Hlavní navigace

Lahvové pivo v hospodách aneb kam spějeme…

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Blíží se doba, kdy se v hospodách a restauracích bude v masovém měřítku podávat a popíjet lahvové pivo? Cenové rozdíly by tomu nahrávaly. Ale pít by se to nedalo.

Když do naší domoviny po pádu železné opony začala proudit kapitalistická kultura často té „nejvyšší kvality“, přineslo to s sebou na televizní obrazovky mj. i slavný nekonečný seriál Dallas. Několik scén se odehrávalo i v hospůdkách a barech amerického státu Texas. Už tenkrát jsem „se bavil“ i kroutil hlavou nad tím, jak bratři Bobby a J.R., vyzdobeni stylovými kovbojskými klobouky, stojí u baru, ležérně popíjejí lahvová piva, trávíce večer v poklidném povídání. Už tenkrát mi to připadlo trochu padlé na hlavu – jít do hospody (baru) a popíjet tam lahváče.

Český pivař je konzerva. Nebo býval


Autor: Isifa.cz

Takhle se u nás v hospodě pivo nepije. Zatím

Lahváč mohu pít doma u televize či při nějaké práci. Lahváč slouží jako transportní obal, když si chci přivézt pivo odněkud domů. Ale do hospody patří čepované a basta!

V těchto mých kategorických soudech mě jen utvrzovaly studie a průzkumy, které na přelomu tisíciletí prováděla nejedna agentura, ale vždy s identickými závěry = český pivař je nejkonzervativnější tvor na světě – pije zásadně světlá piva plzeňského typu a hospoda je pro něj společenské místo a tam vždy vyhledává čepované pivo.

Tato nepsaná pravidla se spontánně dědí z generace na generaci a není třeba se obávat změny. Uběhlo pár let, a…

„Servírujeme lahvová piva“

Vždy jsem přemýšlel nad tím, proč je sudové pivo dražší než lahvové. Nashromáždil jsem hned několik argumentů, proč by tomu tak být nemělo.

Proč je sudové pivo dražší než lahvové, když:

  • sud je objemově nepoměrně větší a určitě bude snadnější jej sanitovat
  • přeprava sudu nebude ekonomicky tak nákladná jako přeprava skleněných lahví
  • sud jako obal je dražší, ale jistě nepodléhá takovému opotřebení jako sklo lahví
  • sud nemá etiketu
  • naplnit sud je jistě jednodušší než plnit jednotlivé lahve

Přesto je lahvové pivo levnější než sudové.

Cítil jsem, že v mojí argumentaci jistě bude nějaká chyba či mezera. A skutečně – až článek Přejdou české hospody na lahvové pivo? na iDnes.cz mi rozjasnil zrak.

V ceně piva platíme i „jiný servis“

Pivo v sudech je dražší proto, že pivovary mají vyšší náklady na točené pivo, ve kterých se odrážejí náklady na podtácky, výčepy, distribuci, prezentaci a jiný servis, které pivovary nabízejí.

Tak v tom je tedy zakopán pes! Je to přísně logický argument a mně nezbývá nic jiného, než jej přijmout a uznat, že jsem se mýlil. Je mi vlastní domýšlet věci až do konce, takže ve spojení „jiný servis“ budou jistě obsaženy i ony proslulé investiční pobídky v podnikání – rozhodnete-li se otevřít si někde restauraci nebo hostinec, pak vám pivovar dodá k dispozici veškeré vybavení – sklo, popelníky, výčep, slunečníky, markýzy …


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Zbytečné přelévání pivu nesvědčí

Také se neveřejně hovoří o různě tučných peněžních obnosech (většinou formou úvěrů), které nový majitel či provozovatel obdrží za to, že podepíše smlouvu o odběru dané značky po období několika let. Pivovary, které takové investiční pobídky nenabízejí, mají povětšinou smůlu.

Sice je to velmi příjemné, mít takovou výhodu, když začínám podnikat v oblasti pohostinství, ale taková investiční pobídka (a z ní plynoucí smluvní závazek) se v budoucnu může také stát oním pověstným kamenem, který celou hospodu stáhne ke dnu. Nemá asi valného smyslu to dále rozebírat, prostě mi to taky připadá padlé na hlavu, abych já – konzument zaplatil vyšší cenu za to, že pan hostinský dostal nějaké přilepšení v podnikání. A také přemýšlím, zda se tak děje i v jiných oborech lidského podnikání (dostane např. automechanik takovou pobídku, když otvírá nový servis)? A navíc – vím, že existují podniky, které se smluvně uvazovat nechtěly = nepodepsaly smlouvu s žádným pivovarem. A dostávají výhodnější ceny sudového piva? Nikoli!

Beru bráchu, klobouk a jdu do výčepu na lahváče

Nicméně – nezoufejme, v článku jsem se dočetl i to, že jsme na tom ještě poměrně dobře, protože cenový poměr mezi sudovým a lahvovým pivem je tu ještě poměrně příznivý. U nás je sudové pivo zhruba dvoj- až trojnásobně dražší než lahvové. Nelíbí-li se nám to, máme si zajet k sousedům do Německa. Tam je cenový rozdíl mezi pivem koupeným v obchodě a v restauraci běžně pěti- až sedminásobný, píše iDnes.cz.

Proto už poměrně v poklidu přijímám nově nastolené trendy – možná si taky koupím klobouk a vypadnu se svým bráchou do hostince U Vodičků a při pokecu urazíme pár lahváčů, pravděpodobně radlerů…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor a recenzent serveru Pivní recenze (www.pivnirecenze.cz), který přináší  recenze piv, reportáže z pivních akcí a pivovarů, informace o pivotékách a hospodách, domácím vaření piva, pivovarských novinkách a technologiích.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).