Hlavní navigace

Pryč s dvojitou bradou!

16. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Sklony k podbradku jsou dědičné, ale přesto můžeme ovlivnit, jestli dvojitou bradu budeme mít nebo ne. Co dvojitá brada vlastně je, jak jí předcházet a co si počít, když už ji máme?

Dvojitá brada bývá symbolem lidí, kteří si umějí s požitkem vychutnat život a milují dobré jídlo. Sklony k dvojité bradě ale máme všichni. Jen na nás tedy záleží, jak a kam je necháme dojít… Spíše než blahobytně si s podbradkem budeme připadat ošklivě, podle odborníků je zdrojem stresů a sebepodceňování.

Co dvojitá brada vlastně je, jak jí předcházet a co si počít, když už ji máme, vysvětluje Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny.

Sklony k podbradku jsou dědičné


Autor: SXC

Měl dvojitou bradu váš otec? Budete k ní mít sklony taky

Druhá brada je nahrnutí někdy jen samotné kůže, jindy kůže a tuku v oblasti pod bradou. Je to způsobeno přirozeným stárnutím pokožky, která věkem ztrácí pružnost, začíná povolovat a díky zemské přitažlivosti pak „padá“ směrem dolů. Nejvíce zřetelné to je právě v oblasti kolem dolní čelisti a na krku.

Říká se, že větší sklon k tvorbě podbradku mají lidé s malou ustupující bradou, než lidé s bradou rostlou normálně či bradou vyčnívající dopředu. Ať už je to platí, nebo ne, jedno je jisté: jestliže se dvojitá brada vyskytuje ve vaší rodové linii, budete se s tímto problémem pravděpodobně potýkat i vy. Genetické dispozice – sklon k obezitě, tvar obličeje a tvar brady – sice neovlivníte, ale můžete se postarat o to, aby jejich dopad byl minimální.

Co můžete udělat proti dvojité bradě?

Projděte si v duchu svoje zlozvyky. Máte tendenci hrbit se a chodit se svěšenou hlavou? Pak se brzy dočkáte hlubokých rýh na krku a hluboce prověšených ňader. A jestli si ke všemu čtete vleže v posteli, nebo spíte na břiše, vysoko na nastlaných polštářích, koledujete si o zvrásněný krk a dvojitou bradu. Zkuste s tím něco udělat.

Jaký je váš pitný režim? Víte, že převážnou část tekutin byste měli přijmout v dopoledních a časných odpoledních hodinách? V tuto dobu voda tělu pomáhá odvádět toxiny. Večer už biologické hodiny ledvin „spí“. Voda se v organizmu zadržuje, takže dochází k vytahování kůže a k otokům po celém těle, obličej nevyjímaje. I to je jeden z důvodů, proč také mají milovníci večerního vysedávání u piva „pivní mozol“ a slušný podbradek. Vezměte v úvahu, že voda společně s gravitací země udělají i tak časem své – nemusíte to ještě podporovat.

Ošetřujete pleť šetrně? Při ošetřování pleti se vyvarujte nanášení krému ve směru shora dolů! Těmito tahy totiž pomáháte gravitaci a pokožka v oblasti brady a krku povoluje. Sice postupně a pomalu, ale neustále. Krém či jiné pěstící přípravky proto nanášejte v oblasti krku vždy křižmo a zdola nahoru. Pokud máte genetický sklon k dvojité bradě nebo už ji máte, krém do pokožky pouze jemně vklepávejte.

Jednoduché triky proti druhé bradě

  1. Každý den několik minut vyslovujte co nejvýrazněji a nahlas říkat za sebou písmeno O a X.
  2. Desetkrát přitlačte jazyk na spodní patro, deset vteřin zvyšujte napětí svalu brady a pomalu povolte.
  3. Zakloňte hlavu a pohybujte s ní z jedné strany na druhou pomalými pohyby. 
  4. Vyslovte široké „e“ a roztáhněte koutky rtů co nejvíce do stran.
  5. Několikrát za sebou vysouvejte dopředu dolní čelist a povolte. Když budete mít pod bradou ruku, ucítíte, jak pracují svaly.

Zákrokům musí předcházet konzultace s lékařem

Na to, jak redukovat problém dvojité brady, existuje několik způsobů. Velkého podbradku se můžete zbavit liposukcí, úpravou podbradku v rámci face-liftu, estetickou operací samotného podbradku či modelací brady, často také kombinací těchto zákroků.

Operace brady se ovšem provádějí až po ukončení růstu kostí obličeje. U dívek je tato hranice přibližně od 16–17 let, u chlapců od 18 let. U operací po čtvrté dekádě věku je vždy nutné posoudit i kvalitu měkkých tkání – kůže a podkoží a jejich schopnost přizpůsobení novému tvaru brady zejména u operací, kdy se brada zmenšuje. „Bradu je vhodné vždy upravit tak, aby odpovídala charakteru celého obličeje,“ říká Dušan Záruba.

Liposukci lze použít v případě dostatečné elasticity kůže, tedy spíše u mladých lidí, kdy se v dané partii pouze nadbytečný tuk odsaje. Vzhledem k tomu, že je kůže ještě dostatečně pružná, po zákroku se dokáže přizpůsobit novým objemovým poměrům a stáhne se.

„Ač se to nezdá, i samotná liposukce je v některých případech účinná a efektní,“ říká primář. „K této liposukci používáme tenkou kanylu, kdy malým nářezem odsajeme tukový polštářek podbradku, zákrok je možno provést i místním znecitlivění, a tak během krátké operace tak dojde k omlazení vzhledu, k zvýraznění linie dolní čelisti a případné riziko vzniku druhé brady se tak výrazně omezí.“ 

Podbradek lze účinně odstranit také v rámci face-liftu – operace obličeje a krku, která řeší problematiku projevů stárnutí v celém obličeji. Při operaci lze vypnout kůži i v dolní části obličeje a na krku a také plochý krční sval.

Pro pacienty, kteří face-lift podstoupit nechtějí, je vhodná samostatná operace podbradku. Při tomto zákroku se z malého příčného řezu v přirozené rýze pod bradou odstraní tuk a sešijí se okraje povoleného krčního svalu. Často se používají i endoskopické metody, při kterých se použije pět krátkých kožních řezů umístěných oboustranně v rýze pod bradou. Pak dojde k odsátí podkožní tukové tkáně a pomocí několika stehů se upraví i plochý krční sval, čímž se obnoví přirozený úhel mezi bradou a krkem. V případě, že podbradek souvisí s anatomickými poměry v oblasti brady (krátká brada), pak je další možností také zvětšení a modelace brady, která upraví anatomické poměry tak, že se podbradek zmenší nebo zcela zmizí.

Zákrokům vždy předchází, stejně jako u jiných operací, individuální konzultace s lékařem.

Operace probíhají v lokální anestezii, face-lift a modelace brady často v kombinaci lokálního a celkového umrtvení. Pokud je operace provedena v místním znecitlivění, není hospitalizace nutná. Po výkonu v analgosedaci nebo celkové anestezii je pacient většinou hospitalizován do druhého dne. Pro zajištění požadovaného efektu je po operaci nutné nosit speciální elastický návlek, a to minimálně po dobu jednoho až dvou týdnů, a v této době je také třeba počítat s pracovní neschopností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).