Hlavní navigace

Ovocné přesnídávkové kapsičky – přeslazená svačinka

18. 2. 2020

Sdílet

 Autor: dTest
Dáváte svým dětem pravidelně k svačině přesnídávkové kapsičky? Proč by ne. Jsou praktické a děti je milují. Možná vás ale překvapí, kolik obsahují přidaného cukru.

Ovocné přesnídávky v malém praktickém balení jsou stále oblíbenější. Oceňují je nejen maminky s malými dětmi, ale často po nich sáhnou i dospělí. Spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat 11 přesnídávek a většina si odnesla dobré hodnocení. Obecně se však doporučuje konzumovat je spíše omezeně, a to kvůli vysokému podílu cukru.

Do laboratorního testování dTest zařadil přesnídávky známých značek i privátních obchodních řetězců. Jelikož drtivá většina testovaných kapsiček patří do kategorie potravin pro malé děti, soulad s požadavky na složení, označování a stanovení limitů pro některé látky se porovnával s příslušnou vyhláškou.

„Na celkovém hodnocení testovaných výrobků se odrazil podíl vitamínu C, podíl cukru a soli, případný obsah mykotoxinů, pesticidů a těžkých kovů a nakonec také obal a informace na něm uvedené,“ uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Galerie: Test ovocných přesnídávek – svačinových kapsiček

Nejvíce přidaného cukru v banánové přesnídávce

Většina kapsiček se obešla bez přidaného cukru, jindy byl ale jeho celkový podíl poměrně vysoký. Nejvíce cukru, téměř 15 gramů na 100 gramů výrobku, obsahovala přislazovaná Ovocná přesnídávka Hello s banány. O mnoho lépe na tom nebyly ani přesnídávky Nestlé NaturNes Banán Jablko a Kubík Ovocná kapsička banán-jablko, kde přitom nebyl žádný přidaný cukr, ale pouze ten, který se přirozeně vyskytuje v obsaženém ovoci. Do hodnocení cukru se promítl i podíl sacharózy v celkovém cukrovém úhrnu.

U ovocných přesnídávek je problematické doslazování některých produktů, zvláště s ohledem na to, že jsou primárně určeny dětem už od ukončeného 4. měsíce věku. Výživa v raném období je totiž pro budoucí vývoj dítěte klíčová a rodiče by se měli snažit předcházet návyku dítěte na příliš sladké chutě, který může později vést k nadváze, obezitě a dalším onemocněním souvisejícím s nevhodným stravováním.

Zcela bez vitamínu C?

Většina testovaných vzorků uváděla vitamín C ve složení na obale, dTest proto zjišťoval, kolik se ho reálně v přesnídávkách nachází. Zcela bez vitamínu C byl oproti informaci na obalu výrobek Rossmann babydream Apfel & Banane. O mnoho víc jej nebylo ani v kapsičce dm baby love. Žádné „céčko“ nenabídla ani přesnídávka Ovko Apple Carrot Banana, ta jej ovšem ani neslibovala.

Laboratorní analýzy se zaměřily i na to, zda výrobce nepoužil zaplísněné suroviny. Plíseň je možné zjistit prostřednictvím toxinu s názvem patulin, který vytvářejí různé typy plísní napadající ovoce. Nejvýznamnější zdroj patulinu pro člověka představují právě jablka, která byla základním kamenem všech testovaných přesnídávek. „Druhým sledovaným toxinem, který poškozuje ledviny, snižuje imunitu a má karcinogenní účinky, byl ochratoxin A. Ani jeden z toxinů nebyl v laboratoři odhalen, všechny výrobky tedy v této kategorii obdržely velmi dobrá hodnocení,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

K tématu: Před dvěma lety prodali svých prvních sto osmdesát skleniček přesnídávek a od té doby vaří, vymýšlejí a testují nové receptury. Pod značkou „Mami, DEJ mi“ manželé Klembarovi připravují sladké i slané přesnídávky pro ty nejmenší. Více v článku Výrobci přesnídávek: To, co chce zákazník, není třeba vždy poslouchat.

Žádné těžké kovy

Se stejně pozitivním výsledkem dopadlo i pátrání po těžkých kovech, konkrétně po cínu, olovu či kadmiu. Žádný z uvedených těžkých kovů nebyl v přesnídávkách nalezen. Na významný problém dTest nenarazil ani v případě zjišťování reziduálních pesticidních látek. Čtyři z testovaných výrobků navíc pocházely z ekologického zemědělství, proto byly hodnoceny ještě přísněji. Zbytky pesticidů carbendazimu a benomylu se objevily pouze u přesnídávky Hello Ovocná přesnídávka s banány, avšak v podlimitním množství.

Dobře dopadlo i posuzování obalů. Body navíc si odnášely výrobky s biocertifikací, vyšším podílem ovoce a ty, které na obale správně deklarovaly hodnoty vitamínu C a cukru. Případné rozdíly mezi uvedenými a naměřenými hodnotami byly buď ve spotřebitelův prospěch, nebo se pohybovaly v rámci tolerované hladiny.

Z jedenácti testovaných přesnídávek si 9 odneslo dobré hodnocení, dvě uspokojivé. U těch se body strhávaly za chybějící vitamín C, vyšší podíl cukru či deklarovaný obsah ovoce.

Kapsičkové ovocné přesnídávky jsou ve většině případů nabízeny v obalu zvaném doypack. Přestože je tento typ balení se šroubovacím uzávěrem velice praktický, otázky visí nad jeho následnou recyklací. Samotný sáček se zpravidla skládá z více různých materiálů, a proto není možné jej recyklovat. Z celého obalu tak do tříděného odpadu patří pouze plastové víčko.

Galerie: Sušenky a křupky pro nejmenší děti – které obsahují cukr?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).