Hlavní navigace

Zpět do formy po covidu: lékárníci doporučují užívat hořčík

18. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pacientů, kteří prodělali COVID-19, přibývá. Mnoho z těch, kterým stačila samoléčba, se vydává do lékáren pro radu. S čím mívají největší potíže i dvanáct týdnů a co z volně prodejných přípravků pomůže?

„Příznaky, které přetrvávají po prodělané infekci COVID-19, jsou různé. Nejčastěji s námi pacienti řeší únavu, bolesti svalů, kašel, dušnost, zapomnětlivost či úzkost. Během konzultace se lékárník snaží vybrat vhodné léčivé přípravky, které tyto potíže zmírní, přičemž je opravdu velmi důležitý individuální a komplexní přístup ke každému pacientovi,“ popisuje své zkušenosti z lékárny prezident České lékárnické komory (ČLnK) Aleš Krebs. Co doporučují lékárníci při typických postcovidových potížích, přinášíme v následujícím přehledu.

Co se dozvíte v článku
  1. Postcovidový kašel – tymián a břečťan
  2. Hořčík pomáhá s bolestmi svalů a kloubů
  3. Na únavu extrakt z rozchodnice růžové
  4. Porucha soustředění, zapomnětlivost – jinan dvoulaločný
  5. Rekonvalescence je nutná

Postcovidový kašel – tymián a břečťan

Obecně doporučují lékárníci po koronavirových stavech podobné přípravky jako po jiných virózách, zároveň je ale nutné s nimi probrat svůj zdravotní stav a také dlouhodobě užívané léky nebo chronické nemoci.

„Z léků při postcovidovém kašli lze doporučit přípravky s obsahem tymiánu a břečťanu, v případě suchého kašle vhodná antitusika – léky na tlumení kašle,“ říká viceprezident ČLnK Martin Kopecký.

Dále je vhodné zajistit také dostatečnou vlhkost sliznic. Je také důležité dodržovat pitný režim, nemocnému je možné podávat i přípravky s obsahem lišejníku. Vilma Vranová z Ústavu aplikované farmacie Farmaceutické fakulty MUNI Brno také apeluje na správné domácí prostředí. Mělo by být bez dráždivých podnětů, zejména cigaretového kouře. Vhodná je také inhalace přírodní minerální vodou, případně dechová rehabilitace, kterou pacienta naučí fyzioterapeut.

Galerie: Respirační fyzioterapie

Hořčík pomáhá s bolestmi svalů a kloubů

Chronické bolesti svalů a kloubů mohou být způsobené jednak přímým poškozením tkání (virus může proniknout i do svalové buňky), nebo zvýšením citlivosti tkáně. Rekonvalescence trvá týdny, není tedy vhodné a obvykle ani možné okamžitě naskočit do plného pracovního režimu.

Základem řešení těchto potíží je zjistit, co vlastně konkrétnímu nemocnému přináší úlevu. Zda to je teplo, nebo chlad, pohyb, nebo klid. Doporučit lze podle Vilmy Vranové mírné pohybové aktivity, jako například dechová cvičení, strečink, jógu, chůzi apod. Tato režimová opatření jsou základem terapie a rekonvalescence.

Jako pomocná léčba může dobře fungovat hořčík. S výběrem dobře vstřebatelného hořčíku pacientovi pomůže lékárník. 

„Hořčík by měl pacient užívat v dávkách 300 mg denně, případně lze pro zklidnění předrážděného nervového systému užívat extrakt z levandule,“ dodává Martin Kopecký.

Na únavu extrakt z rozchodnice růžové

Léčba chronické únavy musí být vždy individualizovaná, zaměřená na potíže konkrétního pacienta, které je vhodné řešit postupně, krok za krokem. Podle odborníků není dobré pokoušet se únavu překonávat násilně prováděnou aktivitou. Pro zvládnutí chronické únavy ale není vhodný ani dlouhodobý pasivní odpočinek. Organismus musí mít stálou stimulační zátěž – fyzickou (procházka, protáhnutí, lehké cvičení) i psychickou (např. četba zábavné literatury). Dále je důležitý dostatek spánku a emočně pozitivní program. I ke zvládnutí únavy se dá mezi přírodními prostředky najít podpůrný prostředek:

„Léčivem, které je přímo indikováno k podpůrné léčbě únavy, je například extrakt z rozchodnice růžové (Rhodiola rosea),“ vysvětluje Martin Kopecký. Mnoho studií ukázalo, že tato léčivá rostlina zvyšuje schopnost podávat fyzický výkon a dramaticky zkracuje dobu regenerace.

Vždy se poraďte s lékárníkem

  • S výběrem vhodné terapie při tzv. postcovidovém syndromu poradí pacientům jejich lékárník, který individuálně zohlední vhodnost vybraných léčivých přípravků a může zabránit případným lékovým chybám. 
  • Vzhledem k tomu, že pouze registrované léčivé přípravky jsou pod přísnou kontrolou složení a obsahu léčivých a pomocných látek, doporučují lékárníci upřednostnit užívání všech substancí ve formě léčivého přípravku, nikoliv doplňků stravy. 
  • Přípravky je nutné užívat v doporučené denní dávce, kterou by měl pacient rovněž konzultovat se svým lékárníkem. 

Zdroj: ČLnK

Porucha soustředění, zapomnětlivost – jinan dvoulaločný

Pacienty po prodělaném onemocnění COVID-19 také mohou trápit poruchy paměti a koncentrace či depresivní nálada. K těmto symptomům jsou indikovány přípravky z listů jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba). Vzhledem k potenciálním interakcím je ale vhodné se před jejich užíváním poradit s lékárníkem, který individuálně zohlední vhodnost užití u daného pacienta. 

Vždy je vhodné volit registrovaný lék, který je dostupný i bez lékařského předpisu. Ten je přímo indikován k léčbě symptomů, jako jsou poruchy paměti, poruchy koncentrace, depresivní nálada a další. Pokud symptomy ani po zavedení těchto doporučení a samoléčbě neustupují, je vhodné navštívit lékaře.

Rekonvalescence je nutná

Tak jako je vhodné po prodělané chřipce dodržet dobu rekonvalescence asi čtrnáct dní, měli bychom s podobným opatřením – často i delším – počítat i po onemocnění COVID-19. 

„Je třeba mít na paměti, že rekonvalescence trvá týdny, není vhodné a obvykle ani možné okamžitě naskočit do plného pracovního nebo tréninkového režimu. Mezi režimová opatření, která jsou základem terapie a rekonvalescence, lze doporučit mírné pohybové aktivity, jako například dechová cvičení, strečink, jógu či chůzi,“ říká závěrem Aleš Krebs.

Odborná spolupráce:

PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

Praktikující lékárník, viceprezident České lékárnické komory


Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Praktikující lékárník, prezident České lékárnické komory


PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D.

Farmaceutická fakulta Masarykovy univerzity Brno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).