Hlavní navigace

Kapři se „vylepšují“ krmivem

Sdílet

 Autor: Isifa.cz/MAFRA/Martin Horký
Tak jako klasický kapr i tzv. funkční kapr mává ploutví v českých rybnících, tělo mu zdobí šupiny a útroby mnoho drobných kostí. Jak je tedy možné, že konzumace omega3 kapra dokáže zlepšit zdraví už po jednom měsíci?

Člověk předpokládá, že věc, kterou si koupí, bude funkční, v posledních letech se ale tohle slovo začalo používat i jinde a jinak, než bylo dříve obvyklé. Takže si dnes můžete koupit nejen funkční hodinky, ale i funkční bundu a dokonce i funkčního kapra. Což nutně nemusí znamenat, že se ještě hýbe.

Funkční kapr může být funkční i po odborném zásahu na prkýnku, jde totiž o to, co je uvnitř. Jak se liší funkční kapr, zvaný také omega3 kapr, od toho běžného, vysvětlí znalci z Fakulty rybářství a ochrany vod.

I omega3 kapr má kosti

Průměrná spotřeba ryb se v Evropské unii pohybuje kolem jedenácti kilogramů na osobu a rok. Když se ale zaměříme na Českou republiku, je jasné, že někdo jí ryby za nás. Spotřeba ryb v ČR se totiž dle Ministerstva zahraničích věcí dlouhodobě pohybuje na úrovni 5,5 kg na osobu za rok, přičemž spotřeba sladkovodních ryb je na úrovni 1,4 kg na osobu a rok.

Zvrátit tuto nepříznivou situaci se snaží i omega3 kapr, který sice stále páchne rybinou a má drobné kosti, ale navíc je plný omega3 mastných kyselin. „Nelze přesně říci, o kolik procent více obsahuje omega3 kapr PUFA ve srovnání s kaprem běžným, neboť tam je relativně vysoká variabilita – v závislosti na intenzitě chovu a daném rybníku. Nicméně obecně lze tvrdit, že omega3 kapr může obsahovat až o desítky procent více omega3 mastných kyselin,“ říká Tomáš Zajíc.

Omega-3 mastné kyseliny (PUFA)

Skupina mastných kyselin, jež mají dvě a více dvojích vazeb, které jsou zdraví prospěšné – snižují hladinu cholesterolu, zabraňují vzniku krevních sraženin a podle nejnovějších studií ovlivňují stav organismu z hlediska alergií. Jsou uznávány jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především kardiovaskulárního aparátu.

Kapr je funkční díky krmivu

Funkční kapři jsou chovaní tradičním způsobem na vybraných rybnících, a to bez podstatných zásahů do vodního prostředí. Jak je tedy možné, že se z výživového hlediska tak polepšili? Nejsou za tím kouzla ani čáry, ale jen a pouze krmivo. Zatímco kapr obecný se v rybníku přirozeně živí zejména planktonem, bentosem a je maximálně přikrmován obilovinami bohatými na škrob a omega6 mastné kyseliny, funkční kapr dostává k dobru speciální granule. „Díky nim má tato ryba, z pohledu složení svalového tuku, kvalitnější maso. Krmivo je přitom založené na bázi rostlinných olejů, konkrétně řepkového a lněného,“ vysvětluje Tomáš Zajíc.

Výzkumný projekt na vývoj granulovaného krmiva pro kapry, který na české pulty přinesl výživově hodnotnějšího kapra, trval přibližně pět let a v podstatě stále pokračuje. Na významném českém projektu se ale nemohla fakulta podílet sama, potřebovala specialisty na výživu a kardiovaskulární choroby z pražského IKEMu a z Lázní Poděbrady. „Právě zde pacienti po operaci srdce, kterou prodělali z důvodu ischemické choroby srdeční, dostávali v průběhu projektu dvakrát týdně kapří filety. Výsledky jejich parametrů krevního séra byly porovnány s rekonvalescenty, kteří maso omega3 kapra nejedli. Statisticky významně bylo prokázáno, že se pacientům, kteří filety pravidelně konzumovali, vylepšily sledované ukazatele, a to i o více než 30 %,“ neskrývá nadšení Tomáš Zajíc a jeho kolega Pavel Kozák ho doplňuje: „Jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně prokazatelně chrání srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu.“ Přičemž pozitivní výsledky bystě měli pocítit už po jednom měsíci s omega3 kaprem.

Vylepšeného kapra najdete v kádi se srdíčkem

Omega3 kapr byl sice k sehnání i v předchozích třech letech, ovšem jen v omezeném množství a na velmi málo místech. Letos poprvé však fakulta přistoupila k prodeji veškeré své zhruba desetitunové produkce a funkční kapry budou nabízet na více než třiceti místech. Už teď je zakoupíte ve fakultní prodejně Ryby pro zdraví v Českých Budějovicích, před Vánoci je pak budou prodávat vybrané prodejny MAKRO v Praze a Českých Budějovicích, ale i vybrané obchody Tesco a Kaufland. Ryby budou prodávané z kádí označených ochrannou známkou ve tvaru srdce a ryby a budou stát zhruba o deset korun/kg více než kapr běžný.

Přehled prodejních míst a více informací: www.omega3kapr.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).