Hlavní navigace

Proč výživoví poradci doporučují ořechy

3. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / sunnysun0803, podle licence: Public domain
Pokud „mlsáte“ ořechy, děláte podle odborníků dobře. Ovšem za dodržení několika podmínek. Výživový poradce uvádí výhody konzumace ořechů a vysvětlí, co je „pistáciový princip“ i proč pistácie pomáhají v boji proti nezastavitelné chuti k jídlu.

Svým klientům většinou doporučujeme ořechy k pravidelné konzumaci. Odpověď na to, proč to děláme, pokud jsou nesolené, pokud možno šetrně pražené, a s naléhavou výzvou k opatrnosti vůči plísním, lze najít v publikaci Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality (New England Journal of Medicine).

Ořechy mají zdravotní a hlavně preventivní účinky

Je pečlivě zdokumentována výzkumem na velkém počtu účastníků (více než sto tisíc zdravotních sester z padesáti států USA), bere na vědomí další stovky studií, prokazujících zdravotní a zejména preventivní účinky ořechů proti většině civilizačních nemocí spojených s oxidačním stresem, záněty, ukládáním viscerálního tuku, hyperinsulinémií, insulinovou rezistencí a endoteliální dysfunkcí, jako jsou diabetes 2. typu, metabolický syndrom, rakovina střev, vysoký tlak, tvorba žlučových kamenů nebo divertikulitida.

Jezte ořechy, budete tu déle

Přestože souvislost frekvence konzumování ořechů s úmrtností nebyla podle této studie shledána jako příčinná, lze podle tabulky 3 v této publikaci klienty přesvědčit, že čím častěji budou tuto excelentní potravinu konzumovat (od méně než jedenkrát do více než čtyřikrát týdně), tím se dožijí vyššího věku. 

Příkladné je, že tuto vědeckou práci s velmi praktickým výstupem nikoliv pro léčbu, ale prevenci (výživou) spolufinancovala ministerstva zdravotnictví některých amerických států v rámci své preventivní politiky.

V tabulce vidíte porovnání nutričních hodnot nejčastěji konzumovaných ořechů:

Dle databáze potravin USDA National Nutrient Database SR26
Autor: www.nutris.net

Dle databáze potravin USDA National Nutrient Database SR26

Co je „pistáciový princip“

Některé ořechy jsou však velmi tučné, a tudíž energetické, pistácie se od ostatních ořechů odlišují. Chutnají skvěle, a dokonce pomáhají v boji proti nezastavitelné chuti k jídlu.

Galerie: 10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad:

Věda svými výzkumy dokázala, že ořechy se skořápkou pomáhají příjem kilokalorií při konzumaci spíše omezovat, na rozdíl od oříšků, které jsou obvykle loupané, tedy například kešu ořechů nebo mandlí.

Diferencovaný přístup k ořechům se nazývá pistáciový princip a stojí za ním díky svému kreativnímu myšlení vědec James Painter, profesor ve School of Family and Consumer Sciences na Eastern Illinois University.

V roce 2011 publikoval výsledky svého experimentu ohledně nutričního chování právě při pojídání pistácií v časopise Appetite. V případě konzumace pistácií, které si testovaní jedinci museli oloupat, přijali o 41 % méně kilokalorií než osoby, které jedly předem vyloupané oříšky. Skupina, která jedla vyloupané pistácie, přijala v průměru 211 kilokalorií oproti 125 kilokaloriím u skupiny, která jedla ořechy se skořápkou. A co víc – jedinci, kteří ořechy loupali, cítili stejnou úroveň sytosti jako ti, kteří je konzumovali již předem oloupané.

V jiné studii z Eastern Illinois University zase vědci zkoumali, co se stalo, když sledované osoby seděly celý den v blízkosti misky s pistáciemi (pro první skupinu byly zbavené skořápek, pro druhou zůstaly neoloupané) a miska byla doplňována ořechy každé dvě hodiny. Výsledkem bylo o celých 18 % méně snědených pistácií u těch, kteří měli v misce ořechy nezbavené skořápky. Samozřejmě bude zapotřebí ještě dalších výzkumů, ale tyto dvě studie už ukazují, proč by právě pistáciový princip mohl přispívat ke snížení energetického příjmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zabývá se vzděláváním a kurzy v oblasti zdravé výživy (www.nutris.net), v tomto oboru také přednáší, publikuje a je soudním znalcem.

Ředitel dietologie v Resortu Sv. Kateřina, prezident Aliance výživových poradců ČR.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).