Hlavní navigace

Seriál I krysy volí české pivo

České pivo je pojem, spotřeba piva „na hlavu“ je u nás dlouhodobě nejvyšší na světě, ale přitom o pivu nic moc nevíme, jak dokazují průzkumy.

Proč i krysy volí české pivo? Co je pitelnost? Je pivo chlapský nápoj? A platí, že "pivo dělá hezká těla"?

Je pivo vhodný nápoj k obědu, nebo si tak říkáte o vyhazov? Patří k pivu automaticky cigarety? A k čemu se pivo používá kromě pití?

Hledat odpovědi budeme postupně v našem seriálu:

 

České pivo a české pivo – víte, jaký je v tom rozdíl?

Desítky různých značek na obalech měly původně za cíl usnadnit orientaci spotřebitele. Leč nestalo se, ba právě naopak. České pivo je jen jeden z mnoha příkladů.

Doba čtení: 4 minuty

Novinka: Instantní pivo z presovače. Brr…

Je to cosi jako pivní kávovar. Výhodou má být možnost individuálního nastavení chuti „piva“. Pivní espresso v naší zemi zřejmě díru do světa neudělá.

15. 1. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Radlery a cidery: Prosadí se proti české pivní klasice?

Míchat ovocné limonády s pivem nebo se opíjet zkvašeným jablečným moštem bylo ještě před pár lety pro konzumenty piva v ČR nemyslitelné. Dnes je situace zcela jiná.

Doba čtení: 4 minuty

Podmínky ochrany značky České pivo nelze měnit jako Baťa cvičky

Stejně jako v jakékoli jiné oblasti nelze zastavit pokrok ani v případě technologií výroby potravin a nápojů. To se přitom týká i pro Čechy tak citlivé oblasti, jako je výroba piva.

Doba čtení: 5 minut

České pivo s čínským chmelem? Co není, může být

Označení České pivo je sice zákonem chráněno, ale norma umožňuje ledacos. V praxi může 70 % tvořit klidně chmelový extrakt z Číny a stále se bavíme o Českém pivu.

Doba čtení: 5 minut

Jak se má správně čepovat pivo? Každý pivovar to vidí jinak

Zda čepovat pivo najednou, na dvakrát, s rozpěněním, z výšky určují často místní zvyky výčepních. Na správném postupu čepování českého ležáku se neshodnou ani jeho výrobci.

Doba čtení: 8 minut

U vína je každý jouda znalec. Ale u piva?

Jak uchopí vinnou sklenku, zatváří se inteligentně a hledá podtón. U piva se stejný jouda omezí na sdělení, kolik kousků je schopen prolít hrdlem. Vinaři se nesnaží poznat chutě piva.

Doba čtení: 4 minuty

Pivní Památka zesnulých

Na svátek Památky zesnulých vzpomínáme na ty, kteří s námi byli, již nejsou a nikdy nebudou. Pojďte si se mnou připomenout pivní značky, které tu s námi byly a již nejsou.

Doba čtení: 1 minuta

Jak si pivař vybírá v marketu pivo?

Pro jaké pivo si chodíme do nákupních řetězců? Jedna věc je nabídka, druhá kritéria při výběru. U nás je hojně k vidění zákazník typu „o korunu levnější“, následuje patriot a konzerva.

Doba čtení: 3 minuty

Co to má být, to europivo?

Spojení europivo je dost nešťastné a navíc nepřesné. Stalo se synonymem pro piva z nadnárodních gigantů, bez tváře a charakteru, která uspokojí žízeň a nenabídnou žádný další požitek.

Doba čtení: 4 minuty

Vyvoněný euroškopek

Chci vědět, co piju. Čím to, že je to pivo tak vo-ňa-vou-čké? Co o tom prozradí pivní etiketa, co se z ní dozvíte… nebo, v dnešní době a velkopivovarských podmínkách, častěji nedozvíte?

Doba čtení: 8 minut

Deset tipů, jak poznat hospodu, kde se točí „bezbohá sprostota“

Hlášky typu: „Dneska to nějak pění,“ nebo „Jaké máme pivo? Desítku a dvanáctku,“ jsou varovná znamení. Tady dobré pivo nečekejte. Stejně jako v malé hospodě s desítkou piv v nabídce.

Doba čtení: 5 minut

Prémiové pivo? Nic než marketing

Pivo premium, to bude asi nějaká specialita… Jen marně hledám jaká. Jak udělat z obyčejného výrobku neobyčejný? Netřeba cokoli měnit, stačí mimořádnost lupnout do názvu.

Doba čtení: 3 minuty

Lahvové pivo v hospodách aneb kam spějeme…

Blíží se doba, kdy se v hospodách a restauracích bude v masovém měřítku podávat a popíjet lahvové pivo? Cenové rozdíly by tomu nahrávaly. Ale pít by se to nedalo.

Doba čtení: 4 minuty

Pasterizace, stabilizátory a ostatní pochutiny v pivu – můžeme si za to sami?

Co nejrychleji vyrobit tak, aby to vydrželo co nejdéle. U piva je to podobné jako u jiných nápojů nebo potravin – drtivá většina je ošetřena k dlouhé trvanlivosti. Pijeme mrtvé pivo.

Doba čtení: 3 minuty

Proč mají nepitelná piva tolik ocenění?

Piva, na která se znalý pivař dívá spatra, a podnikům, kde jsou v nabídce, se vyhýbá, vyhrávají české i zahraniční degustační soutěže. Zařídit se to dá různě.

Doba čtení: 8 minut

Domácí pivo - O dvě koruny dráž a rozzlobenou manželku víc. Ale stojí za to

ROZHOVOR – Titulek je míněn v nadsázce, i když trocha bince se kolem domácího vaření piva rozhodně nadělá, jak potvrzují i dva „domácí vařiči“. Ale tvrdí: Pivo se dá vařit i v paneláku.

Doba čtení: 8 minut

České pivo versus dovoz a privátní značky

České pivo se od jiných výrazně liší. Nejen v tom, že podle odborných analýz se některé zahraniční značky pohybují na hranici klamání spotřebitele. V čem tkví rozdíly?

23. 4. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pivo – démon alkohol, potravina, nebo lék?

Čím lákavější je potravina nebo nápoj, tím víc chtějí lidé slyšet, že je mohou s klidem konzumovat. Do této kategorie patří i pivo. Jak to s ním tedy je? Lze ho doporučit, nebo zatratit?

Doba čtení: 6 minut

Máme být hrdí na to, kolik piva vypijeme?

Ředitel svazu pivovarů věří v budoucnost českého piva, přestože jeho spotřeba klesá a návyky konzumentů se pomalu mění. Největší příležitost vidí v profesionalitě jeho tvůrců.

Doba čtení: 8 minut

Pivo dělá z chlapů baby

Pití alkoholu, a piva zvláště, se v reklamách prezentuje jako chlapská záležitost. Jak souvisí alkoholová kultura s postavením mužů a žen ve společnosti? Udělá pití piva z muže chlapa?

Doba čtení: 5 minut

Jakou kosmetiku používá Ruda Pivrnec? Pivní, přece

Kdysi kadeřník tužil vlasy zákaznic pivem a dámy jím pak „voněly“. Pivo v kosmetice dnes zažívá renesanci, ale cítit už nebudete. Muži kupují hlavně pivní šampony, ženy pleťové masky.

Doba čtení: 4 minuty

Pivní základka - co víte o pivu?

Jsme rekordmani ve spotřebě piva na hlavu, ale často toho o svém „národním“ nápoji moc nevíme. Pojďme si první školní den projít aspoň základy, dejme tomu na úrovni první třídy.

1. 9. 2011 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Které pivo se hodí ke koupání?

Pivo se nejen pije, můžete se v něm i koupat. Neznamená to ale, že si dovalíte sud piva a načepujete ho do vany. Do vody se lije koupelové pivo, nebo se rozpouští speciální „pivní“ směs.

Doba čtení: 4 minuty

Poznám po prvním napití, jestli je hospodský dobrý, nebo ne

Že pivo k ženě nepatří? „To je jeden z největších mýtů o pivu,“ říká novinářka Hana Večerková, „přispěly k němu i všechny ty chlapácké reklamy. V historii bylo pivo výsadou žen.“

23. 8. 2011 0:00
Doba čtení: 12 minut

Odbourávání alkoholu nijak neurychlíte. Měřili jsme, jak dlouho trvá

Po bujarém večírku někdy nevím, jestli ráno můžu za volant. A co když si dám pivo k obědu? Kdy už smím řídit? Názory kolegů se různily, tak jsme to vyzkoušeli na vlastní kůži.

Doba čtení: 5 minut

Za pivo k obědu můžete dostat vyhazov

Mezi zaměstnavateli se rozmáhá nová móda: nechávají si zkontrolovat své lidi, jestli nepili nebo nefetovali. I vám se může stát, že vás šéf posadí do auta a odveze na záchytku.

Doba čtení: 3 minuty

Taky vás štvou hospody, kde musíte překřikovat hlasitou muziku?

Poslední dva roky řešíme s přáteli, ve které restauraci si dát sraz, ne podle toho, jaké pivo točí, ani podle rychlosti personálu. Kritériem je, jestli se tam vůbec uslyšíme.

Doba čtení: 4 minuty

Ochota v restauracích není samozřejmostí

FEJETON – Občas se přenesete o několik desetiletí zpět. Obsluha trvá na dodržování nesmyslných pravidel a nepřesvědčí ji, ani když nakonec odejdete. Co vás může v restauraci spolehlivě odradit?

Doba čtení: 2 minuty

Majitel nekuřácké restaurace: Vyhodil jsem popelníky a tržby jsou v plusu

ROZHOVOR – Míst, kde se můžete najíst nebo posedět bez kouře, je málo. Restaurace se bojí proměny v nekuřácké, prý přijdou o zákazníky a tím o tržby. Je to opravdu takové riziko?

Doba čtení: 4 minuty