Hlavní navigace

Antikoncepce ovlivňuje vznik trombózy. „Ví se to už 50 let,“ říká hematolog

3. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Po nasazení hormonální antikoncepce dochází u žen ke změnám v systému krevního srážení. Je třeba vždy dobře uvážit možná rizika. „V ČR užívá antikoncepci přibližně 20 % žen, každý rok způsobí trombózu až u 300 z nich,“ popisuje Petr Dulíček z České společnosti pro trombózu a hemostázu.

Hormonální antikoncepce má řadu výhod, při jejím předepisování by ale žena i lékař měli myslet i na možná rizika, jedním z nich je vznik trombózy (krevní sraženiny). Téma se probíralo na nedávné Česko-slovenské konferenci o trombóze a hemostáze v Hradci Králové.

O vlivu hormonální terapie na vznik trombózy tu mluvil přední český hematolog doc. Petr Dulíček. Podle něj se trombóza objeví ročně u dvou až tří žen z každých 10 000 uživatelek hormonální antikoncepce.

V České republice užívá antikoncepci přibližně pětina žen. Až tři sta z nich dostane každý rok trombózu. Je prokázána souvislost mezi užíváním hormonální antikoncepce a vznikem trombózy? Tyto ženy by jinak trombózu pravděpodobně nedostaly?

Souvislost je známa více než padesát let. Po nasazení dochází ke změnám v systému krevního srážení, které jsou u každé uživatelky individuální. Ještě vyšší riziko je uváděno u žen, které užívají kombinovanou hormonální terapii.

O jak rozšířenou formu se v případě kombinované hormonální antikoncepce jedná? Kolik žen je takto ohroženo?

Jedná se o nejčastěji užívanou antikoncepci, obsahuje oba ženské hormony, jak estrogen, tak gestagen.

 

Hormonální antikoncepce ovlivňuje systém krevního srážení. Při trombóze pak dochází ke srážení krve a vzniku trombu, který může ucpat cévy, žíly a tepny. Trombóza stojí za řadou chorob, na něž se v České republice nejvíce umírá, například cévní mozkové příhody, infarkt, nedokrvení orgánů či plicní embolie.

Trombóza tedy stojí na počátku dalších zdravotních potíží?

Může být na počátku dalších potíží, jako žilní nedostatečnost, někdy ale nemusí vést k chronickým potížím.

Nebezpečí trombózy tkví v tom, že se často zpočátku neprojeví vůbec nebo velmi nenápadně. Nemoc se nejčastěji ukáže na dolních končetinách v podobě otoků, bolestivosti, zarudnutí, pocitem napětí či teplou pokožkou v místě sraženiny. Trombóza způsobuje i bércové vředy či žilní nedostatečnosti.

Kdy a jak tedy ženy zjistí, že trpí trombózou? Jakým způsobem se podezření potvrdí, či vyvrátí u lékaře?

Jde zejména o pocit bolesti v dolní končetině, někdy otok. K vyloučení či potvrzení je na prvním místě vyšetření ultrazvukem.

Pokud se podezření potvrdí, má pak ještě smysl vysadit antikoncepci, nebo je již pozdě?

Po rozvoji trombózy se antikoncepce většinou vysazuje, ale je také možné v některých situacích v ní pokračovat.

Nejvyšší riziko vzniku trombózy se uvádí v prvních šesti až dvanácti měsících od nasazení antikoncepce. Lze říci, že žena, která hormonální antikoncepci užívá již delší dobu a trombózou netrpí, již není ve zvýšeném riziku?

Po této době pak zůstává riziko stále stejně zvýšené, takže riziko je pořád.

SÚKL: Rizika kombinované hormonální antikoncepce

  • Krevní sraženiny mohou vznikat mj. v tepnách, nejčastěji v srdci, kde způsobí srdeční záchvat (srdeční infarkt), nebo v mozku, kde způsobí mrtvici (cévní mozkovou příhodu). Krevní sraženiny mohou být tedy velmi závažné, ve velmi vzácných případech mohou skončit i smrtí.
  • Přípravky kombinované hormonální antikoncepce mírně zvyšují riziko krevních sraženin v tepnách, ale méně než riziko krevních sraženin v žilách. Toto mírné riziko je stejné u všech kombinovaných antikoncepčních přípravků. 
  • Riziko vzniku krevní sraženiny spojené s užíváním kombinované hormonální antikoncepce je nejvyšší během prvního roku užívání – to se týká situace, kdy žena nikdy předtím tuto antikoncepci neužívala, nebo pokud její užívání přerušila (na čtyři týdny nebo déle). Riziko je vyšší také v případě, kdy má žena další rizikové faktory (například kouření ad.).
  • Riziko vzniku krevní sraženiny klesá po prvním roce jejího užívání, ale zůstává vyšší než bez jejího užívání. Riziko se vrací zpět k normálu několik měsíců po vysazení antikoncepce.
  • O rizicích krevních sraženin při užívání hormonální antikoncepce informuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na portálu pro veřejnost www.olecich.cz.

Má na vznik trombózy v souvislosti s užíváním antikoncepce vliv, kolik je ženě let?

Na riziko má vliv věk ženy, uživatelky nad pětatřicet či čtyřicet let mají vyšší riziko než uživatelky například do jednadvaceti let.

To, jestli trombóza vznikne, nebo ne, ovlivňují i další rizikové faktory. Než lékař předepíše ženě hormonální antikoncepci, měl by se jí řádně vyptat na další rizikové faktory, jako je například obezita nebo kouření.

Znamená to, že ženě, která je obézní a kouří, by lékař neměl hormonální antikoncepci předepsat? Jaké jsou další rizikové faktory, které je vhodné zohlednit?

Gynekolog má k dispozici doporučený postup před předpisem hormonální antikoncepce, který vydává odborná společnost. Musí se zohlednit věk ženy, obezita, přítomnost jiných onemocnění, užívání léků, přítomnost vrozeného trombofilního stavu a další.

Jaké je řešení tohoto problému? Jiná forma antikoncepce? Která forma antikoncepce je z hlediska rizika trombózy nejvhodnější?

Mezi antikoncepci bez zvýšeného rizika patří tělísko s lokálním uvolňováním hormonu.

Galerie: Nehormonální antikoncepce

Trombóza se léčí několika způsoby podle závažnosti, v akutních případech lékař rozpouští krevní sraženinu pomocí trombolytické terapie, případně volí chirurgický zákrok. Dalšímu vzniku trombů pak brání léky proti srážení krve a režimová opatření. Co ženu obvykle čeká?

Ve více než pětadevadesáti procentech případů se používá tzv. antikoagulační terapie, která trvá individuálně, většinou okolo šesti měsíců. Žena nepotřebuje žádný speciální režim, jako u každého na antikoagulační terapii je tu zvýšené riziko krvácení.

O vlivu hormonální terapie na vznik trombózy jste hovořil na letošní Česko-slovenské konferenci o trombóze a hemostáze. Mají lékaři dostatek informací o tomto problému? Měl by se například změnit přístup k předepisování hormonální antikoncepce?

Na konferenci šlo o akci pro odborníky, kde jde o upřesnění některých postupů, jinak informací mají lékaři v České republice dostatek. Přístup k předepisování hormonální antikoncepce je dobře vypracován a není nutné žádných dalších úprav. Je třeba jen doporučené postupy dodržovat.

Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD.

Přední český hematolog, pracuje na IV. interní klinice FN Hradec Králové, je členem vedení České společnosti pro trombózu a hemostázu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).