Marmeláda, nebo džem? Nově to bude jedno. Nová pravidla se dotknou i medu a vajec

Sdílet

Autor: Depositphotos
Ministerstvo zemědělství připravuje sadu vyhlášek o potravinách – díky tomu bude například těžké některé z nich falšovat. Změny se budou týkat například medu i marmelád, ale i teplot, při kterých bude možné uchovávat vejce.

Zákazníci by se měli dočkat vyšší kvality někdy problematických potravin. Na konci listopadu letošního roku se změnila pravidla pro dovoz medu a jiných včelařských produktů ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset nově pocházet ze zařízení schváleného Evropskou komisí. Dosud stačilo, že je zařízení registrováno příslušným kontrolním orgánem třetí země.

Jde o změnu, kterou zákazník napřímo nepozná, cílem je snížit počty falšovaných medů dovážených ze třetích zemí, kterých je stále velké množství.

Dozvíme se, odkud med je

Nově by měla začít platit i další změna, kterou už v obchodech, respektive na etiketách zaznamenáme. „Chceme, aby si spotřebitelé na sklenici s medem mohli přečíst, z jakých všech zemí pochází. Často jde totiž o směsi. Vyhláška stanovuje, že na balení musí být uvedené všechny země původu, a to v sestupném pořadí a s procentním podílem, který ve směsi představují,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný. Schovávat se za formulku „med ze zemí EU a mimo země EU“ už nepůjde. 

Návrh vyhlášky o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí má zavést některé nové definice pro ovocné šťávy, koncentrované ovocné šťávy a pro kokosovou vodu. U sirupu nově nebudou muset být pro výrobu použity pouze cukry, ale i jiná přírodní sladidla.

Kde kupujete med?

Marmeláda už nejen z citrusů

Novinkou je změna u pojmů džem a marmeláda. Původně platilo, že název marmeláda se mohl použít pouze u výrobků z citrusových plodů, název džem platil pro směs přírodních sladidel, pulpy nebo dřeně jednoho nebo více druhů ovoce. Nová směrnice však povoluje použít název marmeláda i pro džem.

Vejce při pokojové teplotě

Nově se také upraví teplotní podmínky pro skladování vajec na teplotu 5 °C až 24 °C, dosud byla horní hranice 18 °C. Úprava má přinést energetickou úsporu pro zemědělce i pro obchodníky.

„Jsem rád, že vycházíme v tomto vstříc i chovatelům drůbeže a že může dojít ke zjednodušení podmínek při prodeji vajec. Navržené zvýšení teploty pro jejich skladování je v souladu s evropskými pravidly a není potřeba být přísnější,“ uvedl ministr Výborný.

Teplotní podmínky pro skladování vajec se změní na 5 °C až 24 °C, dosud byla horní hranice 18 °C

Autor: Depositphotos

Jasně definovaná jitrnice

Ve vyhlášce o požadavcích na maso, masné výrobky a produkty rybolovu se pro některé masné výrobky, maso a rybí produkty stanoví jejich konkrétní charakteristiky (např. u jitrnice nebo zavináče). Výrobky bude možné těmito názvy dobrovolně označit pouze za splnění stanovených požadavků. Nově se také zpřesní jakostní požadavky na obsah masa u trvanlivých masných výrobků. 

„Nové vyhlášky by díky přesnějšímu označování výrobků měly pomoci spotřebitelům, aby se snáze orientovali ve velkém množství výrobků, které jsou na trhu. Zároveň ale úpravami neklademe na provozovatele potravinářských podniků žádné velké nároky,“ řekl Výborný.

Vyhlášky jsou v meziresortním připomínkovém řízení. Následovat bude projednání v komisích Legislativní rady vlády, pak budou odeslány k notifikaci Evropské komisi. Účinnost je navržena od 1. 7. 2025.

Kvíz: Pamatujete si tyhle výrobky?

Možná jste výrobky, které byly a občas také nebyly k dostání na pultech obchodů před rokem 1989, na vlastní kůži nezažili. Nebo zažili, ale ani trochu se vám po většině z nich nestýská. V každém případě si však můžete udělat náš kvíz, abyste zjistili, jak se v nich vyznáte. 

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).