Hlavní navigace

Prodeje kondomů vzrůstají. Lepší už je to jen na Vánoce

16. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nejstrmější nárůst prodeje kondomů je hlášen vždy kolem svatého Valentýna, ale i v měsících, které se svátkem zamilovaných nemají nic společného. Jaké jsou další možnosti ochrany, které se nejčastěji využívají?

Uplynulý svátek sv. Valentýna zvýšil obrat nejen v květinářstvích, ale i u prodejců kondomů. Vycházíme přitom z prodejních dat Lékárna.cz, která praví, že opravdu hodně jdou kondomy na odbyt koncem ledna a ve druhé polovině února. Lepší prodeje jsou hlášeny už jen kolem Vánoc. Pozoruhodná je však křivka prodeje mířící vzhůru i během dubna a července. Co kupující vede ke zvýšené poptávce v červnu se dá poměrně snadno odvodit, ale co ke zvýšenému zájmu vede nakupující zrovna v dubnu, o tom můžeme jen dlouze spekulovat.

Fotogalerie: Jak se rodí kondomy

V prakticky stejnou dobu, kdy vzrůstají prodeje prezervativů, mají v internetové lékárně prázdné regály i s tobolkami podporující erekci. Jeden z jejich prodejních vrcholů je kolem 15. února, další pak v červnu a v prosinci.

Hormonální antikoncepce nevyužívá většina žen

Jak praví průzkum, kterého se účastnilo 1170 žen, po kondomu nejčastěji sáhnou ženy, kterým z nějakého důvodu nevyhovuje hormonální antikoncepce. Jde přibližně o každou čtvrtou ženu. Více než polovina žen přitom hormonální antikoncepci odmítá s ohledem na to, že se její užívání neshoduje s představami o zdravém životním stylu a péči o vlastní zdraví. Druhým nejčastějším důvodem jsou zdravotní důvody – od drobnějších nevolností až po výslovný zákaz lékařem s ohledem na způsobené zdravotní problémy.

Osm procent žen hormonální antikoncepci odmítá pro její negativní vliv na psychiku, pěti procentům dotázaných vadí její vliv na životní prostředí, stejný podíl žen ji neužívá s ohledem na plánované početí a čtyři procenta uvedla, že bez ní mají lepší sexuální prožitky.
Pokud už ženy antikoncepci používají, pak více než polovina oslovených volí tablety. Zanedbatelné množství má nitroděložní tělísko, využívá vaginální kroužek či náplasti.

Fotogalerie: Originální kondomy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).