Hlavní navigace

Jak cvičit plíce a dýchání po prodělání covidu

4. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Odborníci vytvořili sadu cviků pro pacienty vyléčené z nemoci COVID-19, které jim pomohou dostat se zpět do formy. Pravidelné cvičení totiž může podle autorů brožury zabránit komplikacím po onemocnění koronavirem.

Vhodné cvičení může podle specialistů zabránit plicní fibróze a pozánětlivému ztuhnutí plic, které jsou vážnými komplikacemi u pacientů vyléčených z infekce COVID-19. Praktická příručka zahrnuje nácvik správného dýchání, silový trénink a doporučení vytrvalostních aktivit.

Lékaři radí zejména pacientům s mírným průběhem nemoci vrátit se k pohybovým aktivitám co nejdříve – k dechovému cvičení je podle nich vhodné připojit i kondiční procházky a postupně také silový trénink. Své poznatky představili v tiskovém materiálu, brožura pro pacienty s popisem cviků je pak volně dostupná ve formátu PDF.

Dýchací obtíže i po odeznění infekce

Únava, vyčerpání, dušnost a celkově snížená výkonost jsou nejčastější pozůstatky prodělané infekce COVID-19. Koronavirus napadá horní cesty dýchací. Pokud imunitní systém včas nezasáhne, postupuje dál do plic, kde může vyvolat virový zánět. V takovém případě trvá léčba déle a pacienti mohou mít dýchací obtíže i po odeznění infekce.

„U řady pacientů sledujeme po prodělané infekci změny na plicích. Častěji se jedná o starší lidi, u nichž měla infekce horší průběh. Asi u 4 % nemocných, kteří u nás podstoupili podrobné vyšetření kvůli přetrvávajícím postcovidovým problémům, pozorujeme výrazné snížení plicních funkcí,“ vysvětluje primář Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc Milan Sova. Zároveň však dodává, že u většiny pacientů se postižené plíce daří dobře léčit.

„Problém nastává ve chvíli, kdy se na plicích začnou vytvářet drobné jizvy a jemná plicní tkáň tuhne,“ popisuje primář Sova příčiny plicní fibrózy, která plíce poškozuje trvale. Z tohoto důvodu doporučuje všem, kdo COVID-19 prodělali, začít se co nejdříve hýbat, posílit plíce správným dýcháním a vyrazit na čerstvý vzduch.

V Olomouci vymysleli, jak na trénink plic po koronaviru 

Experti z Olomouce sestavili pro lidi po infekci COVID-19 sadu univerzálních cviků, které jsou zaměřené na posilování svalů končetin, středu těla, ale také na brániční dýchání, díky kterému dochází k lepšímu okysličení organismu, zvýšení rozvíjení hrudníku a posílení dýchacích svalů.

„Dýchání má vliv na celý náš organismus. Hodně lidí má špatný dechový vzor a nedýchají správně, což může v důsledku zhoršovat tělesný výkon, a to nejen u sportovců. Zároveň platí, že ke správnému dýchání nestačí posilovat pouze plíce, je třeba zaměřit se i na další části našeho těla,“ vysvětluje přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace z FN Olomouc prof. Eliška Sovová.

Kdy začít cvičit po covidu? Záleží na průběhu

Silový trénink radí lidem po koronaviru absolvovat minimálně třikrát týdně a každý den jej doplnit o třicetiminutovou svižnou procházku nebo jinou vytrvalostní aktivitu. Podle prof. Sovové není nutné čekat měsíce, než se lidé vrátí ke sportu a zdravému pohybu.

„Těm, jež prodělali COVID-19 pouze s mírným průběhem, nebo dokonce bez příznaků, doporučujeme začít cvičit čtrnáct dní po nemoci. Důležité přitom je vnímat své tělo. Nadměrné pocení, velkou únavu nebo dušnost bychom měli brát jako signály ke zpomalení nebo doplnění dalších vyšetření v odborných postcovidových poradnách,“ dodává prof. Sovová.

Je třeba zohlednit vlastní stav

Na vytvoření brožury se podílela i doc. Kateřina Neumannová z Katedry fyzioterapie Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, která je přední expertka na plicní rehabilitaci.

„Vytvořit univerzální brožuru pro pacienty po COVID-19 nebylo vůbec lehké, proto chci zdůraznit, že je nutno ke každému pacientovi přistupovat individuálně. Při nejasnostech, jak má pacient cvičení a pohybové aktivity provádět, jaká cvičení a jaké pohybové aktivity jsou pro něj vhodné, je nezbytné, aby se pacient poradil se svým ošetřujícím lékařem nebo přímo s fyzioterapeutem,“ dodává doc. Neumannová.

Návod na cvičení najdou pacienti v ordinacích pneumologů po celé ČR a na webu plicní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, kde je rovněž k dispozici online postCOVID poradna.

Galerie: Jak pomáhá fyzioterapeut po prodělání COVID-19

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).