Hlavní navigace

Čistá voda v aquaparku – čím víc cítíte chloru, tím méně návštěvníci dbají na hygienu

14. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Aquapalace Praha
Permanentní dohled a dokonalé čištění v několika krocích. To obnáší péče o vodu v největším českém aquaparku. Co všechno se najde ve filtrech a proč se někde více line typický chlorový odér?

Radost pro děti, relax pro rodiče. Aquaparky jsou hojně navštěvovanou atrakcí po celý rok. Čistá voda v nich je pro nás samozřejmost, občas dokonce zanadáváme, jak je to tam „cítit chlorem“. Za to si ale z velké míry mohou návštěvníci sami. Důkladná hygiena, kterou by měli dodržovat, se totiž často nekoná. S jistou nadsázkou by se pak dalo říct, že čím méně návštěvníků se před koupáním umyje a čím více dětí se tu dokonce vyčůrá do vody, tím více pak musíme „dýchat chlor“.

Co se dozvíte v článku
  1. Čistota i v plném bazénu
  2. Čištění má několik fází
  3. Chlor a jeho „vůně“
  4. Hodně záleží na slušnosti návštěvníků
  5. Co se najde ve filtru
  6. Čistota je jistota

Čistota i v plném bazénu

Jaromír Hrdý je hlavním technologem v Aquapalace Praha, největším vodním i sportovně relaxačním centru v Čechách, které funguje od roku 2008. Nedávno zařízení prošlo částečnou rekonstrukcí, ke které se využila nucená koronavirová odstávka.

Aquapalace Praha jsem navštívila v horký letní den, kdy sem proudily davy lidí a téměř nebylo kde zaparkovat. I tak si tu můžete být jisti, že voda, ve které se koupete, je čistá. A že občas není jednoduché ji kvůli některým návštěvníkům v tomhle stavu udržet, dokazuje i fakt, že se tu ve filtrech zachytí ledacos. Bohužel třeba i nedopalky cigaret.

Čištění má několik fází

„Srdcem celého komplexu je retenční nádrž ve strojovně,“ vysvětluje Jaromír Hrdý. „Pomocí cirkulačních čerpadel celý objem vody každé čtyři hodiny procirkuluje. Voda se vlastně permanentně přelívá a čistí.“

Dohled nad kvalitou vody prochází několika fázemi – mechanickou očistou, dále pomocí pískových filtrů, následně čistěním pomocí UV lamp, ozonizací a chlorací.

K tomu, aby voda splňovala náročné parametry, slouží rozsáhlé technické zázemí a náročné vybavení. Voda prochází speciálním třízónovým čištěním, k němuž dochází v běžně nepřístupných podzemních prostorách.
Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Voda prochází speciálním třízónovým čištěním, také za pomoci UV lampy

„Nejprve se vyvločkují drobné nečistoty tak, aby byly dostatečně velké a zachytil je pískový filtr. Poté následuje čištění ozonem, to je jedno z nejlepších desinfekčních činidel a likviduje viry a bakterie,“ popisuje celý postup Jaromír Hrdý.

Následuje práce uhlíkového filtru, který umí zachytit i velmi drobné nečistoty. Filtrační schopnost aktivního uhlí Jaromír Hrdý přibližuje takto: jedna kávová lžička má absorpční plochu na velikost celého fotbalového hřiště. Svou práci odvede i UV lampa, následuje úprava pH a samozřejmě ohřev vody, protože ta z vodovodního řadu má sedmnáct stupňů.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Pytle s aktivním uhlím. Jedna kávová lžička vyčistí plochu velkou jako fotbalové hřiště

Jak se starají o čistotu vody v Aquapalace Praha

  • Dokonale čisté prostředí s vysokou antivirovou ochranou je v Aquapalace Praha běžným standardem.
  • Dohled nad kvalitou vody prochází několika fázemi – očistou mechanickou, pomocí pískových filtrů, následně čistění pomocí UV lamp, ozonizace a chlorace.

Chlor a jeho „vůně“

Nedílnou součástí systému čištění je chlorace. Pro nás návštěvníky je to ona typická bazénová „vůně“.

„Chlor se dodává tlakových lahvích. Pomocí posilových (zrychlovacích) čerpadel se pak vytváří podtlak a chlor se přisává podle potřeby z lahví,“ objasňuje Jaromír Hrdý. „Rozlišujeme chlor volný a vázaný a na jeho povolené množství existují přísné limity, naše jsou nejpřísnější v celé Evropě.“

V praxi to znamená, že u nás může být ve vodě nejméně chloru. Více je ho třeba ve vířivých vanách, kde je teplejší voda a také jiné limity na udržení její čistoty.

„Vázaný chlor je ten, který se musí z vody stále dostávat,“ dodává Jaromír Hrdý a popisuje, jak chlorový odér souvisí s udržováním hygieny: „Například močovina nebo pot jsou velmi agresivní a vyprovokují chlor k reakci. Čím více takových nečistot je v bazénu, tím více musí chlor pracovat.“

Proto ona nadsázka z úvodu – když kolem sebe v bazénu hodně cítíme chlor, musí tu zpracovat hodně nečistot. Nad hladinou se drží trichloramin, který se musí více odvětrávat.

Galerie: Jak se čistí voda, ve které se koupete

Hodně záleží na slušnosti návštěvníků

„Samozřejmě existují i jiné úpravy vody,“ reaguje Jaromír Hrdý na mou poznámku, že je typický odér mnohým nepříjemný. „Ale pro velké bazény je chlor jednoznačně jeden z nejvýkonnějších.“

Nic není tak účinné jako chlor a účinný čistič je zapotřebí. Když se ptám, jaké by to bylo, kdyby se všichni návštěvníci důkladně umyli mýdlem bez plavek a dodržovali přísná hygienická opatření, Jaromír Hrdý se pousměje:

„Základem u všech koupališť by měla být brodítka, přes která by měl každý projít. Lidé je ale dovedou často záměrně minout. U nás je čistá zóna od šaten, pak se prochází přes sprchovou část. Dovedeme si představit, že by třeba do budoucna mohla fungovat nějaká automatická dezinfekce například pomocí sprejů během průchodu k bazénům.“

A ta by byla potřebná především pro méně ukázněné návštěvníky, kteří se nesprchují a nemyjí, ačkoliv je všude v bazénech upozornění a pravidla jsou v každém návštěvním řádu, který se zavazujeme dodržovat.

„Upozorňujeme na to, ale samozřejmě nemůže nikdo stát ve dveřích sprch a kontrolovat, zda se návštěvník umyl,“ dodává Jaromír Hrdý.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Filtry zachytí všechno. Třeba i nedopalky cigaret neukázněných návštěvníků

Aquapalace Praha v číslech

  • Je největší aquapark v České republice a zároveň v celé střední Evropě.
  • Vodní svět o rozloze 9150 m² a s návštěvností okolo jednoho milionu zákazníků dostal svůj název proto, že je tvořen třemi paláci – Palác pokladů, Palác dobrodružství a Palác relaxu.
  • Za rok se tu spotřebuje kolem 110 000 m3 vody.

Co se najde ve filtru

V bazénových filtrech se zachycují základní nečistoty – třeba pyl, prach, mastnota z opalovacích krémů, vlasy nebo kůže návštěvníků. Jsou tu ale třeba i barvy z vlasů, řasenky a make-up. Jaromír Hrdý je popisuje jako jakousi tmavou kaši, co se vyvločkuje a filtr vše zachytí. V bazénech se občas najdou třeba i řasy, na které se používají jednou za sedm až deset dní algicidní prostředky, a proto jsou leckde zakázané třeba neopreny:

„Nález řas není úplně neobvyklá věc. Nevíme předem, kde se návštěvník v neoprenu koupal, třeba v nějakém přírodním koupališti. Stačí pak neopren nevyprat a to samé platí i pro plavky,“ vysvětluje Jaromír Hrdý. 

Častá bývá v bazénech i obava z kožních nemocí. Tím, že souhlasíme s návštěvním řádem, vlastně „podepisujeme“ i to, že nemáme žádnou nakažlivou chorobu.

„Například lupénku má hodně lidí, ale nakažlivá není, v bazénu nezanechá žádné stopy,“ říká odborník. „V případě nakažlivých kožních nemocí je to na slušnosti návštěvníků. Upozornit plavčíka by měl ale každý, kdo je nemocný i jinak, například se srdcem nebo epilepsií. V takové chvíli se pak směrem k němu zvýší pozornost a dohled; a bohužel je to potřeba. Teď v létě není ojedinělý třeba šok během plavání a epileptický záchvat.“

Čistota je jistota

Čistotou v bazénu si ale můžeme být jistí, podle vyhlášky se totiž voda kontroluje každé čtyři hodiny. Technik si dělá vlastní rozbor, kdy obchází bazén a sbírá vzorky. Nad vším bdí i technika, kdy se na různých měrných stanicích neustále vše vyhodnocuje průběžným rozborem. Zabraňuje se také předávkování či nedodávkování chemií.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

V zázemí Aquapalace Praha je 196 rozvaděčů a 10 000 spínacích prvků k ovládání techniky, kdyby selhaly počítače

„Zákazníci si mohou být bezpečností u nás skutečně jistí. Hygienické limity jsou velmi přísné, v průběhu celého dne se uklízí a střídají se úklidové prostředky, které zabraňují množení bakterií, další úklid probíhá v noci,“ uzavírá Jaromír Hrdý.

Odborná spolupráce:

Jaromír Hrdý

Hlavní technolog Aquapalace Praha

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).