Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
sůl
sůl
1
–
30
/
44
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Jedna houska obsahuje i tolik soli jako šest balení chipsů
Test
Sůl potřebujeme, ale jen v rozumném množství. V České republice často překračujeme doporučované limity. A jak ukázalo šetření v sortimentu našich maloobchodníků, značný nadbytek soli je mnohdy v tak nenápadných potravinách, jako jsou chleba a pečivo.
Petr Havel
25. 9. 2020
Počet nových komentářů
9
Od soli se odvyká hůř než od tabáku, varuje výživový odborník
Oběd ve škole zahrnuje v rámci celodenního stravování zhruba třetinu nutričních potřeb dětí. V případě stravování v mateřských školách dokonce až šedesát procent nutričních potřeb. Alarmující je fakt, že především soli mají děti na talířích příliš – často už polévka jí obsahuje tolik, co by měl mít celý oběd.
Petr Havel
17. 9. 2020
Počet nových komentářů
4
Pokud jde o sůl, v Evropě patříme k nejhorším. Můžou za to rohlíky
Sůl patří podle odborníků Evropské komise mezi nejdůležitější rizikové stravovací faktory ve výživě. A v České republice je příjem soli, respektive sodíku, obrovský. Hlavním zdrojem soli v potravinách je u nás pečivo a masné výrobky.
Redakce
14. 1. 2020
Počet nových komentářů
3
Školní obědy v ČR jsou přesolené jako jídla ve fast foodu
Test
Obědy ze školních jídelen v České republice mají většinou tolik soli, že je nelze odlišit od pokrmů rychlého občerstvení, včetně burgerů, hranolků či stripsů. Ukázaly to porovnávací studie.
Redakce
13. 5. 2019
Počet nových komentářů
3
Posílí solné jeskyně zdraví, nebo nemoc?
Aktualita
Prostředí solných jeskyní jejich provozovatelé deklarují jako čistá, vhodná k regeneraci organismu. Mohly by přispět i posílení imunity v chřipkovém období. Ale ne všechny, jak varují hygienici.
Redakce
15. 2. 2019
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?
Že smažené brambůrky a lupínky neprospívají našemu tělu, ví každý. Všichni ale doufáme, že kromě škodlivých bramborových lupínků existují i nějaké zdravé chipsy, po kterých se netloustne a neškodí nám. A výrobci slaných pochutin nás v této domněnce jen utvrzují.
Jana Kuklová
24. 1. 2019
Počet nových komentářů
3
Epsomská sůl: jako projímadlo jen na vlastní riziko
Polévku si s ní neosolíte, zato prospěje vašim kloubům, nervům, srdci i pokožce. Navíc do těla dodává hořčík – jedná se totiž o hořečnatou sůl, tedy síran hořečnatý. Nejčastěji je k dostání ve formě koupelové soli, k vnitřním účelům se oficiálně nedoporučuje.
Taťána Kročková
18. 10. 2018
Test: Má mořská a himálajská sůl více minerálů než kamenná?
Test
Spotřebitelská organizace dTest otestovala vzorky obyčejné kamenné, himálajské a mořské soli. „Reklama se snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že stojí za to připlatit si za dražší sůl kvůli minerálním látkám. Je to ale prašť jako uhoď,“ říkají autoři analýzy.
Redakce
4. 10. 2018
Počet nových komentářů
3
Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny
Test
Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.
Redakce
16. 8. 2018
Instantní extrudovaná kaše může a nemusí být zdravá. Pozor na dětské křupky
Extrudované výrobky jsou v módě – jde o zdraví prospěšné produkty plné vlákniny, nebo jen o další marketingový tah? Extruze je způsob úpravy potravin a jako taková není vyloženě zdravá či nezdravá. Záleží na tom, z čeho je extrudovaná potravina vyrobena a co je pak do ní přidáno.
Veronika Pourová
8. 8. 2018
Počet nových komentářů
1
Sodíková pravidla při sportu
Ve stravě běžného člověka je sodíku nadbytek, a tak by měla většina lidí příjem této minerální látky výrazně omezovat. V případě sportujících osob je však situace trochu odlišná.
Pavel Suchánek
27. 7. 2018
Spočítáno: co obsahuje jedno fast food menu
Aktualita
Kolik tuku, soli a transmastných kyselin přijmete z jednoho jídla v rychlém občerstvení? Odborníci analyzovali šestnáct vzorků menu skládajícího se z hamburgeru a hranolků.
Redakce
19. 6. 2018
Lžička soli na den je maximum
Rozhovor
Představte si čajovou lžičku soli. To je vaše optimální denní porce. „Přitom pouze obsah její špičky bychom měli použít k dosolení, zbytek přijímáme ve výrobcích,“ říká Anna Niklová ze Státního zdravotního ústavu.
Jana Kuklová
24. 8. 2017
Test soli v oplatkách: stejně jako slané buráky
Pozornost upřená na obsah soli v potravinách opakovaně ukazuje na problém. Sůl je snad všude. Časopis dTest nyní zjišťoval, kolik soli ukrývají sušenky a oplatky.
Redakce
17. 5. 2017
Počet nových komentářů
3
Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete
Příjem soli u nás je extrémně vysoký. Mnohdy ani nevíme, že solíme. Nejvíce soli totiž do potravin dají výrobci, a to i u potravin, kde byste ji nečekali. Jak tělo ošálit, slanou chuť mu dopřát, ale přitom jí konzumovat až o polovinu méně?
Kateřina Čepelíková
11. 5. 2017
Počet nových komentářů
13
Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích
Test
Test šedesáti potravin ukázal, že pro výrobce není sůl nad zlato. Solí se nešetří, přestože spotřeba soli u nás je mnohem vyšší, než by bylo zdrávo.
Lenka Krbcová
17. 3. 2017
3 tipy, jak omezit sodík v jídle
Pro náš organismus jsou největším zdrojem sodíku průmyslově zpracované potraviny, uzeniny, některé sýry, instantní polévky a omáčky, kořenící směsi a všechny druhy polotovarů. Jak sůl snadno omezit?
Susan Bowermanová
24. 10. 2016
Počet nových komentářů
1
Přesolená populace jí přesolené potraviny. Zrovna tyhle
Aktualita
Zahraniční sýr a šunka obsahovaly více soli, než uváděl výrobce, zjistila kontrola.
Redakce
17. 6. 2016
Počet nových komentářů
1
Test ukázal, které šunky jsou přesolené
Test
Šunky si často spojujeme s dietní stravou. Obsah soli v nich ale není zanedbatelný. Čtrnáct z dvaceti testovaných výrobků neprošlo.
Redakce
27. 2. 2016
Počet nových komentářů
2
10 tipů, jak omezit sůl
Jedna kávová lžička představuje přibližně pět gramů soli. To je doporučená spotřeba pro dospělého na den, pro děti je to ještě o dost méně. Soli ale jíme mnohem víc, je skrytá v řadě potravin. Příliš soli nám škodí.
Redakce
25. 2. 2016
Cukr a sůl: bílé zlo
Roky nám lékaři spílají, nesolte jak diví, necukrujte všechno a vždy. A výsledek? Solíme už třikrát víc, než bychom měli, a cukru sníme za rok čtyřicet kilogramů.
Kateřina Čepelíková
28. 1. 2016
Počet nových komentářů
9
Slaná dieta: Rychle pryč
Myši na slané stravě nepřibíraly. I když teoreticky by to mohlo být obdobné u člověka, po delší době by populaci slanějších, byť třeba i štíhlejších jedinců zredukovaly infarkty a mrtvice.
Pavel Houser
2. 7. 2015
Počet nových komentářů
1
Přesolený český národ
Kdyby na to přišlo, osolíme si i zmrzlinu. Přijímáme třikrát více soli, než je zdrávo, ale ne vždy si za to můžeme sami. Sůl je totiž prakticky v každé potravině.
Kateřina Čepelíková
13. 4. 2015
Počet nových komentářů
10
Dítě přesolíte už jedním rohlíkem se šunkou
Dáváte dětem v kojeneckém a batolecím věku na snídani bábovku, celozrnné pečivo se šunkou, anebo sázíte na kaše? Přečtěte si, co je nejlepší podle primáře pediatrické kliniky.
Kateřina Čepelíková
20. 11. 2014
Počet nových komentářů
9
Před dvaceti lety jsme jedli 2× více hovězího než dnes
Za posledních dvacet let se leccos změnilo. I v potravinářství a spotřebě konkrétních potravin. Jíme více ryb a méně sádla, jak nám odborníci radí? Stoupá spotřeba chleba a zeleniny?
Kateřina Čepelíková
15. 7. 2014
Počet nových komentářů
58
Žijeme déle. Ale za jakou cenu?
Naše zdraví ze sedmdesáti procent ovlivňuje životní styl. A my hodně solíme, málo sportujeme, pálíme jednu od druhé a trpíme obezitou. Sami si zkracujeme roky, které prožijeme v dobré formě.
Kateřina Čepelíková
9. 5. 2014
Český jídelníček patří k nejpřesolenějším v Evropě
V průměru solíme třikrát víc, než je zdrávo. Hůř jsou na tom jen Maďaři. Máte-li vysoký krevní tlak, ledvinové kameny nebo pokud chcete zhubnout, omezte sůl. Jak ji dostat pod kontrolu?
Karolína Hlavatá
27. 3. 2014
Počet nových komentářů
9
Sůl je příčinou „imunitní pomatenosti“. Skrývá se hlavně ve fastfoodu
Celých 77 % soli se do organismu dostává prostřednictvím hotových jídel rychlého občerstvení a sterilizovaných potravin. Sůl v mozku aktivuje centra libosti a je tak jistým druhem drogy.
Petr Havel
20. 3. 2013
Počet nových komentářů
4
Dovoz polských potravin do Česka se zvýšil čtyřnásobně
Přestože se v loňském roce provalilo mnoho nebezpečných či falšovaných polských potravin na našem trhu, jejich obliba nadále vzrůstá. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ví, proč.
Kateřina Čepelíková
31. 1. 2013
Počet nových komentářů
6
Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem
Aktualita
Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.
Kateřina Čepelíková
31. 1. 2013
Počet nových komentářů
1
1
–
30
/
44
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji