Hlavní navigace

Seriál Tradiční Vánoce

 

Vánoce mají mnoho vůní a chutí. Podíváme se, jak se hodovalo za první republiky, a necháme se inspirovat tehdejší poctivou kuchyní.

Vánoční recepty našich babiček doplní svými tipy a triky současní mistři svého oboru.

Vánoční punč podle receptů z první republiky

Litr rumu, litr červeného vína… aneb oslavte šťastné a veselé s prvorepublikovým „červeným punčem“.

Blanka Chocová

18. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Kvásková vánočka zabere celý den. Ale stojí za to, tvrdí Maškrtnica

Vánočka může být jemná jako dech, vysušená jak loňské dřevo anebo vláčná, s plnou chutí, která vám vydrží i týden ve výborné formě. Jak takovou vánočku upéct a nač si dát pozor, prozradí Maškrtnica.

Kateřina Čepelíková

16. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kapr: dobové variace vánoční tradice

Kapr smažený, na černo, na modro… dokonce i z piškotu. Jak se vařili a smažili klasičtí vánoční kapři i jejich méně známé varianty?

Blanka Chocová

15. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 7 minut

Perníkové inspirace z celého světa

Omrzelo vás vykrajovat stromečky a houpací koně? Chcete letos zazářit netradiční perníkovou výzdobou? Nechte se inspirovat perníkovou tvorbou z celého světa.

Redakce

12. 12. 2014 11:20

Kapři se „vylepšují“ krmivem

Tak jako klasický kapr i tzv. funkční kapr mává ploutví v českých rybnících, tělo mu zdobí šupiny a útroby mnoho drobných kostí. Jak je tedy možné, že konzumace omega3 kapra dokáže zlepšit zdraví už po jednom měsíci?

Kateřina Čepelíková

9. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Trhlá vánočka věští nezdar

Chcete vědět, jak se peče poctivá vánočka? Nabízíme několik tradičních receptů, ale i „zaručených triků“. A navrch trochu čar a kouzel.

Blanka Chocová

8. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Vánoce jako za Masaryka: Prvorepublikové cukroví

Vánoce jsou časem nostalgického vzpomínání, a pro mnohé i svátky dobrého jídla. Spojit obojí v jedno a vrátit se do dětství našich prababiček právě o Vánocích není rozhodně špatný nápad.

Blanka Chocová

3. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 8 minut

Levné tuky do vánočního cukroví nepatří

Vyberete-li levný tuk k pečení vánočního cukroví, může se vám to nepěkně vymstít. Těsto bude drobivé, po upečení popraská a ani chuťově nebude valné. Podle čeho vybrat vhodný tuk na pečení?

Kateřina Čepelíková

1. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Lidé chtějí jednoduché dobro: Perník z lásky

Perníčky se vždycky pečou první, aby do Vánoc stačily změknout. Jak je upéct, ozdobit a jak se vyhnout kolapsu při pečení poradí zkušená perníkářka z centra Prahy.

Kateřina Čepelíková

26. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut