Hlavní navigace

Pět největších strašáků mužů mezi třicítkou a čtyřicítkou

Sdílet

 Autor: SXC
Jsou věci, z nichž mají muži strach a o nichž proto raději nemluví. Věci, které se týkají jejich těla a hlavy. Víme, které to jsou. A víme, co s nimi, aby přestaly muže děsit.

Je to sice už notně fousatý vtip, ale připomenu ho: Víte, co je nejhorší chlapská nemoc na sedm? Rýmička…


Autor: Isifa.cz

Možná to platí pro partnerky vzdychajících a posmrkávajících mužů, ale jinak to pravda není. Ptali jsme se totiž význačných českých lékařů, z čeho mají muži mezi třicítkou a čtyřicítkou největší strach, z jakých nemocí, které jim navíc v tomto věku skutečně hrozí. A ukázalo se, že ta statistika vypadá podstatně jinak.

1/ Ztráta erekce

Nejdřív ta dobrá zpráva: mezi třicítkou a čtyřicítkou se jí ještě až tak moc bát nemusíte, zlom přichází až se čtyřicátými narozeninami. Ale co do strachu ze selhání tato obava suverénně vede. A to přesto, že skutečné problémy s erekcí má podle statistik v tomto věku jen mezi dvaceti až třiceti procenty mužů. A teď ta špatná: Po čtyřicítce se tento poměr rychle mění a každý druhý muž už v tomto věku má s erekcí potíže.

Strach ze selhání v posteli je přitom tím nejsnáze léčitelným. Podle sexuologa Ondřeje Trojana by každý chlap nejpozději po čtyřicítce měl mít svého lékaře, který umí včas předepsat recept na Viagru. S nadsázkou řečeno. Ne všem totiž musí Viagra vyhovovat, ale na trhu jsou ještě další čtyři pilulky, které na rozdíl od Viagry mohou bez obav a bezpečně brát i silní kardiaci.

A opět: ta dobrá zpráva je, že se fakt nemusíte stydět, chlap vás pochopí; i když je lékař, tak taky nějaká selhání zažil. A po čase k sexuologovi můžete chodit jako ke starému známému popovídat si, mimo to hlavní, proč tam jste, třeba o rybách nebo o nejnovější herní konzoli.

Nejčastěji se muži bojí, že mají zapomenout na sex, pokud prodělali infarkt nebo jinou vážnou nemoc. Je to nesmysl. Námaha, kterou vyvinete při sexu, je srovnatelná s výšlapem do druhého patra. Pokud to zvládnete vyjít, můžete se bez problémů i milovat,“ říká Trojan.

2/ Deprese

Že mají ženy ve svých kabelkách vedle rtěnek platíčka Lexaurinu či staršího Neurolu, to dnes už nikoho nepřekvapí. Jenže: jsou to muži, kdo mají strach z deprese a koho také tato nemoc více ohrožuje. Ne že by s ní museli bojovat častěji než ženy, to naopak, ale u mužů má hlubší dopady. Až třikrát častěji u nich deprese končí sebevraždou, právě proto, že si neumějí říct o pomoc. Nebo se stydí.

Není divu: na muži mezi třicítkou a čtyřicítkou se dnes chce, aby dělal kariéru v zaměstnání, manželka ovšem touží po tom, aby byl častěji doma, a zároveň aby vydělal tolik, že když pojedou na sobotní výlet na Karlštejn, nepoloží rodinný rozpočet pětistovka za vstupné, další  pětistovka za blbosti pro dítko a tisícovka za oběd v restauraci. A ještě se tvařte mile, když byste raději způli prospal odpoledne na kanapi a dokončil ten projekt pro šéfa…

Problém je jeden: muži se bojí přijít k lékaři a přiznat, že mají děsivé sny, případně nespí, mají obavy z nejbližší budoucnosti a potřebují pilulky. „Berou to jako znak slabosti, přiznat někomu jinému, že cosi nezvládají. Je to nesmysl. Nemusíte k žádnému psychologovi, ostatně ten vám léky předepsat nemůže, ani k psychiatrovi, který to smí. Stačí dojít k praktickému lékaři, léky na pár týdnů úzkosti vám smí předepsat i on, a bez problémů to udělá,“ radí psycholožka Nina Šebková.

A opět: není se čeho bát, lékaři jsou zvyklí na pacienty a jejich starosti a pilulky na uklidnění a na pomoc z deprese v posledních letech předepisují běžně.

3/ Infarkt, mrtvice

Ano, víme, že o nich víte. A že je to stokrát obehraná písnička. „Faktem však zůstává, že na srdečně cévní nemoci umírá nejvíc lidí v Česku, ani nádorů se nemusíme tolik bát,“ upozorňuje kardiolog Richard Češka.


Autor: Isifa.cz

Problém je, že muži mají pocit, že tyto choroby se týkají vždycky jen někoho jiného, ne jich samotných, protože oni přece nemají žádné zdravotní potíže… Ano. Vysoký tlak nebolí. A o ucpaných cévách taky vůbec nemusíte vědět. O důvod víc zajít k lékaři a nechat si v tomto věku zkontrolovat tělo. Chcete vědět, jestli je k tomu důvod? Stačí si pravdivě odpovědět na několik následujících otázek.

– měl váš otec či dědeček problémy se srdcem a cévami? (dostal infarkt, mrtvici, musel brát prášky na tlak, byl obézní?)

– máte vystouplé břicho? A nemusí jít přímo o obezitu, stačí vystouplé břicho, a tyto dispozice má třetina českých mužů…

– máte tlak vyšší než 140/90? (dispozici k vyššímu tlaku má z hlediska genetiky 25 procent českých mužů, tedy i když sportují a žijí zdravě, stejně jsou v riziku)

– víte, jaký máte cholesterol a hladinu cukru v krvi?

Pokud jste na první tři otázky odpověděli „ano“ a na poslední „ne“, stavte se ještě letos u praktického lékaře a nechte si zjistit hodnoty z poslední otázky. Nebolí to, trvá to pět minut a pomůže vám to zachránit život. Mimochodem: i když se ukáže, že máte vysoké riziko infarktu, budete si muset zvyknout na zobání pilulek, ničeho horšího se bát nemusíte.

Bohužel, srdeční příhody se stěhují do stále nižšího věku, dřív byl raritou sedmadvacetiletý infarkt, dnes se nad tím už ani nepozastavíme,“ říká profesor Češka. A dodává: „Co je pro mě noční můrou, není ani tak infarkt, ten vám čeští lékaři umí vyléčit nejlépe na světě, pokud se dostanete do nemocnice včas. Horší je mrtvice. Skončit ve čtyřiceti ochrnutý na polovinu těla a mít před sebou další polovinu života, to je jen špatně představitelná situace. Prevence je lepší.

4/ Rakovina varlat

Co do statistik, není tak častá (ve zvýšeném riziku je asi pětina mužů), nejčastěji postihuje právě třicátníky. Dobrá zpráva je, že jde o jednu z nejlépe léčitelných rakovin vůbec. Nejčastěji se pozná tak, že si muž sám nahmatá ve varleti útvar, který tam předtím nebyl, nebo že se jedno varle začne podivně zvětšovat.

Pokud něco takového zjistíte, na nic nečekejte a upalujte k lékaři. Mně jedna taková prohlídka ve sprše zachránila,“ vzpomíná třiatřicetiletý novinář Roman na dobu před dvěma lety, kdy zjistil, že se mu na nejbližší dva roky radikálně změní pracovní i rodinné plány. A to se mu právě narodila dcera.

V Česku se výskyt nádorů varlat za posledních dvacet let skoro ztrojnásobil. Lékaři příliš neví, proč tomu tak je. Nemoc přitom patří mezi nejčastější zhoubná onemocnění mužů mezi 15 a 40 lety. V raném stadiu je však dobře léčitelná a neumírá se na ni.

5/ Závislosti

Překvapivé? To těžko, v zemi, kde se vypije nejvíc piva na hlavu hned po Rusku a kde kouří každý třetí dospělý muž. Nebudeme vás přemlouvat, ať tu cigaretu típnete nebo ať zrušíte dnešní posezení s kamarády. Jen pár čísel.

Čerstvý projekt největší zdravotní pojišťovny v zemi – VZP, která na vzorku osmi set českých mužů zkoumala, jaké nemoci mají zakódované v genetické výbavě; tento týden výsledky průzkumu zveřejnila. Ukázalo se, že z hlediska statistiky genotypů mají dvě třetiny českých mužů dispozice k vyšší konzumaci alkoholu.

Přibližně jedna třetina mužů jsou rychlí metabolizátoři kofeinu (to znamená, že jim káva nijak neubližuje a že mohou vypít moře kofeinu). Jenomže zároveň pokud tato třetina mužů současně s kofeinem kouří, existuje u nich zvýšené riziko vzniku nádorů. A mimochodem: první otázka sexuologa poté, co přijdete s problémy s erekcí pro Viagru, je, zda kouříte. Více než polovinu problémů s erekcí totiž způsobuje právě kouření.

Vzdáte se raději sexu, nebo cigaret?

A vůbec: je lepší projít jednou za rok či za dva menším tělním STK u praktického lékaře (pozor: nekoušou!), než pak z postele dvacet let koukat na to, jak si manželka či milenka užívá s jinými… Třeba právě s vaším nejlepším kamarádem – nekuřákem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).