Hlavní navigace

Roztroušená skleróza „není pro starý“

19. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Sklerotik není zapomínající senior, ale mladý člověk s vážnými zdravotními potížemi. Čím dřív začne s léčbou, tím líp. Jedním z příznaků je „štípání na páteři“.

V České republice v posledních letech přibývá pacientů s roztroušenou sklerózou, uvádí se, že jich je 17–19 000. V souvislosti se „sklerózou“ panuje mýtus, že se toto onemocnění týká především starších lidí, opak je však pravdou, roztroušená skleróza je onemocnění, které postihuje nejčastěji lidi ve věkovém rozmezí 20–40 let.


Autor: Isifa.cz

Roztroušená skleróza nejčastěji postihuje mladé lidi, zejména ženy

Početnější skupinou s tímto onemocněním jsou ženy, které se musí s nemocí vyrovnávat dvakrát častěji než muži. Dalším omylem je domněnka, že hlavním projevem sklerózy je zapomínání.

Imunitní systém sám proti sobě

Roztroušená skleróza je zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, v němž se uplatňují tzv. autoagresivní imunitní mechanismy (imunitní systém bojuje proti některým molekulám vlastního nervového systému jako by to byl nepřítel).

Příčiny onemocnění nejsou doposud zcela objasněny, jedná se většinou o kombinaci několika faktorů. Jedním z nich je genetické nastavení imunitního systému. Na rozvinutí choroby může mít vliv dlouhotrvající infekce, nedostatek vitamínu D nebo kouření.

Štípe vás na páteři?

Roztroušená skleróza je onemocnění, u kterého je velmi důležitá včasná diagnóza. Pokud je nemoc odhalena již v jejím počátku, je možné zmírnit její průběh a eliminovat její dopad. Často se však stává, že pacienti nerozpoznají projevy nemoci, a tudíž není nemoc diagnostikována včas. Jaké symptomy jsou signifikantní pro roztroušenou sklerózu a kdy bychom měli vyhledat lékařskou pomoc?

Roztroušená skleróza se může projevovat poruchami vidění, kdy pacienti trpí tzv. diplopií, což je dvojité vidění, dále mohou mít problémy se zaostřováním, vidí mlhavě a také se objevuje bolest očí. Dalším typickým příznakem je porucha hybnosti jedné nebo více končetin a problémy s koordinací pohybů. Pacienti s roztroušenou sklerózou hovoří také o časté únavě, jejíž příčina je zpočátku nejasná.

Pozornost bychom měli věnovat také poruchám citlivosti, které nemusejí mít objektivní korelát (brnění, ztráta citlivosti). Dále bychom měli zbystřit v momentě, kdy pociťujeme při předklonu hlavy „štípání“ podobné elektrickým výbojům, které prochází podél páteře.

Nemoc se může projevovat také poruchou vyprazdňování stolice nebo moči. Vývoji těchto příznaků často předchází stres nebo únava. Pokud tyto příznaky trvají déle než 24 hodin, měli bychom vyhledat svého praktického lékaře.

Varovné signály – možné projevy roztroušené sklerózy:

  • poruchy vidění – dvojité vidění, problémy se zaostřováním, mlhavé vidění, bolest očí
  • porucha hybnosti – u jedné nebo více končetin, problémy s koordinací pohybů
  • častá únava, stres – bez jasné příčiny
  • poruchy citlivosti – brnění, ztráta citlivosti
  • pocit „štípání“ při předklonu hlavy – podobný elektrickým výbojům, prochází podél páteře
  • poruchy vyprazdňování stolice nebo moči

Včasná diagnóza je velmi důležitá pro ovlivnění dalšího průběhu onemocnění. Čím dříve je pacient správně diagnostikován, tím dříve může být nasazena účinná biologická léčba, která sníží počet atak a zpomalí progresi nemoci. V současnosti je možné nasadit moderní léčbu již v případě prvního klinicky izolovaného syndromu, kdy léčba vede k oddálení vzniku klinicky definované roztroušené sklerózy. 

Jako alternativní a podpůrná léčba se doporučuje i léčebné konopí, které nyní konečně zamíří i do českých lékáren.

K tématu: Česká marihuana na recept by v lékárně mohla stát kolem stovky

Od praktika na neurologii

Pokud se uvedené příznaky vyskytují v pravidelných intervalech a navíc jsou kombinované, pak by pacienti měli informovat svého praktického lékaře. Ten je případně pošle k neurologovi, který stanoví diagnózu. Při těchto příznacích a jejich kombinacích je totiž prioritní provést neurologické vyšetření, které diagnózu roztroušené sklerózy potvrdí nebo vyvrátí.

V České republice je v současné době patnáct center, které se specializují na diagnózu a léčbu roztroušené sklerózy. Pro diagnózu je nezbytná magnetická rezonance mozku a dalším vyšetřením je analýza mozkomíšního moku, na základě které je určen rozsah choroby a poté také léčba.

V centrech roztroušené sklerózy je pacientům poskytována komplexní péče včetně psychoterapie a rehabilitace, lékaři neurologové spolupracují s urology, gynekology u pacientek plánujících těhotenství i dalšími specialisty. S injekční léčbou pomáhají pacientům specialistky programů podpory pacientů, které zaručují pečlivé zaškolení injekční aplikace i v průběhu nemoci případné řešení nežádoucích účinků spojených s touto dlouhodobou léčbou.

Použité zdroje a více informací: www.rskompas.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).