Hlavní navigace

Prevence respiračních chorob včetně COVID-19? Lékař doporučuje infuze s vitamínem C

23. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vitamíny – letos na podzim termín skloňovaný víc než kdy jindy. Infuzní terapie s vitamínem C nepatří k nejobvyklejším přístupům. Pomůže zahnat chřipky a další virózy? Zkrátí jejich průběh? A pro mnohé momentálně to nejdůležitější: vyplatí se jako prevence před nákazou koronavirem?

Vedoucí lékař Centra rehabilitace a integrované medicíny Crimed Vlastimil Voráček má s infuzemi „céčka“ mnohaleté zkušenosti. Pomáhají jeho pacientům v privátní německé ordinaci a teď i v nově otevřeném centru v Poděbradech. „Koktejly“ vitamínů do žíly mají podle něj výsledky v mnoha případech včetně souvislostí s novým typem koronaviru, kde je využíval pro své pacienty po překonání nákazy.

Co se dozvíte v článku
  1. Kolik máme vitamínu C, změří jednoduché testy
  2. Vitamín C – kde všude pomáhá
  3. Proč infuzní terapie
  4. Vitamín C se musí tělu dodat
  5. Pro koho je vhodné „céčko“ v infuzích
  6. Vitamín C jako prevence koronaviru? 
  7. Vitamín C nitrožilně: kde a za kolik?
  8. Jak dlouho bude fungovat

Kolik máme vitamínu C, změří jednoduché testy

„Jak vykazují testy této esenciální antioxidační látky, asi 7 % zdravé populace má nízkou hladinu vitamínu C. U nemocných je to dokonce 47 % a u pacientů s rakovinou ještě více,“ říká Vlastimil Voráček. „Vše se dá poměrně jednoduše zjistit z krevních nebo močových testů. V případě močového testu se stanoví, jestli vitamín C vylučujeme. Když ho močí nevylučujeme, je to důkaz, že tělo není saturované. A že jeho množství je určitě pod terapeutickou hranicí.“

Spotřeba vitamínu C naším tělem je v různých fázích roku rozdílná. Roli hraje spousta faktorů: okolí, vzduch, léky a nemoci a třeba i fyzické nebo psychické přetížení. Za normálních okolností by měla jako jeho zdroj stačit zdravá strava s dostatkem ovoce a zeleniny. Otázkou ale je, jak zdravé jsou zelenina a ovoce, které jíme, a jak je také upravíme.

„Bohužel velká část dnes prodávaných potravin nevykazuje dostatečně vysoké hodnoty vitamínů a esenciálních prvků, které vykazovaly ještě před moderní érou supermarketů a masového stravování. Dříve totiž vyrůstaly přírodní cestou a nebyly vyhnané chemií. A u mnoha lidí hraje roli i fakt, zda ovoce a zeleninu vůbec jí„To je vidět v běžném životě – spousta lidí si dá svíčkovou s knedlíky a salát k ní už ne, běžně třeba na pravidelný přísun zeleniny zapomínáme,“ konstatuje Vlastimil Voráček.

Vitamín C – kde všude pomáhá

  • Studie a praktické zkušenosti ukazují, že aplikace vyšších dávek vitamínu C pomáhá při léčbě mnoha onemocnění.
  • Účinný je u nádorových onemocnění, alergií, zvyšuje obranyschopnost před infekcemi, zlepšuje funkci srdce a krevní obraz, snižuje záněty, pomáhá zdraví kůže a kloubů.
  • Aktuálně se využívá i při léčbě u nákazy novým typem koronaviru.

Proč infuzní terapie

Vitamín C v tabletách je běžnou volbou mnoha lidí, problém ale je, že tělo má jen omezenou schopnost tento vitamín tímto způsobem vstřebávat, aby se dostal do terapeutické koncentrace. Vhodnější formou, když jej užíváme perorálně, jsou tak například kapsle s postupným uvolňováním vitamínu.

„Když ale tělo dostane vitamín C v infuzích, je to jednoduše řečeno o něčem jiném,“ popisuje dále lékař. „Základní rozdíl tkví především v tom, že díky infuzím je vitamín C po podání okamžitě v krvi a docílíte terapeutickou koncentraci. Neputuje přes zažívací trakt, kde může být při vstřebávání různě blokován. Navíc v trávicím systému působí třeba další léky, které užíváme, tělo si pak nevezme to, co potřebuje.“

Vysoká koncentrace vitamínu C v krvi je tak jednou z cest, jak se vypořádat s nadměrným zatížením organismu, stabilizovat zdravý metabolismus a podpořit imunitu.

Vitamín C se musí tělu dodat

  • Vitamín C si lidský organismus nedokáže vytvářet, a proto je třeba jej tělu dodávat. 
  • Vitamín C je esenciální z hlediska imunity, ale bohužel je jeho vstřebávání mnohokrát snížené nebo i omezené.
  • Do těla ho nelze ve vyšších množstvích dostat stravou nebo tabletami. 
  • Proto se podává přes infuze, a to v poměrně vysokých dávkách, k dosažení terapeutické koncentrace.
  • Přes krevní test, ale i přes moč se dá hladina v krvi bezproblémově zkontrolovat.
  • Infuze se tak dají aplikovat i preventivně, aby tělo bylo připravené při náporu na imunitní systém.

Pro koho je vhodné „céčko“ v infuzích

Představa, že zavoláme lékaři a ten nám následně aplikuje univerzální roztok, je ale přinejmenším úsměvná. Takhle jednoduché to podle Vlastimila Voráčka být nemůže. Sám u svých pacientů nejprve provádí krevní testy – třeba u těch, u nichž má podezření na sníženou imunitu. A právě jim by vitamín C mohl pomoci.

„Až podle výsledků se rozhoduje o dávkách, délce léčby a třeba dalších vitamínech, které tělu dodáme,“ vysvětluje lékař s tím, že se vše vyhodnocuje průběžně a léčba se může postupně upravovat na míru.

Vhodnými adepty jsou především už zmiňovaní pacienti, kteří jsou náchylnější k větší nemocnosti třeba před nadcházející zimou. Těm Vlastimil Voráček infuzní terapie doporučuje. Ale nejen jim:

„Jak ukazují studie a praktické zkušenosti, podporuje aplikace vyšších dávek vitamínu C léčbu různých onemocnění. Pomáhá u nádorových onemocnění, alergií, proti virům, ke zvýšení obranyschopnosti proti infekcím, ke snížení cukru. Zlepšuje funkce srdce, krevní obraz, snižuje záněty, má vliv na zdraví kůže a kloubů,“ vypočítává četné výhody odborník.

Vitamín C jako prevence koronaviru? 

Na přímou otázku, zda doporučuje infuzní terapie všem, kdo jsou náchylnější k respiračním onemocněním a obávají se i nákazy COVID-19, odpovídá Vlastimil Voráček rozhodně „ano“.

„Viry obecně nemají rády vitamíny C a B. Infuze je dobrá volba. V případě COVID-19 se například v Číně nebo Americe využívaly u akutních pacientů, kteří byli na intenzivním léčení. Pomáhaly tělu zvládat oxidativní stres, způsobený nemocí. Sám jsem měl několik pacientů po prodělání COVID-19. Infuze v kombinaci s vitamínem C pomohly po nemoci, kdy se cítili stále vyčerpaní,“ popisuje.

Správně nastavená dávka vitamínu C zvládá zastavit i nastupující virózu nebo chřipku i v řádu hodin. A pacienti bývají obvykle fit během několika dní.

Vitamín C nitrožilně: kde a za kolik?

  • Infuzní terapie vitamínem C není v současné době hrazená z veřejného zdravotního pojištění.
  • Poskytují ji některé kliniky a lékaři, obvykle například ti, kteří pracují i s přírodní medicínou a také dalšími „nechemickými“ přístupy k pacientovi.
  • Infuzní terapie vitamínem C se už ale aplikují i v některých fakultních nemocnicích ČR jako běžný standard protinádorové terapie.
  • Individuální terapii na míru vždy stanoví lékař, obvyklý přístup je několik infuzí v řádu několika týdnů po sobě.
  • Cena jedné infuze se pohybuje kolem cca 900 korun.

Jak dlouho bude fungovat

Pomůže infuzní terapie vitamínu C překonat dlouhé období chřipek a nachlazení, které právě nastává? Podle doktora Voráčka na to není jednoduché odpovědět. Každopádně platí, že když je vitamín podaný intravenózně, účinkuje v těle okamžitě, deficity se vyrovnají a imunitní systém si na chvíli odpočine tím, že se sníží oxidativní stres. Jak dlouho ale zásoby vydrží, se různí případ od případu, jsou to hodiny až dny. A samozřejmě také podle toho, jak silnou dávku lékař volí a jak dlouho ji podává.

„Záleží i na zatížení pacienta. Když bude například hodně ve stresu či nadměrně vystavený působení virů, může být ochrana otázkou dní. A podotýkám, že jistota, že neonemocním po infuzi, samozřejmě neexistuje,“ zdůrazňuje lékař. „Infuzní terapie ale může chránit i týdny. Pacienti například z několika infuzí, podávaných s týdenním odstupem, mohou profitovat třeba od konce října do Vánoc.“

V praxi vše probíhá tak, že je infuze podávaná asi po dobu dvaceti až třiceti minut a citlivější jedinci se už během pár dní cítí subjektivně lépe než dříve. Někdy je ale podle Vlastimila Voráčka efekt spíš na první pohled méně nápadný a pacient si například až s odstupem uvědomí, že všichni kolem kýchají a on se cítí dobře.

Odborná spolupráce:

Dr. med. univ. Vlastimil Voráček

Česko-německý lékař, vedoucí lékař Centra rehabilitace a integrované medicíny Crimed Poděbrady

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).