Hlavní navigace

Mléčné proteinové výrobky: málo bílkovin za hodně peněz

1. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Možná jste si také všimli, že se u běžných potravin v regálech supermarketů začíná v názvu objevovat slovo PROTEIN. A hle, jejich cena se až dvojnásobně zvyšuje. Ano, tak přesně tenhle marketingový tah na spoustu z nás velice dobře působí.

Trh nespí, fitness je in a bílkoviny neboli proteiny jsou důležité… a proto tu máme proteinové výrobky. Přeci když je na výrobku napsáno PROTEIN, určitě bude tahle potravina zdravá a bezpochyby bude také obohacena o spoustu bílkovin, řekneme si. Opravdu však potraviny, které mají výše uvedené označení, obsahují více bílkovin oproti těm klasickým?

Pojďme se tedy na tyto potraviny podívat zblízka. Hned na začátku si řekněme, že pokud chcete zvýšit příjem bílkovin, tudy ta správná cesta s největší pravděpodobností nepovede.

Co nám říká slovo PROTEIN na obalu

Slovo PROTEIN v názvu výrobku dává všem zákazníkům znamení, že produkt bude obsahovat bílkoviny; a těm z nás, kteří nečtou obaly, i informaci, že bude na bílkoviny oproti klasickým potravinám určitě bohatší. Nebo snad ne?

Ti zvídavější z nás, kteří si výrobek otočí a podívají se na výživové hodnoty a v nejlepším případě výrobek porovnají s klasickou verzí dané potraviny, zjistí, že výrobek označený slovem PROTEIN sice má o něco málo více bílkovin, nicméně jejich množství, o které je produkt obohacen, nestojí skoro za řeč.

Ukažme si to na pár konkrétních příkladech.

Proteinové mléko


Autor: Vitalia.cz

Rozdíl mezi běžným mlékem a mlékem „s proteinem“ činí 1,4 g bílkovin na 100 ml. Každý si může rozmyslet, zda mu 1,4 g bílkovin navíc stojí za to, že bude o 17 korun chudší. Za cenu proteinového mléka bychom si mohli koupit skoro dva litry mléka klasického. Takže volba je na vás.

Proteinový cottage


Autor: Vitalia.cz

Porovnání cottage sýru je však ještě o něco bizarnější, než je tomu u mléka. Rozdíl 2 g bílkovin na 100 g. Vtipný a zároveň trochu smutný je fakt, že 2 g bílkovin navíc jsou ve prospěch klasického cottage sýru. Takže tu máme proteinový výrobek s méně bílkovinami, a ještě o 7 Kč dražší.

Proteinový skyr


Autor: Vitalia.cz

Prakticky stejný případ jako u předchozího příkladu s cottage sýrem je porovnání dvou skyrů. Pod slovním spojením „high protein“ by každý celkem logicky očekával, že tento výrobek obsahovat opravdu větší množství bílkovin. Opak je bohužel pravdou.

Chcete jíst víc bílkovin?

Označení PROTEIN může být tedy u velké části výrobků velice zavádějící. Z tohoto důvodu je dobré číst etikety potravin a počítat s tím, že se pod tímto označením nemusí vždy skrývat automaticky zdravější a vhodnější potravina do našeho jídelníčku.

Pokud tedy chcete navýšit svůj příjem bílkovin, možná bude lepší si do mléka, tvarohu či jogurtu přimíchat protein, anebo si jednoduše ke klasickému jogurtu koupit ještě nějaký jiný mléčný výrobek, sýr nebo třeba šunku. Podívejte se na ukázkový jídelníček s příklady, jak zvýšit příjem bílkovin během dne.

Potraviny bohaté na bílkoviny

Vezměme si takovou průměrnou ženu naší populace, která by měla za den přijmout přibližně 85 g bílkovin. Každý den do svého jídelníčku (mimo jiné) zařazuje jeden mléčný výrobek v podobě jogurtu, tvarohu nebo mléka. Pokud vymění klasický jogurt za ten zdánlivě výhodnější – „proteinový“, který má v lepším případě cca o 1,2 g bílkovin více, v žádném případě ji takové minoritní množství bílkovin navíc nespasí.

Neokrádejte tedy sami sebe nejen o peníze a sledujte obaly výrobků i z druhé strany.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bc. Karolína Otavová

Nutriční terapeutka, absolventka oboru Nutriční terapeut na LF MU, a současná studentka oboru Technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně. Spolupracuje s projektem  Ne hladu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).