Hlavní navigace

Konec medů ze zemí EU a mimo země EU. Změní se i označení pro ovocné šťávy a džemy

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Označování medů bude transparentní, už na etiketě bychom se měli dočíst, z jaké země pochází. A pokud půjde o med ze směsí, už na čelní etiketě se dozvíme, z jakých zemí pochází. Schovávat se za formulku „ze zemí EU a mimo země EU“ už nepůjde.

Legislativa, o kterou se opírá výroba medu, ovocných šťáv, džemů, želé či marmelády, se už roky neměnila. Blýská se na lepší časy, poslanci Evropského parlamentu jsou připraveni zahájit jednání s vládami EU o konečné podobě zákona, která by měla jasně definovat označení zeměpisného původu, iniciovat boj proti podvodům s medem a zvýšit transparentnost při označování obsahu cukru. 

Žádné „medy ze zemí EU a mimo země EU“ 

Poslanci požadují, aby na etiketě byla uvedena země, kde byl med sklizen. A u ovocných šťáv, džemů, želé, marmelád a slazeného kaštanového pyré by podle jejich návrhu měla být hned na přední etiketě uvedena také země původu použitého ovoce. 

Pokud použitý med nebo ovoce pochází z více zemí, poslanci chtějí, aby země původu byly na etiketě uvedeny v sestupném pořadí podle podílu, který tvoří v konečném produktu. 

Měla by se zlepšit dostupnost základních informací, např. o původu medu

A protože med je druhá nejčastěji falšovaná potravina, chtějí poslanci zavést systém sledovatelnosti celého dodavatelského řetězce, aby bylo možné jednotlivé potíže rychle odhalit. Měla by se tedy zlepšit dostupnost základních informací o původu medu nebo jeho směsi, včetně země původu, roku produkce a jedinečného identifikátoru producenta v celém dodavatelském řetězci.

Konec podvodů s medy

Autor: Depositphotos

Pokud jde o medy vyprodukované a dovážené do Unie, měly by mít příslušné orgány členských států možnost sledovat celý řetězec zpět až ke včelařům, kteří med sklízejí, nebo, u dováženého medu, k producentovi. 

Poslanci volají i pro zavedení referenční laboratoře, která by měla zlepšit kontroly a odhalovala falšování díky systematickému testování medů. Laboratoře, které zkoumají jakost medu, sice existují, ale tato by měla být centrální a zřízená přímo Evropskou unií. 

Konec podvodů s medy

Rakouský zpravodaj návrhu Alexander Bernhuber (EPP, Rakousko) zdůraznil, že přesnější uvádění zemí původu produktů zajistí větší transparentnost a usnadní kupujícím výběr zdravějších a více regionálních produktů. „Zastavíme podvodné praktiky kolem etiket medu, které budou muset v budoucnu jasně uvádět země původu a v případě směsných medů příslušné podíly zemí původu v procentech. To spolu s dalšími opatřeními ochrání spotřebitele a včelaře před falšovaným medem a usnadní informovaný výběr spotřebitelů prostřednictvím větší transparentnosti.“ 

Parlament se chystá pro jednání s vládami EU o konečné podobě zákona s cílem aktualizovat současné normy, které jsou více než 20 let staré.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).