Hlavní navigace

kapr

Jak vaří kapra mistr Evropy? S knedlíkem

Právě teď je možnost koupit čerstvé ryby přímo na hrázi rybníků na některém z mnoha výlovů. Co pak s nimi? Máme pro vás recepty trojnásobného mistra Evropy v přípravě menu z kapra.

18. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak vybrat čerstvého kapra

Výběr kapra podle velikosti nebo toho, jak moc se líbí vašemu dítku, nejsou zrovna kritéria, na která byste se měli zaměřit. Důležité jsou oči, žábry i barva.

21. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Zkuste rybu jinak. S celerovým pyré nebo chilli

Kapr na modro, štika s bramborem a losos a másle – to je nuda. Vsaďte na originální moderní kuchyň, dejte si letos rybu jinak. Ať už půjde o kapra, lososa nebo tresku.

20. 12. 2016 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Co budou jíst na Vánoce nejlepší foodblogeři?

Zeptali jsme se populárních foodblogerů, copak letos pekli za cukroví i jak bude vypadat jejich štědrovečerní tabule. Nechte se inspirovat.

Doba čtení: 5 minut

Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Statisíce lososů v minulosti brázdily české řeky a chytali je chudí, aby se nasytili. To kapr, ten byl v jiné lize, v té nejvyšší. Proto také patřil k nejdražším rybám.

Doba čtení: 6 minut

Kapr má jediné místo bez kostí

Smrdí vám ryba? Svlékněte ji z kůže. Vadí vám kosti? Víme o jediném místě na kaprovi, kde kosti nejsou.

Doba čtení: 4 minuty

Rybí polévka: Používejte maso z rybích hlav

Správná a chutná rybí polévka má být uvařena z rybího masa, které je právě v rybích hlavách. Použití žaber je na pováženou.

Doba čtení: 4 minuty

Co všechno musí prodejce kaprů splňovat

Kapry nemůže prodávat a usmrcovat každý, kdo si vzpomene. Kontrolovat to bude i letos Státní veterinární správa.

8. 12. 2015 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Pstruh, nebo kapr? Pokud jde o tuky, je to jasné

„Velikonoční kapr“? To není překlep, ryby tradičně patřily k Velikonocům. Půst dovoloval konzumaci rybího masa. Chudák kapr ale ze srovnání se svými sladkovodními kolegy nevychází nejlépe.

Doba čtení: 4 minuty

Kapr: dobové variace vánoční tradice

Kapr smažený, na černo, na modro… dokonce i z piškotu. Jak se vařili a smažili klasičtí vánoční kapři i jejich méně známé varianty?

15. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 7 minut

Kapři se „vylepšují“ krmivem

Tak jako klasický kapr i tzv. funkční kapr mává ploutví v českých rybnících, tělo mu zdobí šupiny a útroby mnoho drobných kostí. Jak je tedy možné, že konzumace omega3 kapra dokáže zlepšit zdraví už po jednom měsíci?

Doba čtení: 3 minuty

Je bezpečné koupit kapra na ulici?

Pracovníci veterinárního dozoru nemají volno ani v posledním období roku. V předvánočních dnech dohlížejí zejména na sezónní prodej kaprů v ulicích.

Doba čtení: 2 minuty

Kapr musí pořád plavat. I když je mrtvý

Český kapr dobývá zahraniční pulty. Více než polovina kaprů z třeboňských rybníků míří do Německa a Francie. V cizině ho připravují jinak než u nás. My obvykle smažíme – a často špatně.

9. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kapr z internetu

Ryby na vánoční stůl nemusí pocházet jen z kádí nebo z pouličních prodejů. Jsou i jiné možnosti, jak pořídit třeba kapra. Levněji a se zárukou původu.

4. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jerky, škvarky a další neznámé výrobky z našich ryb

Na rybí uzeniny a guláš nejsme zvyklí. A co teprve na kapří jerky místo chipsů. Výlovy rybníků jsou ideální příležitostí k poznávání nových jídel. A také k nákupu čerstvých ryb.

Doba čtení: 4 minuty

Polsko má desítky intenzivních chovů sladkovodních ryb, my dva

Ryba je zdravá, chutná… a drahá. To poslední už tak zcela neplatí. Na trhu jsou například cenově velmi dostupní pstruzi, bohužel – ze zahraničích „továren na ryby“.

Doba čtení: 4 minuty

Největší omyly o vánočních kaprech

Kapr je stálicí štědrovečerního menu, i v běžném jídelníčku roste spotřeba ryb. Při jejich přípravě a konzumaci ale chybujeme. Do polévky dáváme vnitřnosti a kapry stahujeme z kůže.

Doba čtení: 5 minut

Rybu nesmí zabít každý

Kaprům zbývá pár dní života. Jak poznat prodejce, který k němé tváři není humánní, a na co si dát pozor při samotném prodeji? Dozvíte se také, proč dobrým skutkem je, když kapra zabijete.

14. 12. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Kapři a cukroví na závěrečném farmářském trhu v Karlových Varech

Tóny vánočních koled a vůně vánočního cukroví se ponesou nad letošními posledními farmářskými trhy. Na karlovarském tržišti budou také ryby, samozřejmě nejvíc kapři. V pátek 14. 12. je poslední příležitost navštívit v tomto roce městské farmářské trhy v Karlových Varech. Kromě cibule, česneku a kysaného zelí tam už jinou zeleninu a ovoce nenajdete. Sezona teď přeje rybářům, uzenářům, cukrářům i pekařům.

13. 12. 2012 10:34
Doba čtení: 1 minuta

Ani před Vánocemi inspekce nezahálí

V předvánočním shonu se lehce stane, že obchodník uvede špatnou cenu u prodávaného zboží. Jenže někdy to může být záměr. Proto Petr Bendl vydal nařízení: zintenzivnit kontroly prodejců.

11. 12. 2012 10:52
Doba čtení: 2 minuty

Cena kapra je letos kolem osmdesáti korun

Za kolik letos obchodníci prodávají vánočního kapra? Odhady i sliby se pohybují zhruba od 75 do 90 korun za kilo. Oproti loňskému roku tak kapři pravděpodobně o pár korun podraží.

10. 12. 2012 13:42
Doba čtení: 2 minuty

Vánoce v restauraci? Není důvod, proč říct ne

Vánoce v teple rodinného krbu. To není jediná možnost, jak strávit Štědrý večer. I jinde můžete mít všechno, co žádáte: atmosféru, koledy, stromek a nádavkem i dokonalé menu.

Doba čtení: 4 minuty

Letos budou Vánoce instantní

Rozhodnuto. Letos se nebude péct cukroví, smažit kapr ani dochucovat salát. Vyrazím na nákup „z pytlíku“ a podívám se, jestli si štědrovečerní menu dokážu nakoupit v běžném obchodě.

Doba čtení: 5 minut

Rybí orgie na výlovu Rožmberka

GALERIE – 150 tun ryb. Zhruba takovou porci vylovili rybáři při víkendovém výlovu našeho největšího rybníka. A hned na místě jste se do nich mohli pustit. Ochutnejte!

15. 10. 2012 9:00
Doba čtení: 1 minuta

Leklá ryba nevadí a stahování kůže je zlozvyk

Drží-li v něčem ČR světový prim, pak je to konzumace ryb. Bohužel v tom negativním slova smyslu. Vyšší konzumaci ryb u nás brání historie, mýty i nízká kulinářská osvěta.

Doba čtení: 6 minut

Štědrovečerní kila shodíte chůzí za osm hodin, sexem za sedm

Chcete si Štědrý den fakt užít? Ale hlídáte si linii? Buďte v klidu. Spočítali jsme za vás, za jak dlouho spálíte kapra a cukroví sexem, nicneděláním či hraním počítačových her.

Doba čtení: 3 minuty

Čeho si všímat u prodejců kaprů

Jak neprohloupit a pořídit domů kapra, který nebyl vystaven zbytečnému stresu? Existuje pár detailů, které vám prozradí, kde kapra neprodává amatér, ale zkušený prodejce.

20. 12. 2011 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Vánoční kapr vám bude chutnat dvojnásob, pokud si dáte záležet a koupíte rybu v co nejlepší kondici. Že kapra nejíte? Dejte si jinou, ale rovněž čerstvou rybu. Jak to poznat?

20. 12. 2011 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zvěřina a ryby na farmářských trzích - aktuální termíny na víkend

Od pátku do neděle zvou k nákupu farmářské trhy a obchody po celé republice. Vyberte si. Na některých trzích budou už i kapři, například v Příbrami, na Jiřáku nakoupíte zvěřinu! Další podrobnosti a pozvánky najdete také v našem fóru farmářských trhů a zde. Aktuálně: Trhy na Kulaťáku dnes, v pátek 16. 12. kvůli povětrnostním podmínkám zrušeny… více.

16. 12. 2011 9:43
Doba čtení: 2 minuty

Americký fotograf považuje české Vánoce za největší jatka na světě

Jeffrey Martin, fotograf původem z USA, který již řadu let žije v České republice, je znechucený naším zvykem zabíjení kaprů. Martin nafotil a publikoval virtuální prohlídku českých ulic během předvánočního prodeje kaprů. Pod názvem Největší jatka světa (české Vánoce) publikuje na adrese http://blog.360cities.net/massacre-carp-christmas-prague-czech/ „extra krvavý horor“.

27. 12. 2010 13:26
Doba čtení: do minuty