Hlavní navigace

Kde se kvůli covidu dlouho nepouštěla voda, je vhodná dezinfekce proti legionele

14. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V zavřených hotelech či bazénech byly ideální podmínky pro rozvoj bakterií Legionella. Státní zdravotní ústav i odborné firmy varují před rizikem, které představuje obnovený provoz ubytovacích a dalších zařízení. Odborníci vydali pokyny k prevenci legionelové infekce.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) zveřejnil upozornění pro provozovatele hotelů a obdobných ubytovacích a dalších objektů, které musely v důsledku koronavirové pandemie omezit svou činnost. Upozorňuje v něm na riziko pocházející z dočasně odstavených rozvodů zejména teplé vody.

V nepoužívané chladnoucí vodě se daří legionele

Hotely, penziony, ale i sportovní areály či bazény a další podobné objekty se nyní – díky postupnému uvolňování protiepidemických a karanténních opatření – chystají na znovuobnovení svého provozu. Odborníci doporučují, aby mysleli také na možná zdravotní rizika pramenící z dočasně odstavených rozvodů vody:

„V době odstávky či omezení jejich provozu docházelo v rozvodech teplé vody ke stagnaci a chladnutí teplé vody, což vytvářelo vhodné podmínky pro rozvoj legionel,“ uvádí František Kožíšek z Národního referenčního centra pro pitnou vodu.

Bakterie rodu Legionella se přirozeně vyskytuje ve vodním prostředí. Na rozdíl od jiných, běžných vodních mikroorganizmů se dokáže množit až do teploty 45 °C a prokazatelně přežívá i teplotu 60 °C. Tolerance k vyšší teplotě jí umožňuje namnožit se například ve špatně konstruovaných nebo nedostatečně udržovaných rozvodech teplé vody. Nebo právě v současné situaci, kdy voda tzv. stála:

„Aby se předešlo zbytečným nákazám, je vhodné, aby před uvedením do provozu byl systém teplé vody (případně i studené pitné vody, pokud tam voda stagnovala a ohřívala se) řádně sanován,“ upozorňuje SZÚ.

Prevence legionelové infekce

K nákaze dochází vdechnutím vodního aerosolu obsahujícího Legionelly. Aerosol vzniká dopadem, vířením nebo rozstřikováním vody, běžným zdrojem jsou tak například sprchy.

„Bakterie Legionella, způsobující velmi závažné plicní onemocnění, tak může být velmi nebezpečná pro každého z nás,“ uvádějí odborníci společnosti ALS Czech Republic, která provozuje akreditované analytické laboratoře, jež mj. stanoví výskyt bakterií Legionella, případně posoudí účinnost provedené dezinfekce. K té uvádějí:

„Pro prevenci možných nákaz je tedy třeba dle upozornění SZÚ před uvedením do provozu systémy rozvodu zejména teplé vody řádně dezinfikovat nejlépe prostřednictvím profesionální firmy, a především ověřit (ne)přítomnost bakterií Legionella v systému.“

Upozornění SZÚ obsahuje i odkaz na doporučený postup Evropské pracovní skupiny pro Legionelly (ESGLI). Tento dokument popisuje jednotlivé body vedoucí k zachování bezpečného provozu ubytovacích zařízení (celé znění v angličtině).

Základní body doporučeného postupu

  • Proveďte úplnou dezinfekci rozvodného systému vody a propláchněte jej do všech výstupů, abyste dosáhli 50 ppm volného chloru nebo ekvivalentního prostředku po dobu nejméně jedné hodiny. Ověřte, zda je této úrovně dosaženo i na nejvzdálenějších odtocích; doplňte podle potřeby. Případně kontaktuje specializovanou firmu pro čištění rozvodů vody.
  • Vypláchněte a znovu naplňte systém, abyste dosáhli běžných provozních cílových úrovní dezinfekce (případně naplnili systém vodou z řadu).
  • Zahřejte vodu ideálně na 60 ° C, otevřete výstupy (kohoutky) a propláchněte všechny vývody.
  • Monitorujte teplotu vody a po dvou dnech proveďte odběr teplé vody (případně jej objednejte u laboratoře) pro stanovení bakterií Legionella (mikrobiologické vzorky odebrané do 48 hodin po dezinfekci mohou vykazovat falešně negativní výsledky).
  • Pokud obdržíte vyhovující výsledky, systémy horké a studené vody jsou pod kontrolou a objekt je bezpečný k využívání.

Zdroj: ALS Global

Galerie: Jak se čistí voda, do které si jdete zaplavat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).