Hlavní navigace

Řada žen nepřenáší, ale má špatně stanovený termín porodu

2. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nepřesný výpočet porodu. Podceňovaný fenomén, který podle odborníků může za to, že až každé desáté těhotenství končí císařským řezem či uměle vyvolaným porodem.

Málo se o tom mluví, ale žádné tajemství to není. Dobře spočítaný termín porodu může předejít mnoha starostem, nervům a v neposlední řadě i riziku vážnějších komplikací při příchodu nového života na svět. Nejde o nějaké fatální selhání zdravotnického systému, ale jak se říká, vždycky je co zlepšovat.

Tak už?!

Tak jak, už máš po porodu? Neměla jsi už termín? Jak dlouho už přenášíš? Celkem běžné otázky, které však dotyčnou nastávající maminku rozhodně nepotěší a nepřidají na klidu. Delší přenášení je totiž spojeno s tím, že již není možné čekat na přirozené rozběhnutí porodu a je nutné porod vyvolávat. Vyvolávaný porod přitom končí nezdarem a následným císařským řezem mnohem častěji než porod, který se rozběhne přirozeně sám. A přitom přenášení ve skutečnosti nemusí vůbec přenášením být. Může se jednat pouze o špatně stanovený termínu porodu.

„Pro co nejpřesnější stanovení termínu porodu je zásadní vyšetření ultrazvukem ve dvanáctém až čtrnáctém týdnu. Podle vědeckých studií změření délky miminka od zadečku k hlavičce nejpřesněji stanovuje stáří těhotenství, a tedy i termín porodu,“ vysvětluje Hana Belošovičová, vedoucí lékařka Ambulance prenatální diagnostiky sanatoria Pronatal.

Pro přesné stanovení termínu porodu během ultrazvuku ve dvanáctém až čtrnáctém týdnu těhotenství je důležité nejen to, aby byl lékař v ultrazvuku zkušený, ale též to, aby měl kvalitní ultrazvukový přístroj a ideálně i počítačovou databázi, která mu dle velikosti miminka termín porodu vypočítá. A právě zkušenost lékaře, kvalita ultrazvukového přístroje a vybavení kvalitní databází je to, co odlišuje specializovaná centra od běžné gynekologické ambulance. Běžně se stává, že i zkušený gynekolog stanoví početí podle menstruace nebo měření velikosti plodu ve vyšších stádiích těhotenství než ve dvanáctém až čtrnáctém týdnu těhotenství,“ říká lékařka.

Galerie: Historie porodnictví – málokteré dítě přežilo

Víme více, využijme toho

Gynekolog v ambulanci má široký záběr činností od běžných gynekologických prohlídek přes onkologické prevence, návrhy operačních řešení a obecné péče o těhotnou. Nemůže být ve všem vysoce specializovaný. Neznamená to, že těhotná nedostane u svého gynekologa kvalitní a komplexní péči, ale důležité věci jsou často otázkou detailu. A přesné stanovení termínu porodu právě takovým detailem je.

„Datace těhotenství dle ultrazvuku ve dvanáctém až čtrnáctém týdnu těhotenství rozhodně není zanedbatelná. Jde o zpřesnění termínu porodu, protože termín na základě menstruace je zkrátka nepřesný. Při stanovení porodu podle měsíčků je podstatně vyšší riziko, že těhotná žena bude falešně přenášet. Porodník pak v případě přenášení nemá jinou možnost než porod vyvolávat, případně rozhodnout o císařském řezu,“ vysvětluje Hana Belošovičová.

TIP: Jsme svědky epidemie císařských řezů

Statistiky říkají, že při stanovení porodu podle menstruace až deset procent těhotných žen přenáší. Při specializovaném vyšetření a korekci stáří těhotenství podle ultrazvuku v prvním trimestru se toto číslo dá snížit na pouhá dvě procenta. Zbylých osm procent přenášejících těhotných vlastně nepřenáší, ale má špatně stanovený termín porodu – pouze podle menstruace, bez korekce ultrazvukem v prvním trimestru.

Všechno má svou cenu

Konec dobrý, všechno dobré, řeklo by se. Celé to však má háček, který relativně vysoké procento falešných přenášení může vysvětlit. Vyšetření v prvním trimestru ve speciálních ambulancích prenatální diagnostiky si musí pacientka sama vyžádat a zaplatit. To samé přitom platí i pro další důležitá zjištění, která může specializované vyšetření přinést.

Zdravotní pojišťovny tato vyšetření v prvním trimestru v této chvíli stále ještě neproplácejí, resp. neproplácejí je přímo lékaři tak jako jiné nasmlouvané výkony. Pokud se ale těhotná nechá vyšetřit ve specializovaném centru, za vyšetření si zaplatí a s účtenkou zajde na svoji zdravotní pojišťovnu, pak většina pojišťoven část, nebo i celou částku proplatí.

„Screening v prvním trimestru je vhodný i pro stanovení typu dvojčat. V pozdějším stadiu těhotenství již nemusí být jasné, zda mají jednu, nebo dvě placenty, a to má to vliv na způsob péče o těhotenství,“ dodává Hana Belošovičová.

Screening v prvním trimestru je neinvazivní vyšetření, které má také za cíl zjistit riziko chromozomálních odchylek plodu (Downova syndromu a dalších postižení). Riziko se stanovuje kombinovaně z věku matky, výsledků odběru krve a měření šíjového projasnění plodu.

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Vyšetření v prvním trimestru je důležité i pro stanovení těhotenských komplikací, jako jsou preeklampsie (vysoký tlak spojený s dalšími potížemi), malý růst miminka a předčasný porod.

„Důležité ale je, aby vyšetření prováděl zkušený lékař na kvalitním přístroji a měl v ambulanci databázi na stanovení rizik tak, aby hned po ukončení ultrazvuku mohl těhotné říci kompletní a plný výsledek vyšetření a výši rizik vad u miminka a těhotenských komplikací u těhotné. Je bohužel stále běžnou praxí, že vyšetření v ambulanci provádí lékař, který pro toto vyšetření nemá mezinárodní licenci a též nemá databázi na stanovování rizik. Naměřené hodnoty pak odesílá do laboratoře s odběrem krve. Riziko je stanoveno v laboratoři a zasláno poštou zpět lékaři do ambulance. Pokud jsou stanovená rizika vysoká, je pak těhotná telefonicky informována o tom, že výsledky nejsou v pořádku, což jistě není příjemné. Je zde i prodlení v čase od vyšetření ke sdělení výsledku. Těhotná nemá moc možnost vyptat se na to, co přesně výsledky znamenají a jaké jsou možnosti dalšího postupu. Tomu všemu se těhotná vyhne, pokud vyšetření podstoupí ve specializovaném centru. Přitom cena vyšetření ve specializovaném centru a běžné ambulanci je obecně stejná a pohybuje se kolem dvanácti až patnácti set korun a účet za vyšetření je možno předložit ve zdravotní pojišťovně k proplacení,“ shrnuje specialistka.

Odborná spolupráce:

MUDr. Hana Belošovičová, PhD.

Vedoucí lékařka Ambulance prenatální diagnostiky sanatoria Pronatal.

Pracuje také na Gynekologicko porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze.

Věnuje se prenatální diagnostice, má specializovanou způsobilost v oboru gynekologie a porodnictví. Je autorkou a spoluautorkou řady publikací a přednášek, školí lékaře v prenatálních ultrazvukových vyšetřeních.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Profesí adiktolog, dnes psavec na téma zdraví, lidské vztahy a životní situace. Pracovala jako dramaturg lifestyle magazínu na TV Prima a externí redaktor na téma zdraví a závislosti pro internetové portály.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).