Hlavní navigace

Lze zabránit císařskému řezu? Komunikací a přípravou

12. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Alex Hockett on Unsplash, podle licence: Public domain
Každé čtvrté dítě u nás se narodí císařským řezem. Jaké jsou pro něj skutečné důvody a lze operaci nějak předejít?

Počet provedených císařských řezů v České republice sice klesl na 24,9 % (oproti 25,2 % Evropské unie), přesto je ale podle Ivany Bydžovské z porodnicko-gynekologické kliniky liberecké nemocnice stále na čem pracovat. V Liberci se například úspěšně věnují přirozeným porodům dětí koncem pánevním či jejich obrácení zevními hmaty ještě v děloze. Zásadní je ale podle lékařky předporodní příprava a také komunikace a personál v porodnici.

„Císař“ je nutný jen někdy

„Optimální interval císařských řezů, doporučený i WHO, je mezi patnácti až devatenácti procenty,“ uvádí Ivana Bydžovská. „V něm jsou asi z deseti procent obsažené takzvané absolutní indikace – situace, kdy je císařský řez nutné provést. Jinak by byl v ohrožení plod, matka, nebo oba.“

Galerie: Historie porodnictví

Sem patří například polohy plodu, které se nedají normálně porodit – příčná nebo šikmá. Další situací je odloučení lůžka a krvácení. Tyto věci jsou jasně dané a císařský řez zachraňuje životy. Stejně jako v případě přidružené závažné choroby matky.

„Těch je ale velmi málo, přirozeně mohou rodit třeba i ženy po transplantaci,“ říká Ivana Bydžovská. „Indikací k sekci jsou třeba závažné srdeční vady nebo stavy po úrazech pánve.“

Misky vah a císařský řez

Odhad velké porodní váhy plodu, úzká pánev, „nepostupující“ porod, vyčerpání, první dítě císařem – druhé bude také…To všechno a leccos dalšího může znamenat pro císařský řez ANO nebo NE. Zvýšené riziko, že by se mohlo něco stát, domluva porodníka a rodičky – všechno hraje roli v rozhodování, zda žena podstoupí velkou břišní operaci se všemi přidruženými riziky.

„Zpětný audit provedených císařských řezů ukázal, že nejvyšší počet (50 %) se odehrává ve skupině žen, které jsou absolutně nerizikové,“ uvádí překvapivá fakta Ivana Bydžovská. „Jsou to prvorodičky, plod je v ideální poloze podélné hlavičkou a celé těhotenství neměly žádné potíže. Z různých důvodů porod končí císařským řezem – obvykle z kombinace indikací vzniklých v průběhu porodu.“

Co na to lékař?

I on je jen člověk. Nervózní rodička, nervózní personál, strach z výsledku – to všechno hraje v rozhodování a komunikaci roli. Tlak na lékaře i porodní asistentky je neúnosný, všichni si do porodnice jedeme pro zdravé miminko.

„Naše zkušenosti v souladu se zahraničními studiemi dokazují, že ideální stav je ten, kdy má žena pro svůj porod jednu porodní asistentku a jednoho lékaře, kteří ji dovedou k porodu,“ vysvětluje lékařka, co skvěle funguje v praxi liberecké porodnice. „Tento model péče zde funguje již tři roky a jsme s ním my i rodičky velmi spokojeni.“

Vzniká tak vzájemná důvěra, která má nedozírný vliv na rodící ženu, její sebevědomí, subjektivní pocity a hodnocení situace. I zdravotníci ji vidí v čase a situaci pak co nejlépe vyhodnotí.

Komunikace je základ úspěchu

Proč se v Liberci daří optimalizovat počet provedených císařských řezů? Pro někoho možná překvapivě jde také o komunikaci a přípravu a navození důvěry mezi personálem porodního oddělení a budoucími maminkami.

„Zásadně důležité jsou semináře, workshopy, kurzy předporodní přípravy,“ shrnuje Ivana Bydžovská. „Informovanost a znalost prostředí porodního sálu snižuje riziko císařského řezu. Ženy si porod sice nedokážou představit, ale vědí o něm maximum. Nacvičí relaxační techniky, věří si, že všechno zvládnou.“

Vybaveny informacemi pak nepropadnou panice z délky porodu nebo strachu z bolesti. Tenhle faktor je ostatně podle gynekoložky „jen“ nezvládnutou komunikací mezi rodičkou a zdravotnickým personálem. „Bolest jsme schopni minimalizovat nebo utlumit, je-li pro ženu nezvládnutelná,“ dodává Ivana Bydžovská.

TIP: Strach z porodu je naučený

Dula jako výborná psychická podpora

Velkou pomocí a možným NE pro císařský řez v situaci, kdy to není nutné, je také doprovod k porodu. Vítáni a doporučováni jsou nejen partner nebo maminka či kamarádka rodičky, ale pro co nejklidnější průběh porodu byly vyhodnoceny jako vhodné duly.

„Je to osoba mimo příbuzné a nejbližší sociální okolí ženy,“ upřesňuje Ivana Bydžovská. „Dula se stará o psychickou pohodu ženy a my o medicínskou část. Trendem je, že lékař do průběhu porodu příliš nevstupuje, dokud to není nezbytně nutné.“

Podobnou funkci zastávají už během těhotenství porodní asistentky. Na jejich žádost se dokonce nedávno v Praze „U Apolináře“ připravil unikátní program „Jak naučit učit“. Díky němu získávají dovednosti, jak přesně a objektivně těhotné ženy o všem informovat.

Galerie: 11 jednoduchých cviků, které vás dostanou po porodu do formy

Odborná spolupráce:

MUDr. Ivana Bydžovská

Zástupkyně primáře gynekologicko-porodnického oddělení

Krajská nemocnice Liberec

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).