Hlavní navigace

marmeláda

Meníčko: Tesco a potravinová banka vaří Zbytkoládu

Ochutnávka novinek týdne: Prague Food Festival láká na 10 kulinárních trendů. Košík.cz posiluje nákupy na víkend. Jihočeské marmelády mají medaile z mistrovství světa. Nestlé vyrábí tyčinku s o třetinu nižším obsahem cukru.

15. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Romana Šafránková: Vaří nejlepší marmeládu na světě. Tak trochu náhodou

Uvařit marmeládu dokonalé chuti se někomu nepodaří za celý život, Romaně Šafránkové se to podařilo po měsíci testování a ochutnávání. Své marmelády poslala do britské soutěže a vyhrála na plné čáře v celosvětové konkurenci. Od té doby ji marmelády živí.

4. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jakou marmeládou spojovat vánoční cukroví?

Džem, marmeláda nebo „ovocná směs“? S některou marmeládou se pracuje lépe, s jinou hůř. Některé druhy mohou dokonce zplesnivět. Jak se vyznat v marmeládách a jakou vybrat do cukroví?

12. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Ovocné džemy bez ovoce. Tohle nepamatuje ani inspekce

Podíl ovocné složky v džemech bývá občas falšován, ale případ džemů z Levných potravin překvapil i zkušené inspektory. SZPI zakázala falšované džemy, kterým chybělo až 75 % ovocné složky.

12. 11. 2014 12:15
Doba čtení: 1 minuta

Do každého sladkého kompotu patří sůl

Urodily se vám hromady rybízu, nasbírali jste hektolitr borůvek nebo chcete zpracovat jablka, kterých bude letos extrémně mnoho? Poradíme co a jak skladovat, uchovat, zavařit, naložit, usušit i zamrazit.

29. 8. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kupujete falšované džemy?

Inspekce opakovaně zjišťuje falšované džemy a povidla. Nyní zakázala uvádět do oběhu hned několik výrobků. Obsahovaly méně ovoce nebo jiné druhy, než bylo uvedeno na obalu, a jiný obsah cukrů.

5. 8. 2014 10:03

Domácí, nebo kupovaný džem? Zavařování stojí za to

Očekávala jsem pohromu v kuchyni a článek o nepovedeném džemu. Nic takového se k mému překvapení nekonalo a já se těším ze své historicky první zavařeniny.

Doba čtení: 5 minut

Šípkové recepty se špetkou nostalgie

Léto má na kahánku a my nejvyšší čas nechat se poslat k šípku. Nejlépe s košíkem. Rudé plody sbírejte jen suché, nepřezrálé a nepřemrzlé. Zimu pak provoní omáčka, zavařenina nebo čaj.

6. 9. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vyzkoušeli jsme zavařovací recepty: Marmeládu podle babičky i moderní pesto

K zavařování mě dovedla nutnost. Když jsem zjistila, co vše se vejde do zavařeniny z krámu, zařekla jsem se, že ji už nikdy nevložím do nákupního košíku. Nezbylo, než si ji vyrobit.

Doba čtení: 5 minut

Ve falšování potravin se objevují stále nové a nové triky

Šéf pražské potravinářské inspekce uvádí typické i unikátní příklady falšování potravin. Takovým rekordmanem je například 100% ovocná šťáva, ovšem s nula procenty ovoce!

Doba čtení: 5 minut

Džem Jahůdka nebo Borůvka nebo... - stejně jsou to hlavně jablka

Možná vám záleží hlavně na sladké chuti a podíl ovoce moc neřešíte. Cukru je v džemech a marmeládách vážně víc než dost, což se o ovoci vždy říct nedá. Kolik ho má být a jaká je realita?

Doba čtení: 7 minut