Hlavní navigace

Testování na koronavirus. Na rovinu – výtěr je velice nepříjemný

27. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
ROZHOVOR – Jsem nebo mohu být nakažený novým typem koronaviru? Ze zvědavosti, ve snaze předejít nákaze v rodině nebo proto, aby se firma po týdnech home office mohla sejít v práci bez obav. Motivace pro testy máme různé. V Praze je provádí například EUC Laboratoře. A zájem o ně den ode dne stoupá.

Libuše Vitková je vedoucí oddělení odběrových míst. Denně se setká se sedmdesáti lidmi, kterým odebírá vzorky na zjištění nákazy novým typem koronaviru. Ve speciálním stanu se provádějí odběry z nosohltanu a krku, které rychle a spolehlivě stanoví, zda je člověk právě nakažený. Jak odběry probíhají, kdy se dozvíme výsledky a čeho se lidé nejvíc bojí?

O samotných odběrech jsem četla už spoustu věcí. Je výtěr bolestivý?

Na rovinu: výtěr z nosohltanu je velice nepříjemný, bolestivý ale ne. Spočívá v tom, že se speciální tyčinka zasune do zadní části nosu a tam se musí malinko ohnout. Lidem většinou vyhrknou slzičky, zamrkají, někdo se pak vysmrká a pokračujeme výtěrem ještě z krku. Nosohltan je ale stěžejní, tam se zachytává nejvíce virů.

Bojí se přicházející lidé, co je čeká?

Bojí. Především ten, kdo má větší dávivý reflex. Dokonce bych řekla, že se lidé více bojí samotných odběrů než eventuálního pozitivního výsledku testu. Ale opravdu se snažíme s nimi předem komunikovat, říct, co je čeká. Prodýchávám to s nimi, předem se snažím si z toho dělat už legraci a trochu to zlehčovat, pomoct jim. Příjemné to není, ale žádná tragédie také ne. Dokonce jsme zvládli udělat výtěr i půlročnímu miminku.


Autor: EUC Laboratoře

Výtěrová sada pro odběry z nosohltanu a krku

K vám mohou přijet i rodiče s dětmi?

Ano, ale není tomu tak na všech místech. Zatím jsme to vždycky zvládli. Děti byly skvělé. Rodiče si je vezmou na klín, opřou o sebe, podrží jim hlavu a ruce. Dosud jsme neměli žádný problém.

Jedna skupina jsou lidé, které na odběry pošle z nějakého důvodu lékař. Co ale samoplátci? Co je k vám vede především?

Motivy jsou různé, je to rozmanitá skupina lidí. Třeba ti, co pracují v zahraničí a mají určitou obavu, že se mohli nakazit. Nebo naopak ti, kdo byli třeba kvůli práci nějaký čas na ubytovně a teď se vracejí domů a chtějí se ujistit, že jsou v pořádku. Chodí k nám podnikatelé, firmy objednávají testy pro zaměstnance. Pak se hlásí preventivně ti, kdo se starají o seniory v rodině a mají strach o ně. Ale přijela k nám i rodina s dvěma dětmi, čistě ze zvědavosti a ujistit se, že jsou v pořádku.

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

Jako samoplátce může tedy přijít kdokoliv? 

Samoplátce ale nepřijímají na všech místech, kde se testuje. Určitě doporučuji informovat se předem, třeba na stránkách ministerstva zdravotnictví. Také je třeba si všímat toho, jaký typ odběrů se na kterém místě provádí – zda výtěr, nebo krevní testy. I těch je více druhů.

Můžete nám v tom udělat jasno? Máme jít spíš na „na krev“, nebo na výtěr?

I k nám chodí často lidé v domnění, že provádíme krevní testy. K tomu ale odběrový stan není uzpůsobený. Výtěr z nosohltanu a krku je nejjistější a rychlá metoda dozvědět se, zda jste zasaženi novým typem koronaviru. 

Z krve se naopak dělají rychlotesty, ty zjišťují přítomnost protilátek, tedy zda člověk nemoc prodělal – buď má vytvořené protilátky, nebo ne. (Na tomto principu probíhá aktuálně prováděné plošné testování, pozn. red.)

Pak jsou ještě odběry krve z žíly, které stanovují přesné hladiny protilátek, to jsou už specifické odběry. Pro základní informaci je výtěr tou nejlepší volbou. Stojí dva tisíce pět set korun, platí se na místě a ideálně kartou.


Autor: EUC Laboratoře

Odběry se provádějí přímo v autě

Jak je to s výsledky, kdy se je dozvíme?

Do čtyřiceti osmi hodin se je dozví samoplátci. Poskytnou nám mail a telefonní číslo. Do mailu přijdou výsledky v zabezpečené příloze, na telefon pak PIN kód. 

Pokud na vyšetření posílá lékař, doporučujeme zavolat mu za dva až tři dny. Výsledky jsou samozřejmě to, co lidi na místě zajímá jako první a vyptávají se nás. Často se i s ledasčím svěřují, zajímá je, jestli mohou mít pozitivní výsledek testů. Občas se i zapovídáme, ale samozřejmě ne na úkor čekání ostatních.

Zdravotnická skupina EUC tvoří největší síť ambulantních klinik v ČR. Je největším poskytovatelem ambulantní péče, prémiové péče, mamoscreeningu a lékařské péče pro zaměstnavatele. Poskytuje péči 1 milionu pacientů ročně. Působí ve 26 zdravotnických zařízeních napříč Českou republikou (včetně 9 prémiových), 11 mamocentrech, 20 lékárnách a 11 laboratořích.

Kde provádíte odběry na zjištění nákazou novým typem koronaviru?

Odběrový stan je umístěný v Praze na Veleslavíně na nádvoří zámečku, kde bývalo zdravotnické zařízení. Je to krásně přístupné autem, ale i městskou hromadnou dopravou nebo pěšky. Snažili jsme se vybrat místo, kde nebude vysoká koncentrace lidí, ale každý se sem v pohodě dostane. 

Jak to vypadá uvnitř a kolik zdravotníků tu pracuje?

Ve stanu máme stolek, kde probíhá administrativa, ta je v případě samoplátců na trochu delší dobu; pro ty, kdo mají žádanku od lékaře, je to rychlý proces. Administrativu zajišťují tři lidé a ve dvou provádíme výtěry. Pro ty je vyhrazené místo za zástěnou, kde máme všechny pomůcky – výběrové sady, štětičky, dezinfekci, ochranné prostředky, rukavice. Ale většinu odběrů provádíme venku přímo z auta.

Orientace na místě je pro přijíždějící snadná? Nečekají se fronty?

Vše probíhá tak, že hned u vchodu a vjezdu je pracovník, který všechny nasměruje především podle toho, zda jde o samoplátce, nebo zájemce s žádankou od lékaře. Tím se řídí, ze které strany stanu si ho přebereme my zdravotníci. Potřebujeme žádanku, pokud je vystavená, a kartičku pojištění. Vyřídíme nezbytnosti. I pro pacienty máme připravené rukavice, abychom nesahali společně na stejné věci. Pak provedeme výtěr z nosohltanu a krku a pacienti odjíždějí nebo odcházejí. Všechno je otázka pár minut a s dobrou organizací na místě se nečeká. 


Autor: EUC Laboratoře

Zázemí stanu, kde probíhají odběry

Jak jste chráněni vy zdravotníci?

Vypadáme „krásně“. Na sobě máme overaly, respirátory, ochranné brýle, štít, rukavice a návleky na boty. Je nám horko a máme žízeň, ale dá se to vydržet. Ochranným pomůckám věřím, že nás chrání dobře. Když někdo opravdu kašle, raději se ještě postříkáme dezinfekcí.

Daří se zájemce odbavit průběžně?

Testovat jsme začínali 23. března, zpočátku s deseti lidmi denně. Teď je to kolem sedmdesáti příchozích na den. Fungujeme denně od osmi do dvanácti a všechno se daří průběžně, kdyžtak si pospíšíme my, ale najednou tu byla nejvíce čtyři auta. Kapacitně můžeme zvládnout až sto vzorků denně a možná to nastane, protože zájem o testy pořád stoupá.


Autor: EUC Laboratoře

Sad na odběry je zatím dost, zájem ale stoupá

Zvládáte i zásobování, máte dost vzorků?

To je obecně problém. Třeba štětičky na výtěry musí být opravdu tenounké, abychom lidem neublížili. Ty, které jsme původně dostali, byly navíc bavlněné a tady je zapotřebí syntetický materiál. Ty se nedají moc objednat, protože se vyrábějí v Itálii. Naštěstí máme skvělý tým lidí, kteří umí všechno zařídit, takže máme s čím pracovat. 


Libuše Vitková

Působí jako vedoucí Oddělení odběrových míst společnosti EUC Laboratoře. Aktuálně se podílí na testování nákazy koronavirem. V odběrovém místě na pražském Veleslavíně zpracuje až sedmdesát testů denně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).