Hlavní navigace

sůl

Epsomská sůl: jako projímadlo jen na vlastní riziko

Polévku si s ní neosolíte, zato prospěje vašim kloubům, nervům, srdci i pokožce. Navíc do těla dodává hořčík – jedná se totiž o hořečnatou sůl, tedy síran hořečnatý. Nejčastěji je k dostání ve formě koupelové soli, k vnitřním účelům se oficiálně nedoporučuje.

18. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Test: Má mořská a himálajská sůl více minerálů než kamenná?

Spotřebitelská organizace dTest otestovala vzorky obyčejné kamenné, himálajské a mořské soli. „Reklama se snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že stojí za to připlatit si za dražší sůl kvůli minerálním látkám. Je to ale prašť jako uhoď,“ říkají autoři analýzy.

4. 10. 2018 13:30
Doba čtení: 2 minuty

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

16. 8. 2018 17:55
Doba čtení: 3 minuty

Instantní extrudovaná kaše může a nemusí být zdravá. Pozor na dětské křupky

Extrudované výrobky jsou v módě – jde o zdraví prospěšné produkty plné vlákniny, nebo jen o další marketingový tah? Extruze je způsob úpravy potravin a jako taková není vyloženě zdravá či nezdravá. Záleží na tom, z čeho je extrudovaná potravina vyrobena a co je pak do ní přidáno.

Doba čtení: 4 minuty

Sodíková pravidla při sportu

Ve stravě běžného člověka je sodíku nadbytek, a tak by měla většina lidí příjem této minerální látky výrazně omezovat. V případě sportujících osob je však situace trochu odlišná.

27. 7. 2018 8:00
Doba čtení: 4 minuty

Spočítáno: co obsahuje jedno fast food menu

Kolik tuku, soli a transmastných kyselin přijmete z jednoho jídla v rychlém občerstvení? Odborníci analyzovali šestnáct vzorků menu skládajícího se z hamburgeru a hranolků.

19. 6. 2018 12:19
Doba čtení: 2 minuty

Lžička soli na den je maximum

Představte si čajovou lžičku soli. To je vaše optimální denní porce. „Přitom pouze obsah její špičky bychom měli použít k dosolení, zbytek přijímáme ve výrobcích,“ říká Anna Niklová ze Státního zdravotního ústavu.

24. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 7 minut

Test soli v oplatkách: stejně jako slané buráky

Pozornost upřená na obsah soli v potravinách opakovaně ukazuje na problém. Sůl je snad všude. Časopis dTest nyní zjišťoval, kolik soli ukrývají sušenky a oplatky.

17. 5. 2017 11:33
Doba čtení: 3 minuty

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Příjem soli u nás je extrémně vysoký. Mnohdy ani nevíme, že solíme. Nejvíce soli totiž do potravin dají výrobci, a to i u potravin, kde byste ji nečekali. Jak tělo ošálit, slanou chuť mu dopřát, ale přitom jí konzumovat až o polovinu méně?

Doba čtení: 5 minut

Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích

Test šedesáti potravin ukázal, že pro výrobce není sůl nad zlato. Solí se nešetří, přestože spotřeba soli u nás je mnohem vyšší, než by bylo zdrávo.

17. 3. 2017 12:39
Doba čtení: 4 minuty

3 tipy, jak omezit sodík v jídle

Pro náš organismus jsou největším zdrojem sodíku průmyslově zpracované potraviny, uzeniny, některé sýry, instantní polévky a omáčky, kořenící směsi a všechny druhy polotovarů. Jak sůl snadno omezit?

Doba čtení: 3 minuty

Přesolená populace jí přesolené potraviny. Zrovna tyhle

Zahraniční sýr a šunka obsahovaly více soli, než uváděl výrobce, zjistila kontrola.

17. 6. 2016 12:33
Doba čtení: 2 minuty

Test ukázal, které šunky jsou přesolené

Šunky si často spojujeme s dietní stravou. Obsah soli v nich ale není zanedbatelný. Čtrnáct z dvaceti testovaných výrobků neprošlo.

27. 2. 2016 18:00
Doba čtení: 2 minuty

10 tipů, jak omezit sůl

Jedna kávová lžička představuje přibližně pět gramů soli. To je doporučená spotřeba pro dospělého na den, pro děti je to ještě o dost méně. Soli ale jíme mnohem víc, je skrytá v řadě potravin. Příliš soli nám škodí.

25. 2. 2016 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Cukr a sůl: bílé zlo

Roky nám lékaři spílají, nesolte jak diví, necukrujte všechno a vždy. A výsledek? Solíme už třikrát víc, než bychom měli, a cukru sníme za rok čtyřicet kilogramů.

Doba čtení: 3 minuty

Slaná dieta: Rychle pryč

Myši na slané stravě nepřibíraly. I když teoreticky by to mohlo být obdobné u člověka, po delší době by populaci slanějších, byť třeba i štíhlejších jedinců zredukovaly infarkty a mrtvice.

Doba čtení: 4 minuty

Přesolený český národ

Kdyby na to přišlo, osolíme si i zmrzlinu. Přijímáme třikrát více soli, než je zdrávo, ale ne vždy si za to můžeme sami. Sůl je totiž prakticky v každé potravině.

Doba čtení: 4 minuty

Dítě přesolíte už jedním rohlíkem se šunkou

Dáváte dětem v kojeneckém a batolecím věku na snídani bábovku, celozrnné pečivo se šunkou, anebo sázíte na kaše? Přečtěte si, co je nejlepší podle primáře pediatrické kliniky.

Doba čtení: 5 minut

Před dvaceti lety jsme jedli 2× více hovězího než dnes

Za posledních dvacet let se leccos změnilo. I v potravinářství a spotřebě konkrétních potravin. Jíme více ryb a méně sádla, jak nám odborníci radí? Stoupá spotřeba chleba a zeleniny?

Doba čtení: 4 minuty

Žijeme déle. Ale za jakou cenu?

Naše zdraví ze sedmdesáti procent ovlivňuje životní styl. A my hodně solíme, málo sportujeme, pálíme jednu od druhé a trpíme obezitou. Sami si zkracujeme roky, které prožijeme v dobré formě.

9. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Český jídelníček patří k nejpřesolenějším v Evropě

V průměru solíme třikrát víc, než je zdrávo. Hůř jsou na tom jen Maďaři. Máte-li vysoký krevní tlak, ledvinové kameny nebo pokud chcete zhubnout, omezte sůl. Jak ji dostat pod kontrolu?

Doba čtení: 3 minuty

Sůl je příčinou „imunitní pomatenosti“. Skrývá se hlavně ve fastfoodu

Celých 77 % soli se do organismu dostává prostřednictvím hotových jídel rychlého občerstvení a sterilizovaných potravin. Sůl v mozku aktivuje centra libosti a je tak jistým druhem drogy.

Doba čtení: 4 minuty

Dovoz polských potravin do Česka se zvýšil čtyřnásobně

Přestože se v loňském roce provalilo mnoho nebezpečných či falšovaných polských potravin na našem trhu, jejich obliba nadále vzrůstá. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ví, proč.

Doba čtení: 2 minuty

Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem

Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.

Doba čtení: 3 minuty

Vykrmte si v lednici kvásek na domácí chleba

Už vás nebaví jíst chleba, kterého se stěží dotkne ruka pekaře? Zkuste si upéct vlastní, z žitného kvásku, který se zdarma rozdává po celé České republice. Stojí za tím pecempecen.cz.

28. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Má kilo mouky tisíc gramů? Podle výrobců ne

Mouka, ovesné vločky, káva, mák, sušená smetana… Jsou lehčí či těžší, než uvádí výrobce na obale? Převážili jsme je a víme, zda výrobci dodržují danou hmotnost.

Doba čtení: 4 minuty

Nejdražší sůl není z moře, je z Podravky

Koupili byste si kilo obyčejné jedlé soli za 140 Kč? Ale děláte to. Věříte, že v potravinách bez glutamátu žádný není? Nevěřte. Zkoumali jsme obsah dochucovadel a víme, co v nich je.

Doba čtení: 5 minut

Solničky máme věčně prázdné a ordinace plné

Češi solí dvakrát víc, než by měli. Dodávají si ji hlavně v sýrech, uzeninách a vejcích. A pak se diví vysokému krevnímu tlaku, řídnutí kostí a i infarktům. Kde všude je vlastně sůl?

Doba čtení: 4 minuty

Mořské plody jsou zdravé, ale i rizikové

Mořské potvory v jistých ohledech nemají konkurenci, obsahují řadu prospěšných látek. Potenciální nebezpečí představují hlavně za syrova, ale i tomu se lze při správném postupu vyhnout.

Doba čtení: 5 minut

Slaná voda v bazénech není přesnou kopií mořské vody

Chcete se koupat ve slané vodě? Není třeba jezdit až k moři. Slaná voda v tuzemských bazénech má plno výhod. Ale přece se od své slanější verze dost liší. Není kopií, spíš variantou.

Doba čtení: 5 minut