Hlavní navigace

Je vhodné při menstruaci cvičit, nebo ne?

30. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Zvláště při bolestivé menstruaci ženy nemají chuť cvičit, proto se fyzickým aktivitám vyhýbají, možná by jim ale nějaký pohyb od bolesti pomohl…

Ženy často odkládají pravidelné cvičení kvůli menstruaci. A přitom je v tomto období vhodné cvičit stejně jako v jiné dny. To, že se tělo snadněji vyčerpá a měly by spíše odpočívat, je v podstatě mýtus. Cvičení pomáhá mírnit projevy premenstruačního syndromu, bolestivé menstruace a má pozitivní vliv na psychiku ženy. Současně se však při fyzické aktivitě spolu s potem z těla vyplavují důležité látky – zejména hořčík, který je potřeba doplňovat, neboť při bolestivé menstruaci významně pomáhá.

Cvičení během menstruace je velmi prospěšné

Mnoho žen zažívá během menstruace nepříjemné symptomy, jako je nafouknuté břicho, křeče v podbřišku, bolesti svalů a kloubů a také náhlé změny nálady. Není tedy divu, že na větší fyzickou aktivitu ženy často nemají ani pomyšlení. To, že by během „svých dní“ neměly dámy cvičit, je ovšem pouhý mýtus. Cvičení je v této době naopak velmi prospěšné. 

Během cvičení se do těla vyplavuje kromě jiných látek i hormon endorfin, kterému se přezdívá hormon štěstí. Ten reaguje s receptory v mozku, což následně vede ke zlepšení nálady a také to pomáhá tlumit naše vnímání bolesti. „Náš mozek fyzickou aktivitu hodnotí jako stresovou záležitost, stresovou však v tom smyslu, že klade na naše tělo zvýšené nároky. Je to pozůstatek evolučního vývoje, protože v minulosti zvýšená fyzická aktivita signalizovala zápas či útěk před nebezpečím. Organismus si tedy vyvinul mechanismy, které nám v této situaci pomáhají – náš práh bolesti je zvýšený, takže sneseme víc. Zlepšení nálady pak souvisí s určitým zostřením mysli a též jako taková droga, aby naše psychika vydržela,“ vysvětluje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan

Rozprouděná krev uvolňuje křeče

Několik dní před menstruací, tedy v průběhu takzvaného premenstruačního syndromu, tělo zadržuje vodu. Žena si tak může připadat oteklejší a řešit nepříjemně nafouklé břicho. Ulevit od těchto projevů může právě pohyb. Pot, který naše tělo během fyzické aktivity produkuje, navíc vodu z těla odvádí, což při nepříjemně nafouknutém břiše pomáhá. „Samozřejmě není nutné, aby žena během menstruace cvičila příliš intenzivně. Záleží hlavně na tom, na jaký výkon se sama cítí. Mezi doporučované aktivity pak patří třeba aerobik, pilates nebo plavání. Prospěje i delší procházka,“ doporučuje Pavel Turčan.

Pilates patří mez sporty, které
Autor: Depositphotos.com

Pilates patří mez doporučované aktivity během menstruace

Navíc není vhodné pravidelné cvičení na celý týden přerušovat, tělo je zvyklé na svůj rytmus a návrat do pravidelného pohybového režimu tak může být po menstruaci náročnější.

Po cvičení si dopřejte hořčík

Během sportovní aktivity náš pot ovšem nevyplavuje z těla jen zmíněnou vodu, ale i další látky, jako jsou sůl, draslík, trochu vápníku, stopové prvky a zejména pak poměrně významné množství hořčíku. „Hořčík je minerálem, kterého je dobré mít při bolestivé menstruaci v těle dostatek, neboť uvolňuje svalové napětí, tlumí bolest, zmírňuje nadýmání a v neposlední řadě napomáhá klidnému spánku,“ upozorňuje gynekolog.

Přirozeně hořčík získáme ze stravy, bohatým zdrojem je například listová zelenina, mandle, banány, sušené meruňky, avokádo či hořká čokoláda. „Pro pohodovou menstruaci je pak vhodné doplňovat i další látky, především vitamíny B, které pomáhají snižovat nepříjemné projevy premenstruačního syndromu,“ dodává Pavel Turčan. Konkrétně vitamín B6 pak přispívá k regulaci hormonální aktivity během menstruace. Při zvýšené aktivitě během svých dní mohou ženy zařadit do jídelníčku i sóju, vejce, luštěniny a ořechy.

MUDr. Pavel Turčan

Gynekolog a sexuolog. Je členem odborných organizací, např. Sexuologické společnosti, České společnosti pro menopauzu a andropauzu, České gynekologické a porodnické společnosti či Mezinárodní společnosti pro sexuální medicínu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).