Hlavní navigace

Hygienici každý rok řeší ve školách to samé. Špatnou hygienu i moc soli

Sdílet

 Autor: hygpraha.cz
Krajská hygienická stanice hlavního města Prahy opět úřadovala ve školních a předškolních zařízeních. Kontrolovala hygienu provozu i množství soli v polévkách. A opět provozovatele školních zařízení nepotěšila.

Během druhého školního pololetí loňského roku vyrazili hygienici z Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) na kontrolu 728 zařízení. Cílem bylo zjistit, jak se plní hygienické požadavky ve školách a školských zařízeních. Z celkového počtu kontrol bylo zjištěno pochybení u 79 kontrol (11 %).

Stále stejná písnička

Každý rok HSHMP provádí kontroly školních zařízení, obvykle se zaměřuje na hygienu provozu školních či předškolních jídelen a kontrolu písku v pískovištích, někdy přidá i kontrolu provozu. Loni tak v rámci kontrolní činnosti identifikovala závady týkající nedodržení požadavků na hygienická zařízení a jejich vybavení, úklidu a nakládaní s prádlem a zjistila, že v prostorách se nedostatečně větrá a svítí.

Kontroly, které proběhly ve druhém školním pololetí, se týkaly primárně jídelen a pískovišť. Smutným faktem je, že naprosto identické závady z loňska se opakovaly i během posledních kontrol.

Chodí vaše dítě do školní jídelny?

Závady byly zjištěny v 60 zařízeních poskytujících stravování dětem a mladistvým. Šlo o:

  • nedostatečnou provozní hygienu,
  • zanedbanou údržbu prostor a předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy,
  • nedodržování skladovacích podmínek daných výrobcem, křížení čistého a nečistého provozu,
  • nedodržování data použitelnosti nebo data minimální trvanlivosti,
  • nezajištění sledovatelnosti – původu potravin,
  • nedodržování postupů na zásadách HACCP,
  • nedodržování bezpečných teplot při uchovávání připravovaných pokrmů, což ve svém důsledku představuje významné riziko ohrožení zdraví konzumentů, v daném případě dětí a mladistvých.

Solí se sice méně, ale stále je to moc

Už před čtyřmi lety z porovnání několika studií jednoho z pracovišť Státního zdravotního ústavu vzešla nepříjemná novina, že školní obědy obsahují většinou tolik soli, že je statisticky nelze odlišit od pokrmů rychlého občerstvení, včetně burgerů, hranolků či stripsů. 

A proto, když už hygienici ve školních jídelnách byli, změřili stejně jako loni množství soli v polévkách. 

Došlo ke zlepšení?

Mnoho soli je dlouhodobě jeden z největších nešvarů školního stravování, to nám ostatně nedávno potvrdil i Tom Václavík ze Skutečně zdravé školy: „Kuchařky často solí podle své chuti, nikoli podle chuti a potřeb dětských strávníků. V naší službě ‚Monitoring solení‘ vesměs pokaždé zjistíme, že množství soli v polévce odpovídá nebo překračuje celodenní doporučované množství soli pro děti.“ 

Potřeba edukace v dané oblasti se potvrdila i měřením krajských hygieniků, kdy bylo zjištěno vyhovující množství soli v polévce jen u 37 odebraných vzorků (47 %).

Oproti předchozím rokům však došlo k významnému zlepšení (v prvním roce měření, roce 2022, vyhovělo pouze 20 % vzorků).

Kolik soli je v pořádku?

Doporučená spotřeba soli je dle WHO u zdravé dospělé populace 5 gramů za den a u menších dětí je ještě nižší (1–3 roky 2 g, 4–6 let 3 g, 7–10 let 4 g).

Za zjištěné závady přestupkové řízení

S provozovateli předmětných školských zařízení a provozovateli veřejných hracích ploch, kde byly zjištěny závady, bylo, případně bude zahájeno přestupkové řízení. Ze strany HSHMP byli statutární zástupci školských zařízení poučeni o správné hygienické praxi a o nutnosti zajistit co nejdříve konkrétní nápravná opatření.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).