Hlavní navigace

pivovar

Polotmavé a řezané pivo. Víte, v čem je rozdíl?

Na první pohled mohou vypadat stejně, ale jejich výroba nebo příprava se diametrálně liší.

25. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Plast je pro pivo nedůstojný obal, říkají ve Svijanech

Čeští pivaři nesou velmi těžce, když se zavírá jejich oblíbený pivovar. Podobný osud hrozil svého času i Pivovaru Svijany. Přesto letos slaví 450. výročí svého založení.

Doba čtení: 7 minut

Pivo z tanku je jako polévka z pytlíku

Sodapivo, nepivo, vyvoněný euroškopek, pivo bez tváře, bez charakteru. O pivu vyrobeném v cylindro-kónických tancích se mluví různě. Přezdívky si ale vysloužilo zcela právem.

Doba čtení: 4 minuty

„Pivní“ kuchař nevaří pivo, ale páruje ho s jídlem

ROZHOVOR – Malých pivovarů u nás rychle přibývá. „Spolu s nimi ale rostou i nároky na poctivou pivovarskou kuchyni,“ říká šéfkuchař PETR JANČE. Párování piva a jídla je u nás v plenkách.

Doba čtení: 4 minuty

Pivo na Náplavce zrušeno kvůli povodňové pohotovosti

Aktualizováno: Vzhledem k povodňové pohotovosti se ruší festival Pivo na Náplavce i sobotní farmářské trhy. Více než sedm desítek různých druhů piv, to je lákadlo na pražskou Náplavku. 31. 5. a 1. 6. se tu koná Festival malých a mini českých pivovarů. Ale nebudou chybět ani vlastní limonády, které některé pivovary také vyrábějí. Program bude také pro malé i velké.

31. 5. 2013 15:24
Doba čtení: 4 minuty

Plísně v pivu: Pivovary reagují na hodnocení dTestu

Je to poplašná zpráva, brání se nařčení jeden z pivovarů, v jehož lahvovém pivu měl být zvýšený obsah mykotoxinů. Výsledky z akreditované laboratoře mu dávají za pravdu.

Doba čtení: 6 minut

Pivní speciality: Pořádně hořké pivo

Nový průvodce pivní džunglí představí pivní speciály, jenž se dobývají na náš trh. První z nich jsou piva typu IPA – India Pale Ale. Silná a hořká – oproti české klasice až trojnásobně.

Doba čtení: 2 minuty

Podmínky ochrany značky České pivo nelze měnit jako Baťa cvičky

Stejně jako v jakékoli jiné oblasti nelze zastavit pokrok ani v případě technologií výroby potravin a nápojů. To se přitom týká i pro Čechy tak citlivé oblasti, jako je výroba piva.

Doba čtení: 5 minut

České pivo s čínským chmelem? Co není, může být

Označení České pivo je sice zákonem chráněno, ale norma umožňuje ledacos. V praxi může 70 % tvořit klidně chmelový extrakt z Číny a stále se bavíme o Českém pivu.

Doba čtení: 5 minut

Jak se má správně čepovat pivo? Každý pivovar to vidí jinak

Zda čepovat pivo najednou, na dvakrát, s rozpěněním, z výšky určují často místní zvyky výčepních. Na správném postupu čepování českého ležáku se neshodnou ani jeho výrobci.

Doba čtení: 8 minut

Polotmavé pivo: novinka bude hořká

Tmavá, polotmavá či řezaná piva si získávají stále větší oblibu u zákazníků. Připravili jsme pro vás několik tipů a jednu sezónní novinku z kategorie polotmavých piv.

Doba čtení: 2 minuty

Pivní Památka zesnulých

Na svátek Památky zesnulých vzpomínáme na ty, kteří s námi byli, již nejsou a nikdy nebudou. Pojďte si se mnou připomenout pivní značky, které tu s námi byly a již nejsou.

Doba čtení: 1 minuta

Co to má být, to europivo?

Spojení europivo je dost nešťastné a navíc nepřesné. Stalo se synonymem pro piva z nadnárodních gigantů, bez tváře a charakteru, která uspokojí žízeň a nenabídnou žádný další požitek.

Doba čtení: 4 minuty

Prémiové pivo? Nic než marketing

Pivo premium, to bude asi nějaká specialita… Jen marně hledám jaká. Jak udělat z obyčejného výrobku neobyčejný? Netřeba cokoli měnit, stačí mimořádnost lupnout do názvu.

Doba čtení: 3 minuty

Trend 21. století: Pivovary se vracejí do měst a obcí

Počet obcí a měst v České republice, ve kterých se nacházejí pivovary a minipivovary, stále narůstá. Pivovar v místě přináší finance i další výhody.

3. 7. 2012 10:00
Doba čtení: 5 minut