Hlavní navigace

Supermoderní Billa a Penny: tyhle obchody mají chladicí boxy, co za vás zavřou dveře, i vlastní elektrárnu

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Řetězce se předhánějí ve slevových nabídkách, ale i v inovacích, kterými se chtějí odlišit a přilákat nové zákazníky. Je však patrné, že se v posledních letech staví ke svému podnikání i ekologicky, šetří zdroje i své náklady. A profituje z toho i zákazník.

Řetězce vynakládají nemalé prostředky na modernizaci svých prodejen, nebo dokonce zcela nové prodejny staví. V čem jsou jiné, jak moc jsou soběstačné?

Stejně jako všechny prodejny Billa v České republice disponuje i zcela nová prodejna Billy v Jindřichově Hradci moderními technologiemi, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí. Billa proto podniká kroky, které zajistí udržitelnou budoucnost, mimo jiné prostřednictvím plánu udržitelnosti Plán B.

Galerie: Plán B: kampaň společnosti Billa se zaměřením na udržitelnost

Ten zahrnuje například využití nákupních příručních košíků, které obsahují 75–95 % recyklovaného plastu, využití sáčků k opakovatelnému používání či odnosné tašky z recyklovaného a dále recyklovatelného plastu. Dle Plánu B, stejně jako v ostatních prodejnách ani v této Billa nenabízí od nového roku jako první řetězec klecová vejce.

První řetězec v Česku přestal prodávat klecová vejce. O tři roky dříve, než to bude povinné Přečtěte si také:

První řetězec v Česku přestal prodávat klecová vejce. O tři roky dříve, než to bude povinné

Další novinkou, kterou Billa zavedla jako první obchodní řetězec v Česku, jsou celopapírové sáčky na pečivo, které obsahují 50 % recyklovaného papíru, díky čemuž se šetří primární zdroje a energie nezbytné pro jejich výrobu. Eliminací plastového okna se navíc ušetří až 18 tun zbytného plastu. Samozřejmostí už jsou dnes nové černé děliče v regálech vyrobené z rPETU či využívání digitálních cenovek, díky nimž Billa ročně ušetří 2 250 000 listů papíru velikosti A4.

Nejekologičtější prodejna má i svou elektrárnu

Tu vůbec nejmodernější prodejnu najdete ale ve Ždírci nad Doubravou na Vysočině. Úplně novou celodřevěnou prodejnu tam vystavělo Penny. Díky použití moderních a šetrných technologií a inovativnímu stavebnímu postupu bude zcela energeticky soběstačná.

Nejekologičtější diskontní prodejna v Česku má vlastní fotovoltaickou elektrárnu a díky speciálnímu čerpadlu bude využívat zbytkové teplo z mrazicích a chladicích boxů na potraviny. Nebude tak potřebovat vytápění z vnějších zdrojů. Progresivní systém vytápění a chlazení obsahuje i nejnovější technologie, které umí rozpoznat, v jaké permanenci jsou jednotlivé chladicí boxy, a optimalizovat jejich chod. Čidla pak umí zasáhnout a reagovat i na situaci, kdy zákazníci zapomenou dovřít skleněné dveře.

Galerie: Billa a Penny mají hypermoderní prodejny

Prodejna ve Ždírci je druhou celodřevěnou stavbou společnosti Penny, podobná slouží zákazníkům již rok a půl i ve Skutči. Ta nově otevřená je ale ještě energeticky úspornější, protože na základě konzultací s dodavatelskou firmou byl celý objekt snížen zhruba o desetinu.

Nový obchod z 690 stromů

Na stavbu prodejny se použilo speciální křížem lepené dřevo CLT. To umožňuje stavět pevné, stabilní a současně lehké konstrukce, a to bez komplikovaného zaměřování, potřeby specializovaných prací nebo nákladného strojního vybavení. Stromy, jejichž dřevo se na stavbu používá, jsou využity ze 100 procent.

„Konkrétně na naše stavební účely připadá třetina z průřezu kmene, zbytek se pak použije na hoblované řezivo, peletky nebo výrobu papíru. Celkově tak bylo na výstavbu ždírecké prodejny použito množství dřeva odpovídající cca 690 stromům,“ říká Tomáš Hýrek ze společnosti Stora Enso, která budovu stavěla. K lepení stavebního dřeva se pak se používají certifikovaná lepidla bez formaldehydů.

Penny: nabíječky pro auta i hmyzí hotel

Prodejna nabízí nejen klasický prodejní sortiment Penny, ale její součástí je i prodejna masa a uzenin ZEMAN. Zelené okolí prodejny doplní ptačí budky, včelín a hmyzí hotel. Na parkovišti pro 102 vozů jsou i dobíjecí místa pro elektromobily.

Do jakého obchodu chodíte nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).