Hlavní navigace

Jak nemenstruovat a je to vůbec zdravé?

20. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Menstruace patří sice mezi přirozené projevy ženského těla, nese s sebou ale jistá omezení, která někdy mohou přijít nevhod. Třeba když krvácení dorazí neplánovaně. Nebo vychází na vysněnou dovolenou u moře. Navíc cyklus nemusí být pravidelný a menstruace někdy bolí.

I když je dnes řada pomůcek, které pomáhají menstruační dny překlenout bez nějakého většího omezování, pokud ženy zrovna neřeší svůj cyklus kvůli založení rodiny, někdy by se bez pravidelného krvácení nejraději obešly.

Jde tedy v dnešní době nemenstruovat? A pokud ano, jsou letité změny v menstruačním cyklu zdravé? 

Co se dozvíte v článku
  1. Menstruaci ovlivní užívání hormonální antikoncepce
  2. Metoda nitroděložního tělíska
  3. Antikoncepční injekce
  4. Rizika? Potlačení menstruace nevadí, problém může být jinde
  5. Krajní řešení v případě nemoci

Menstruaci ovlivní užívání hormonální antikoncepce

Bez hormonů se to neobejde, protože částečné blokování hormonálního systému po dobu, kdy žena nechce menstruovat, lze udělat pouze pomocí hormonálních metod,“ říká serveru Vitalia.cz lékař Michael Fanta z Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF Univerzity Karlovy, kde vede oddělení endoskopie.

Podle gynekoložky Olgy Hlaváčkové, která je členkou výboru Sdružení soukromých gynekologů ČR, lze menstruační cyklus ovlivnit především hormonální antikoncepcí.

Asi nejrozšířenější je hormonální antikoncepce ve formě pilulek. Pokud žena nechce krvácet, podle Olgy Hlaváčkové musí brát léky kontinuálně. Tedy nedělat v braní pilulek pauzy. „To je možné u všech antikoncepčních kombinovaných tablet gestagen/estrogen,“ podotýká lékařka. Postup se tedy liší podle druhu prášků:

Kombinovaná pilulka gestagen/estrogen

Pokud žena bere kombinovanou antikoncepci, kde má na měsíc 21 tablet, po dobrání plata nedělá žádnou pauzu a načíná další.

V případě, že má na měsíc 24 + 4 tablety, tak bere jen 24 aktivních tablet, čtyři vynechává a pokračuje v užívání dalších 24 tablet.

Hormonální antikoncepce gestagenní

V případě užívání gestagenních pilulek výše uvedené není obvykle potřeba: „Pokud žena užívá 28denní balení gestagenní antikoncepce, tak je to úplně něco jiného. V tomto případě se pseudomenstruace stejně většinou nedostavuje. Je tam většinou jen špinění, které ženám až tak nevadí,“ doplňuje Olga Hlaváčková.

Podle lékařky je v případě užívání hormonální antikoncepce na místě pojem pseudomenstruace. Nejde totiž o skutečné krvácení menstruačního cyklu, ale o krvácení vyvolané poklesem hladiny hormonů při vynechání antikoncepce.

A pseudomenstruace se ženy nemusí zcela zbavit, a to ani při letitém kontinuálním užívání pilulek. Jak upozorňuje Michael Fanta, i v takových případech se občas a nepravidelně pseudomenstruace objeví. Přichází zpravidla ale méně často než při běžném menstruačním cyklu.

Metoda nitroděložního tělíska

Další možností, jak tělo přimět, aby nekrvácelo kvůli vypuzení vajíčka a očistě děložní sliznice, je aplikace nitroděložního tělíska. Podle lékařky Olgy Hlaváčkové ale musí jít nejlépe o tělísko s gestagenem. Vynechání krvácení však nepřijde hned a některé ženy na internetových diskuzích píší, že se menstruace zcela nezbavily nebo je ještě silnější.

„V případě nitroděložního tělíska může menstruace odeznívat tři až šest měsíců. A jsou ženy, které se krvácení touto metodou nezbaví, jen je většinou slabší,“ potvrzuje lékař Michael Fanta.

U jednoho z nejpoužívanějších tělísek Mireny přitom letos v březnu Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal doporučení, aby je gynekologové měnily ženám o rok později. Místo pěti roků je žena může v těle mít až šest let. 

„Mirena je účinná po dobu šesti let, pokud se používá jako kontracepční prostředek (k zabránění otěhotnění), a po dobu pěti let, pokud se používá při idiopatické menoragii (nadměrném menstruačním krvácení) nebo k ochraně endometria před hyperplazií (nadměrným zesílením sliznice dělohy) během substituční léčby přípravky obsahujícími estrogeny. Poté se musí Mirena vyjmout. Jestliže si budete přát, můžete si dát zavést nový systém po vyjmutí starého,“ stojí v upravených instrukcích pro používání Mireny.

Antikoncepční injekce

Další z možností jsou antikoncepční injekce s progesteronem. Ta se aplikuje obvykle jednou za tři měsíce do hýžďového svalu. 

Ale ani tato metoda nezaručuje, že se pseudomenstruace nedostaví, a i u této metody trvá nějaký čas, než krvácení vymizí.

 

Rizika? Potlačení menstruace nevadí, problém může být jinde

Podle Michaela Fanty u žen, které menstruaci i po léta potlačují hormony, nebyla doložena žádná výrazná zdravotní rizika. „V zásadě nikdy nebyl prokázán negativní účinek kontinuálního užívání a prodloužených intervalů mezi menstruačními krváceními,“ uvedl lékař.

Jak ale varovaly v roce 2014 evropská léková agentura a následně i SÚKL, užívání kombinované hormonální antikoncepce s sebou přináší riziko, byť malé, krevních sraženin v žilách. Ústav ale zároveň informoval, že přínosy v podobě zabránění početí převažují nad zdravotními riziky.

S krevními sraženinami souvisí trombóza, jež se podle předního českého hematologa Petra Dulíčka objeví ročně u dvou až tří žen z každých deseti tisíc uživatelek hormonální antikoncepce.

Při trombóze dochází ke srážení krve a vzniku trombu. Ten může ucpat cévy, žíly a tepny. Následkem toho může dojít k cévní mozkové příhodě, infarktu, nedokrvení orgánů či plicní embolii. Riziko cévní mozkové příhody se navíc zvyšuje, pokud uživatelka antikoncepce kouří

Další zádrhel je ten, že některé ženy po vysazení pilulek mají potíže měsíce, ale někdy i roky otěhotnět, což při plánování rodičovství ve vyšším věku může být velký problém.

Krajní řešení v případě nemoci

O menstruaci mohou přijít také ženy, které dostávají injekční léčbu některých endokrinologických poruch. Například při léčbě endometriózy. Tato léčba je ale nákladná a musí být doporučená lékařem pouze v případě onemocnění.

Krajní variantou, jak nemestruovat, je také operace. Odstranění vaječníků či dělohy ale nepatří k obvyklým metodám, jak menstruaci potlačit. Operace není metodou pro zabránění pravidelné menstruace. Pacientka musí mít patologii na děloze či vaječnících. Nebo jde o pacientky, které mají abnormálně silné a bolestivé děložní krvácení a to nereaguje na hormonální léčbu či ji pacientka nemůže užívat, podotýká Michael Fanta.

O menstruaci nechtěně přicházejí ženy, také pokud mají například poruchy příjmu potravy a trpí podváhou. Krvácení může ustat i v opačném případě – pokud je žena obézní. Absence menstruace nastává také u některých onemocnění (například vaječníků, cukrovky) či u žen s hormonálními poruchami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).