Hlavní navigace

Muže trápí „rýmička“, ale rakovinu podceňují

9. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
To není výmysl feministek, muži „umírají“ na rýmu a skáče kolem nich celá rodina. Jenže vážné problémy bagatelizují, ze studu, ze strachu či z neznalosti. Pak ale umírají doopravdy.

Průzkum České pojišťovny potvrdil ženami všeobecně podporovaný názor, že mužská část populace při stejných zdravotních potížích trpí více než ony. Pouhá čtyři procenta oslovených si myslí, že je tomu naopak a tři pětiny Čechů zastávají názor, že obě pohlaví snášejí nemoci stejně „statečně“. Drobné bolístky muži sice prožívají, na preventivní vyšetření, která mohou včas odhalit rakovinu tlustého střeva nebo prostaty, však chodí jen neradi.

Na testu krvácení ve stolici byla alespoň jednou pouhá třetina českých mužů ve věku 18–60 let. Jen čtvrtina českých mužů někdy v minulosti podstoupila endoskopické vyšetření střev a vyšetření prostaty. Dokonce i muži v rizikovém věku toto vyšetření podceňují – k vyšetření prostaty se odhodlal pouze každý druhý muž starší 50 let.

Přečtěte si: Muži při nachlazení trpí víc. Vlastní vinou

Muži banality přeceňují a vážné problémy ignorují


Autor: Photl.com

Rýmička – mužská smrtelná choroba na sedm písmen

Ve společnosti panuje všeobecný názor, že muži své zdravotní obtíže vnímají daleko hůře nežli ženy. Exkluzivní průzkum, který pro Českou pojišťovnu realizovala společnost ppm factum, ukázal, že pánové jsou skutečně považováni za náchylnější část populace, a to nejen v očích žen. „Rýmičku považuje za ‚mužskou smrtelnou chorobu na sedm písmen‘ téměř každá druhá žena, ale kupodivu také čtvrtina mužů. Přílišné řešení banálních zdravotních problémů je bohužel doprovázeno opačným extrémem, kterým je ignorace příznaků závažných onemocnění a zanedbávání jejich prevence,“ říká Petr Svoboda z České pojišťovny.

Víte, že v České republice zemře každých dvacet minut jeden člověk kvůli zanedbané prevenci? Z dlouhodobých lékařských statistik je přitom zřejmé, že pokud se nemoc zachytí včas, má pacient až 95% šanci na vyléčení.

Muže ohrožuje rakovina prostaty a konečníku

Zhoubné nádory jsou podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky druhou nejčastější příčinou úmrtí hned po nemocech oběhové soustavy. Kolorektální karcinom, tedy rakovinu tlustého střeva a konečníku lékaři ročně odhalí u osmi tisíc Čechů. Zhoubný nádor prostaty pak lékaři ročně diagnostikují u více než šesti tisíc mužů.

Čtěte téma: Kdy mají muži strach?

Na preventivní vyšetření prostaty má ze zákona nárok každý muž starší 50 let, na vyšetření konečníku a střev každý občan nad 55 let, a to jednou za deset let. Lékaři se shodují na tom, že zdravotní prevence je klíčová: „Na preventivní prohlídky bychom měli chodit i v případě, že nás žádné zdravotní problémy netrápí. Pomohou totiž odhalit skryté signály vážnějšího onemocnění a co nejdříve začít s léčbou,“ upozorňuje Tomáš Büchler z Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice.

Čtěte dále: Nebuď střevo, nech se vyšetřit!

Kdo hlídá termíny preventivních prohlídek?

Zdravotní pojišťovny podporují  své klienty ve zdravotní prevenci. Česká pojišťovna například k životnímu pojištění Diamant, Multirisk a Sluníčko Plus nabízí programy nazvané Zdravý život a Návrat do života. „V rámci programu Zdravý život klientům přinášíme kompletní přehled o tom, na jakou preventivní péči mají z veřejného zdravotního pojištění nárok. Pracovníci naší asistenční služby jim preventivní prohlídky u zvolených specialistů zajistí a na blížící se termín je včas upozorní pomocí SMS zprávy,“ vysvětluje Petr Svoboda.

Pokud i přes odpovědný přístup ke svému zdraví onemocní muži rakovinou prostaty či konečníku, získají od České pojišťovny jako podporu v nemoci dvojnásobně vysoké pojistné plnění. To stejné platí v případě, když žena i přes pravidelnou docházku k lékaři onemocní rakovinou prsu nebo děložního čípku.

Na serveru Vitalia.cz již brzy najdete kompletní přehled preventivních prohlídek pro děti i dospělé.

Problémy, které není radno přehlížet

  • Zadýchávání se například při chůzi do schodů
  • Problémy se sexem a erekcí
  • Časté močení
  • Dlouhodobé nechutenství
  • Neustálá žízeň
  • Dlouhotrvající kašel
  • Krev ve stolici
  • Křečové žíly, bolest nohou
  • Zvětšující se mateřské znaménko
  • Dlouhodobý smutek, únava

Čtěte dále: Kdy je možné změnit zdravotní pojišťovnu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).