Hlavní navigace

Spálení od slunce: první pomocí je sprcha, pomohou i antihistaminika

6. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Důkladné namazání před pobytem na slunci je základ. Zarudnutí a spálení kůže je přesto v horkých dnech běžné. Jak kůži ošetřit a co dělat dál, aby se co nejdříve zahojila?

Česko čeká tropický týden. A ačkoliv všichni víme, že se před pobytem na slunci máme důkladně mazat krémy s ochrannými faktory, málokdo se za celé léto ani jednou nespálí. Co v takovém případě dělat a jaké prostředky z lékárny či domácí lednice rychle pomohou?

Co se dozvíte v článku
  1. Cítíte „něco“? Rychle pryč ze slunce
  2. Umíte to správně s opalovacími krémy?
  3. Začněte sprchou
  4. Odvar z čaje nebo okurka
  5. Panthenol, aloe vera
  6. Antihistaminika na spálení i alergii

Cítíte „něco“? Rychle pryč ze slunce

Při prvních příznacích spálení pokožky je zásadou okamžitě se vyhnout dalšímu pobytu na slunci. Problém poznáme spolehlivě podle „divného“ pocitu na obvyklých místech, která se slunci nejvíce vystavují – třeba obličej nebo ramena. Jakmile cítíme i jemné pnutí, je to signál k rychlému ústupu do stínu. Když i přes poškození pokožky zůstaneme na slunci, riskujeme vážné popáleniny. Jestli umíte správně používat opalovací přípravky, zjistíte v našem kvízu.

Umíte to správně s opalovacími krémy?

Zjistěte si, zda se vůbec umíte správně mazat opalovacími krémy

„Dokud se pokožka zcela nezregeneruje, je doporučeno zdržovat se ve stínu, zakrýt se oblečením. A po zahojení na místa po spálení aplikovat co nejvyšší možnou sluneční ochranu,“ doporučuje dermatoložka Lucia Mansfeldová.  

Začněte sprchou

Pokud se nepodaří kůži ohlídat a spálíme se, existuje jednoduchá a účinná první pomoc:

„Pokud již dojde ke spálení, je nejlepší začít vlažnou sprchou nebo použít studené obklady, které uleví od bolesti a pálení pokožky,“ radí lékařka, jak můžeme zasáhnout.

Samozřejmostí by mělo být, že dokud se kůže zcela nezahojí (nezhnědne), měli bychom mít postižená místa zakrytá třeba lehkým oblečením a důsledně se slunci vyhýbat.

Galerie: Nemazali, tak teď pláčou

Odvar z čaje nebo okurka

Citlivá kůže, kterou slunce poznamenalo, potřebuje ošetření. Kdo raději sází na přírodní prostředky nebo zrovna nemá v dosahu lékárnu, vystačí si často s několika pomocníky. Pomáhají třeba chladné obklady – ať už jen ručník, namočený ve studené vodě, nebo třeba gelové polštářky z mrazáku. Podle Lucie Mansfeldové je možné použít k obkladům i odvar z čaje. Při zarudnutí pokožky jsou výbornou pomocí obklady z jogurtu nebo syrovátky, pokožku ochladí a zredukují zarudnutí. Spálenou kůži příjemně zklidní také okurky z lednice. Ty jsou navíc i přírodním antioxidantem.

Panthenol, aloe vera

V lékárně je k dostání spousta přípravků, které pomohou spálenou kůži rychleji regenerovat.

„Mezi látky, které pomohou spálenou kůži zhojit a zregenerovat, patří zejména dexpanthenol zmírňující zánět a obnovující bariérovou funkci pokožky,“ říká prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. Klasikou je Panthenol, který se dá sehnat v různých formách – jako chladivá pěna, sprej nebo mléko. Bývá i součástí mlék po opalování. Dobře využít se dá i Bepanthen mast.

„Obecně jsou vhodné krémy a gely s vyšším obsahem vody, které pokožku příjemně zchladí. Dalšími výbornými hojivými prostředky na spáleniny jsou přípravky s obsahem aloe vera,“ dodává Aleš Krebs, co všechno může pomoci, když se spálíme.

Nástrahy: Kdy hrozí spálení více?

  • Při použití opalovacích přípravků s prošlým datem spotřeby – kvalita filtrů v ochranném krému či mléce se s časem snižuje a nemají pak takovou účinnost. 
  • Když se namažeme málo – správné množství jsou dva gramy na jeden centimetr čtvereční kůže. Přibližně jde o třicet mililitrů na jedno použití pro dospělého člověka. 
  • Během sportu i při práci venku – nejen „u vody“ je vyšší riziko spálení kůže. Kvůli zvýšenému pocení při sportu nebo práci venku je vhodné používat voděodolný krém. V případě, že pot stéká do očí, vyberte krém, který je vhodný pro oční okolí. Praktickou variantou slunečních krémů jsou kapesní balení a spreje, které zjednoduší aplikaci. 
  • Po koupání – voděodolné krémy fungují tak, že nás chrání během plavání a koupání. Pak je ale třeba se znovu natřít, žádný krém nevydrží v dostatečném množství na pokožce po koupeli a utření ručníkem.
  • Pozor na užívané léky – některé ovlivňují obranyschopnost pokožky a mohou vyvolat nechtěné kožní reakce při expozici pokožky slunci. Vždy konzultujte s lékařem nebo lékárníkem možnost opalování při užívání léků. 

Antihistaminika na spálení i alergii

Svědění a pálení také účinně tlumí antihistaminika. Ta se dají využít lokálně – spálená místa se namažou například Fenistil gelem či roll-onem, které známe jako první pomoc třeba na vosí žihadla. Antihistaminika se ale dají využít i celkově, tedy jako tablety ke spolknutí – známý je třeba Xyzal nebo Analergin Neo. Tyhle léčivé přípravky doporučují lékárníci i na výskyt nepříjemné sluneční alergie, která způsobuje svědivou vyrážku, nebo dokonce puchýře.

Po zarudnutí, tedy po spálení, pokožka postupně pigmentuje, a to často vyvolá u lidí pocit, že je chráněná a není nutné používat sluneční ochranu. Je to ale mýtus. „I opálená pokožka potřebuje ochranu před UV zářením, kterou je důležité nepodceňovat,“ vysvětluje závěrem Lucia Mansfeldová.

Odborná spolupráce: 

MUDr. Lucia Mansfeldová

Dermatoložka z Perfect Clinic Dermatology


Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Praktikující lékárník a prezident České lékárnické komory

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).