy jsou pak jedny z nejnáchylnějších, takže tam je riziko ještě o něco vyšší než u jiných druhů. Jako řešení se pak nabízí výroba ořechových másel doma. Potřebujete k tomu jen hodně výkonný mixér, ořechy a pár minut času. Je to snadné, poměrně rychlé a rozhodně levnější než ořechové máslo kupované. A v neposlední řadě si namixujete takové množství, které jste schopni zkonzumovat ještě předtím, než se stihne zkazit. A sami pak moc dobře víte, jak dlouho už vám máslo doma leží.

Autor článku

Bc. Karolína Otavová

Nutriční terapeutka, absolventka oboru Nutriční terapeut na LF MU, a současná studentka oboru Technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně. Spolupracuje s projektem  Ne hladu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).