Hlavní navigace

Konopí v lékárnách? Na papíře ano, v praxi ne

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Projekt konopí do lékáren stále vázne. Nekonečný příběh začíná připomínat seriál o tom, jak se čeští pacienti nemohou dočkat léčebného konopí. Momentální zápletka? Nefunkční registr.

Léčebná marihuana už měla být tři týdny na pultech lékáren. Jenže není. Od prvního srpna totiž platí vyhláška, která upravuje podmínky pro předepisování, přípravu, výdej a používání přípravků s konopím pro léčbu.


Autor: Isifa.cz

Konopí v lékárnách? Na papíře už ano, v praxi stále ne

Popisuje se tu mimo jiné, že každý pacient, jemuž lékař uzná kvůli jeho diagnóze léčbu konopím, má nárok na nanejvýš 30 gramů měsíčně – s výjimkou dětí do 18 let. Pro ty konopí nebude dosažitelné. Přípravky se budou vydávat jen na elektronický recept a vyhláška také popisuje, jaké parametry má mít léčebné konopí v Česku.

Stát někomu nadržuje

A tady je jasné, že stát zkopíroval parametry nizozemského konopí, takže ze hry vypadla další zem, která měla zájem k nám konopí dovážet: Izrael.

„Považuji to za absurdní, aby stát takto nahrával jednomu zájemci o dovoz, a zrušil konkurenci, především když izraelské konopí bylo levnější a tudíž pro pacienty dostupnější,“ kroutí nad tím hlavou lékař adiktolog Tomáš Zábranský, který se o léčbu konopím v Česku dost zasloužil.

Cena za měsíční dávku konopí tak bude ve skutečnosti pro málokterého pacienta dosažitelná – vyšplhá se do řádu tisíců korun. Což se může změnit od příštího roku, kdy bude možné pěstovat konopí i u nás.

K tématu: Česká marihuana na recept by v lékárně mohla stát kolem stovky, tvrdí jeden ze zájemců o licenci. O licenci už zažádalo pět zájemců, mezi nimiž je třeba i farmakologická univerzita v Hradci Králové.

Chtělo by se říct: konečně! Díky tomu by se totiž mohlo začít konopí do Česka už teď dovážet a už teď by mělo být v lékárnách. Jenže to ještě hned tak nebude.

Konopí vázne na technice

Potíž je v tom, že stále není jak vést evidenci lidí, kteří konopí užívají, tak, aby nedostávali z lékáren víc než povolených 30 gramů na osobu a měsíc. K tomu je nutný online registr v centrálním úložišti dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL), kde se bude zaznamenávat, kdo a kolika gramy konopí se léčí. A nutné je i zavedení elektronického receptu.

„Zatím k tomu nemáme žádné bližší informace, takže konopí nemůžeme pacientům vydávat,“ říká lékarnice Miluše Darmovzalová. Jediné, co zatím lékárníci vědí, je, že podobně jako opiáty musí konopí skladovat ve speciálním trezoru, do kterého se případný zloděj nedostane.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Martina Plíška by se všechny technické záležitosti měly dořešit v září. SUKL, který registr vede, zatím totiž nepřizpůsobil předepisování konopí úložiště elektronických receptů. Čeká prý na to, až ministerstvo doplní seznam léčivých látek. Podle Martina Plíška se tak stane během měsíce, takže v září už by konopí pro pacienty mohlo být skutečně dostupné. Odborníci jsou však skeptičtí a říkají: Uvidíme… Účinnost povinných elektronických receptů byla totiž odložena až na rok 2015. Jak tedy budou moci lékaři předpis na konopí psát, zatím není jasné.

Proč jen třicet gramů?

Druhá věc je, že nikdo neví, jak a proč se do vyhlášky dostal třicetigramový limit.

Podle stínového ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) to u některých chorob zdaleka nestačí a hlavně pro takovou hranici není důvod. „Nejsem sice odborník na léčbu konopím, ale vím, že ministerstvo nevzalo v úvahu připomínky expertů, kteří to kritizovali. Mimo jiné třeba fakt, že konopí nemohou předepisovat lékaři internisté, u nichž to má přitom největší logiku,“ zkritizoval způsob, jak se ministerstvo k zavedení léčebného konopí postavilo.

Podle Martina Plíška však ministerstvo při tvorbě vyhlášky vyšlo z praxe v Nizozemsku. Odtud prý také pramení i ono měsíční maximum 30 gramů.

Jak se zdá, cesta ke skutečné léčbě konopím bude ještě složitá. Mimo jiné i proto, že bude-li gram konopí za cenu zhruba 300 korun, což je předpokládaná cena, kterou si pacient hradí sám, tak bude měsíční léčba stát devět tisíc korun. „A na to má skutečně málokdo,“ kritizuje situaci Svatopluk Němeček.

K tématu také: Ministr zdravotnictví: Konopí neléčí. Říká se to

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).