Hlavní navigace

Kupujete podestýlková vejce? Takhle žijí nosnice v halách na podestýlce

20. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Zájem o vejce z podestýlkových chovů roste. Jedním z významných producentů vajíček od „šťastných slepic“ je rodinná farma Králových. Podívejte se, jak tu slepice žijí a čím se krmí.

Na otazníky nad termínem úplného zákazu klecových chovů nosnic a s tím spojených cen vajec začíná postupně odpovídat i náš trh. Přestože se totiž v současné době podílí tuzemská produkce vajec z neklecových chovů na celkové produkci vajec odhadem zhruba dvaceti procenty, zájem spotřebitelů o taková vejce roste.

Královská vejce

Jedním z farmářů, který na požadavky spotřebitelů i maloobchodu na lepší životní podmínky nosnic již před časem vsadil, je Jan Král z Břežan na Kolínsku.


Autor: Nina Havlová

Třídírna vajec na farmě Králových. Denně jich tu slepice na podestýlce snesou až deset tisíc

A dokázal přitom šikovně využít i své příjmení. Na farmářských trzích nebo v restauracích v okolí Prahy se sice momentálně s názvem Královská vejce z rodinné farmy Králových spotřebitel nesetká, v nabídce pražských prodejen řetězce Kaufland či online supermarketu Košík ale ano.

TIP: Kde se dají v čase koronaviru koupit potraviny online? Volné termíny se objevují i během dne

A kdo má zájem, může si Královská vejce zakoupit i přímo ve faremní prodejně v Břežanech II. Otevřeno je denně, ve všední den v odpoledních hodinách, o víkendu dopoledne, praktické je ale domluvit se například prostřednictvím e-mailu kralovskavejce@seznam.cz. V dnešní „koronavirové době“ je takový nákup i jednou z možností, jak se ve velkých prodejnách nepotkat s množstvím lidí představující riziko nákazy.

Dvanáct tisíc „šťastných slepic“

Rodinná farma Králových byla v roce 2017 oceněna titulem „Zemědělský hospodář Středočeského kraje“, v roce 2018 pak získala Královská vejce certifikát „Regionální produkt Polabí“.

V současné době chovají Královi celkem 12 000 nosnic v halách na podestýlce. Nosnice jsou krmeny přísušky z vojtěšky, potravinářskou pšenicí, kukuřicí a sójou z vlastní rostlinné produkce, bez použití chemie, farma má i svou vlastní třídírnu a balírnu vajec.

„Šťastné slepice“ nemají v halách omezený pohyb, mohou si popolétnout, přemisťovat se a nebojí se kontaktu s lidmi.

Šťastně si mohou užít i podzim svého života – vynesené nosnice se nelikvidují, veřejnost má možnost si je koupit a chovat dál, i když vajec budou snášet méně.

Letos se navíc chystá farma i na chov nosnic ve volném výběhu na pastvě, pro který vyčlenila zatím hektarový pozemek. „Vejce dáváme do prodeje ihned v den snesení vajíčka, čímž jsou tato vejce opravdu čerstvá. Našim hlavním cílem je spokojenost spotřebitele, a tu můžeme nejlépe zajistit přímou cestou k zákazníkovi po celý rok,“ konstatuje Jan Král. Denně jich tu slepice snesou až deset tisíc.

Babiččina vajíčková pomazánka

Kvalitu a chuť Královských vajec si můžete v praxi vyzkoušet například v podobě pomazánky, kterou si na farmě pro svou potřebu Královi vyrábějí:

Babiččina pomazánka z Královských vajec

Suroviny: dvě balení Lučiny 250 gramů, pět vajec, trochu másla, pepř, sůl, případně jedna najemno nakrájená cibule

Vajíčka uvaříme natvrdo, v kráječi nebo ručně nakrájíme na malé kostičky. Dvě balení Lučiny rozmícháme s kouskem másla (máslo necháme chvíli změknout), přidáme pepř a sůl a vše smícháme dohromady.

Pomazánku můžeme obohatit jemně nakrájenou cibulkou, na uvedené množství stačí jedna průměrně velká cibule. Pomazánku můžeme ochutit i bylinkami, například za oknem vypěstovanou řeřichou. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).