Hlavní navigace

Časté mytí a dezinfekce rukám nesvědčí

30. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Myjete si teď ruce častěji než obvykle? Možná už je máte také popraskané a bolavé. Časté mytí rukou sice ničí viry, ale pokožce příliš neprospívá. Jak o ně v tomto čase pečovat?

Ekzematici to znají a nyní se k nim přidává většinová společnost. Tedy alespoň ta, která dbá na varování a nyní, v době pandemie, si myje ruce předpisově, a hlavně mnohem častěji. Pokožka rukou je velmi citlivá, neprospívá jí časté máčení, a už vůbec ne ani ta nejšetrnější mýdla a dezinfekční prostředky.

I počasí hraje roli

Pokožka je navíc nejnáchylnější v zimním období, i nyní, na začátku jara. Může za to nejen nedostatek slunce:

„U všech lidí, tedy nejen u ekzematiků, fungují v zimě méně mazové a potní žlázy. To znamená, že se méně potíme. Kvůli nižší produkci potu a mazu je pokožka zákonitě sušší,“ říká kožní lékařka Jana Marešová a dodává, že pravděpodobně za to mohou i teplotní výkyvy a klimatické změny.

Galerie: Jak si správně umýt ruce, abychom se zbavili virů

Časté mytí kůži nesvědčí

Obyčejné mýdlo v boji s koronaviry propaguje zejména australský profesor chemie islandského původu Palli Thordarson a mnozí mu dávají za pravdu. Mýdlo se skutečně osvědčuje, a tak mnozí z nás nyní mydlí, mydlí a mydlí.

Jenže časté mytí pokožku narušuje a mýdlo navíc už tak suchou kůži ještě více vysušuje. Co teď s tím? Hlavním lékem je pochopitelně co nejčastější promazávání.

Mazat oleji i krémy

Kožní lékařka doporučuje natírat si postižená místa speciálními oleji, které vytvoří na kůži ochrannou vrstvu. Běžně jsou k sehnání v lékárnách. (Podívejte se, kde můžete nakupovat v lékárně online).

Důležité je také pravidelné promazávání krémy. Vyvarujte se běžných, často parfémovaných krémů z drogerií a raději se zeptejte v lékárně. Například lékárníci z internetové lékárny Pilulka.cz doporučují:

„Vyhněte se krémům na vodní bázi. Sáhněte například po těch s bambuckým máslem, kokosovým, avokádovým nebo olivovým olejem s vysokým stupněm hydratace. Vyhýbejte se kosmetickým produktům s vysokým obsahem alkoholu.“ Pokud nemůžete vycházet, možná v lednici najdete vepřové sádlo, kterým určitě nic nezkazíte.

Jak chránit pokožku

  • Zamezte maximálně styku pokožky s chemickými preparáty – např. při domácích pracích, které vyžadují použití čisticích prostředků (mytí nádobí, úklid koupelny, vytírání podlahy ap.) používejte dvoje rukavice – nebarvené bavlněné a teprve na ně si navlékněte gumové.
  • Pravidelně natírejte postižená místa speciálními mastmi (často nevábně zapáchají).
  • Ruce si promazávejte preventivně, tedy i když vás popraskané ruce zatím netrápí: po každém mytí, vždy večer před spaním, před koupáním nebo sprchováním si namažte ruce olejem, který vytvoří ochrannou bariéru.
  • Pro mytí a dezinfekci rukou kvůli koronaviru používejte co nejšetrnější prostředky.
  • Pro následnou péči vybírejte raději neparfemované oleje a krémy s vysokým stupněm hydratace. Vyhněte se produktům s vysokým obsahem alkoholu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).