Hlavní navigace

Mytí rukou: Nezapomínejte na nehty a zápěstí

3. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mytí rukou patří k základním hygienickým návykům a snižuje riziko nákazy nepříjemnými nemocemi. Myjete si ruce správně?

Bez ohledu na to, zda řádí pandemie koronaviru, epidemie sezonní chřipky nebo jsou všichni ve vašem okolí i daleko za hranicemi zdraví jako řípy, měli bychom dbát na pečlivé a pravidelné mytí rukou.

Důvod je jednoduchý, vyhneme se třeba střevním potížím, případně i závažnějším onemocněním, jako je třeba žloutenka typu A. Na nemytých rukou mohou totiž ulpívat nejrůznější bakterie, viry nebo parazité, kteří se, pokud se jich nezbavíme, jednoduše dostanou do našeho těla.

„Ruce jsou nejčastějším přenašečem infekcí. Nemytýma rukama se přenášejí infekční onemocnění, jako například infekční žloutenky. Ne vždy si lidé umí ruce správně umýt, někdy si je před jídlem nemyjí vůbec či si ruce osuší do použitého ručníku na veřejném místě. Takovým chováním se zbytečně vystavují riziku nákazy, třeba zmíněnou infekční žloutenkou,“ varuje vedoucí lékař Centra cestovní medicíny Jan Rutsch.

Mytí rukou patří jednoznačně k základním hygienickým návykům, a pokud si to zautomatizujete, snížíte riziko onemocnění i v případě, kdy začnou ve vašem okolí řádit nejrůznější nemoci.

Děti se to učí ve školkách

Správně si mýt ruce by se měly děti učit co nejdříve, ideálně ještě předtím, než se zapíšou do kolektivu, třeba v mateřské škole. Tam by se to měly učit a vyškolení pedagogové mají jistě velkou zásobu nejrůznějších básniček, které děti pečlivému mytí rukou naučí, a to ještě i zábavnou formou. Máte-li děti doma, zkuste se jich zeptat a zavést to i doma.

Pokud jste už na školku staří, což lze předpokládat, protože se umíte připojit k internetu a číst si tento text, možná si už nepamatujete, jak vás to tenkrát (pokud vůbec) učili. Pojďme si to připomenout.

Kdy si máme mýt ruce a čím

Ruce si myjeme po každém použití toalety, před každým jídlem a při změně prostředí. To znamená, pokud odněkud někam přijdeme. Například z práce, obchodu, úřadu nebo třeba ze školy domů. Ruce bychom si měli mýt i po každém použití kapesníku. Ten bychom měli volit jednorázový a ihned po použití vyhodit do odpadkového koše.

Pro běžné mytí rukou by mělo stačit dostatečné množství mýdla a vody. Jste-li vystaveni vyššímu riziku nákazy, třeba se pohybujete v nemocnicích nebo při epidemiích, používejte pravidelně dezinfekční prostředky speciálně určené na čištění rukou.

Jak si máme mýt ruce

Ruce bychom si měli mýt celé, a to z obou stran až po zápěstí. Zapomínat bychom neměli ani na palce a na nehty. Protože právě pod nehty se může ukrývat velké množství bakterií, virů nebo parazitů.

Správný postup pro bezpečné mytí rukou

  • Opláchněte si ruce vodou.
  • Naneste dostatek mýdla k pokrytí celého povrchu rukou až po zápěstí.
  • Třete ruce dlaněmi o sebe.
  • Pravou dlaní přes levý hřbet propletenými prsty a obráceně.
  • Dlaní o dlaň s propletenými prsty o sebe.
  • Hřbety prstů o druhou dlaň se zahnutými prsty a obráceně.
  • Krouživé pohyby sevřených konečků prstů odstraní nečistoty schované za nehty.
  • Rotační tření levého palce zavřenou pravou dlaní a obráceně.
  • Opláchněte si ruce vodou.
  • Důkladně si osušte ruce jednorázovým ručníkem.
  • Použijte ručník k zastavení vodovodu.
  • Nyní jsou vaše ruce bezpečně umyté.

Souvisejícímu tématu, a to sušení rukou, se věnuje článek Jak si sušit ruce na WC? Vysoušeče šíří bakterie, ale děláme i horší věci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).