Hlavní navigace

Pivní Památka zesnulých

2. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Abeceda piva
Na svátek Památky zesnulých vzpomínáme na ty, kteří s námi byli, již nejsou a nikdy nebudou. Pojďte si se mnou připomenout pivní značky, které tu s námi byly a již nejsou.

Dušičky, den, kdy většina nás bez rozdílu vyznání, politických či jakýchkoli jiných preferencí, jde na hřbitov a zapálí svíčku a v klidu tiše postojí a oddá se chvilce nostalgického vzpomínání. Kdo umí, se pomodlí, ale všichni bez rozdílu jsme tišší a posmutnělí.

Pojďte si se mnou i vy dopřát takové klidné a nostalgické chvíle, kdy vzpomeneme pivních značek, které tu s námi byly a již nejsou. Zapalme pomyslnou či skutečnou svíci, ulijme sobě kvalitního pivního moku a pojďme vzpomínat. Vzpomínat se má jen na to dobré a podržme si tedy toto pravidlo. Tím chci naznačit, že zde nebudu ani nechci řešit, proč byly jednotlivé pivovary zrušeny, výstav značek převeden jinam, zda byly provozy zastaralé, rentabilní, zda to bylo nezbytně nutné, či nikoli, atd. Vzhůru do vzpomínek…

Je lhostejno, kterou značkou započneme, může to být dle abecedního pořádku. Zde zveřejněné fotografie jsou naskenované listy z knihy Abeceda piva od autorské dvojice Hana Večerková – Jan Kiss, která byla vydána v edici České Televize, s laskavým souhlasem autorů. Fotografie jsem se rozhodl publikovat jen k těm největším a nejznámějším kauzám.

Pak zde bohužel máme ještě celou řadu dalších měst a pivovarů a jejich hrobníků. Zde jen namátkově – Kroměříž, Opava, Břeclav, Vsetín, Hradec Králové, atd. Jejich kompletní seznam je na stránkách serveru Pivovary.info včetně seznamu zaniklých minipivovarů. Pro naprostou úplnost přidávám i pivovary zaniklé před rokem 1989.

Epilog

Vím, že si asi u některých pivovarů řeknete, že je dobře, když je „doba“ odeslala do propadliště dějin, protože se tam vařila piva, řekněme diplomaticky – nedobrá. Ale ani to by vám nemělo zabránit v toku vzpomínek. Takže hezké, nostalgické vzpomínání…

Rozhovor: Poznám po prvním napití, jestli je hospodský dobrý, nebo ne, říká Hana Večerková, spoluautorka knihy Abeceda piva

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor a recenzent serveru Pivní recenze (www.pivnirecenze.cz), který přináší  recenze piv, reportáže z pivních akcí a pivovarů, informace o pivotékách a hospodách, domácím vaření piva, pivovarských novinkách a technologiích.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).