Hlavní navigace

Kůže si pamatuje všechno a preventivní vyřezávání znamének nemá smysl

16. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Většina dnešních pacientů s rakovinou kůže byla v dětství spálena sluncem. Víme, jak rakovině kůže předejít, přesto její výskyt v Česku stále roste. Jaká prevence má smysl, a která naopak ne?

Slunce, nezodpovědnost a genetika. Tak by se daly shrnout tři hlavní příčiny onkologických onemocnění kůže. Ačkoliv se o tom už roky mluví stále dokola, stále se nechráníme dostatečně. Jeden z typů nádorů kůže – zhoubný melanom, je v Česku sedmým nejčastějším nádorem vůbec a jeho výskyt se trvale zvyšuje.

Co se dozvíte v článku
  1. Dopad UV záření se projeví po letech
  2. Nechat si vyříznout znaménko není prevence
  3. Prevence rakoviny kůže
  4. Každé spálení u dítěte může způsobit problémy v dospělosti
  5. Důležitá je pravidelná kontrola znamének a kůže
  6. Preventivní vyšetření znamének zdarma a za úhradu

Dopad UV záření se projeví po letech

„Kožní melanom převyšuje svým nebezpečím ostatní možné nádory, protože může zakládat vzdálená ložiska neboli metastáze,“ popsal na online semináři, který pořádala nezisková organizace mladých lékařů a mediků Loono, dermatovenerolog Miroslav Důra z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Lékař dodává, že většina případů je nějakým způsobem závislá na UV záření, které jsme absorbovali za celý život:

„Není tedy překvapením, že se melanomy objevují až ve vyšším věku. Statistiky říkají, že nejvyšší výskyt je mezi 65 a 70 rokem. Platí to i pro jiné typy kožních nádorů. Tím ale nechci říct, že by byl výskyt nádoru v nižším věku nějak výjimečným,“ říká Miroslav Důra.

Galerie: Nemazali, tak teď pláčou

Nechat si vyříznout znaménko není prevence

Faktorů, které mohou ovlivnit vznik melanomu, je mnoho. Už ale neplatí, že má smysl nechat si vyříznout znaménko z preventivních důvodů, jak se někdy uvádělo dříve.

„To, že ze znaménka vznikne podivné znaménko a z toho vznikne melanom, je mýtus. Dnes už víme, že melanom vzniká jinými cestami a ze sedmdesáti procent se objevuje na kůži zcela nově, tedy aniž by tam bylo před tím znaménko,“ upozorňuje Miroslav Důra s tím, že rizikovým faktorem není znaménko, ale celá pokožka. „To bychom se museli úplně svléknout z kůže,“ dodává dermatolog.

Prevencí tedy není nechat vyříznout si znaménka s pocitem, že jsme pro své zdraví udělali dost, ale nechat si zkontrolovat kůži celého těla.

Stejně tak nemá smysl přelepování jednotlivých znamének náplastí před tím, než jdeme na slunce. Naopak je nutné chránit kůži celou. K tomu nám slouží jednak oblečení a jednak kvalitní opalovací krémy. „Doporučuji vybírat krémy v lékárně, kde vám mohou i poradit. Důležité je, aby tam byl filtr jak proti UVA, tak UVB záření. Každé má trochu jiný vliv na kůži a my bychom se měli chránit proti oběma. UVA může projít i sklem,“ upozornil lékař.

Prevence rakoviny kůže

K hlavním a vlastně jediným prevencím patří:

  • komplexní ochrana před sluncem,
  • preventivní kontroly u dermatologa.

Každé spálení u dítěte může způsobit problémy v dospělosti

Ochrana kůže před sluncem by měla být důkladná, a to po celý život:

„My sice paměť ztrácíme, ale kůže si pamatuje všechno. To, že byla v dětství jednou nebo i víckrát spálená, a kdy jsme se spálili v dospělosti. Jak často jsme se vystavovali slunci, to vše nám může připomenout v pozdějším věku,“ varuje dermatolog.

Spálení, zejména v dětském věku, je rizikovým faktorem. Děti do šesti měsíců by se neměly slunci vystavovat vůbec a do dvou let by se měly vyhnout minimálně přímému polednímu slunci. „Kůže se teprve tvoří, nemá ještě dostatek pigmentu, aby se ubránila jako kůže dospělých,“ vysvětluje lékař, proč je nutné chránit zejména malé děti.

Otestujte se: Umíte to správně s opalovacími krémy? 

Důležitá je pravidelná kontrola znamének a kůže

Kromě ochrany před sluncem patří k prevenci i preventivní prohlídky u kožního lékaře. K těm se dostavují zejména rizikoví pacienti, což jsou ti, kteří mají buď už sami onkologickou zkušenost, nebo někoho v rodině, kdo se s rakovinou kůže setkal.  

Rizikovým faktorem je i nízký fototyp kůže, tedy taková kůže, která se snadno spálí. Což dohromady činní zhruba dvacet procent české populace. Na prevenci bychom ale měli dbát všichni.

To dokazuje i vysoká záchytnost například osvětových akcí, jako jsou stany proti melanomu nebo náhodný screening:

„Například když ke mně přijde pacient, kterého trápí akné na obličeji, a já se ho ještě zeptám, zda si nevšiml nějakého podivného znaménka, a případně se mu podívám na záda, kam si sám nevidí,“ popsal běžnou praxi náhodného záchytu Miroslav Důra.

Mateřská znaménka, pihy a další pigmentové projevy na kůži vám vyšetří v každé dermatologické ambulanci. „Vyšetření znamének a podezřelých pigmentových kožních změn dermatologem je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Lékař bude hlavně zjišťovat, zda se nejedná o maligní melanom či jiné potenciálně nebezpečné onemocnění kůže (např. bazaliom, spinaliom apod.),“ vysvětluje Jana Sixtová z tiskového odboru Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Dermatolog znaménko prohlédne – běžně vyšetřuje pohledem, případně s použitím lupy, některá pracoviště mají k dispozici i digitální dermatoskop. „Kdyby vyhodnotil znaménko jako podezřelý útvar, odešle vás na specializované ambulantní pracoviště pro pigmentové projevy, kde provedou podrobné dermatoskopické vyšetření. Pracoviště se nacházejí například na dermatovenerologických klinikách v nemocnicích,“ dodává VZP.

Přečtěte si více v článku Vyřízli vám znaménko. Jak se z něj pozná rakovina? 

Preventivní vyšetření znamének zdarma a za úhradu

  • Pacient v rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře podstoupí i preventivní vyšetření kůže a znamének. Pokud praktický lékař zhodnotí, že se jedná o zdravotní problém, odešle jej přímo k dermatologovi. V tomto případě je vše hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Všeobecná preventivní prohlídka se provádí vždy jednou za 2 roky, zpravidla po uplynutí 23 měsíců po provedení poslední všeobecné preventivní prohlídky.
  • Pokud se člověk sám rozhodne pro kontrolu kožních znamének dermatoskopem u praktického lékaře či dermatologa, musí si ovšem toto vyšetření zaplatit sám. Pojišťovny na tato vyšetření někdy přispívají ze svých programů, například VZP na toto vyšetření dává až 500 Kč z fondu prevence. Toto je stejné jak u dospělých, tak u dětí do 18 let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).