Hlavní navigace

Artróza postihuje i mladé sportovce. Jak se bránit?

8. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Artróza je onemocnění kloubů, které nejčastěji postihuje lidi nad 50 let, ale čím dál častěji se s ní potýkají i mladí lidé nebo aktivní sportovci. Braňte se nemoci včas!

Artróza je zjednodušeně řečeno nemoc opotřebovaných kloubů, k čemuž dochází jednak věkem, ale nově i podstatně mladší aktivní sportovci zjišťují, že ani jim se nemoc nevyhýbá, a to třeba už ve čtyřiceti, kvůli intenzívní námaze.

Nemoc nejčastěji postihuje lidi s nadváhou, ty, kteří k ní mají genetické dispozice, či abnormálně zatěžují klouby při sportu nebo zaměstnání. Může se objevit taky po úrazech, při poruše v molekulární látkové přeměně vazivového aparátu kloubů. Největší roli při vzniku artrózy však hraje genetika.

Artrózu pomůže oddálit nebo zmírnit jídlo

I přesto se dá v mnoha případech tomuto onemocnění vyvarovat nebo oddálit jeho vznik. Či později alespoň zmírnit nepříjemné zdravotní komplikace a bolest. Základním pravidlem je dodržovat správnou životosprávu.

Strava by měla být bohatá na omega 3 esenciální mastné kyseliny, ty jsou obsaženy například v rybách. Dále je důležitý dostatečný přísun beta-karotenu a vitamínu C. Vhodná je také konzumace ořechů nebo slunečnicových semínek. Bílé pečivo bychom měli nahradit celozrnným, které obsahuje selen, jenž je rovněž pro naše klouby prospěšný. Oddálit vznik nemoci může také přiměřený pohyb, který nezatěžuje klouby, ideální je například plavání či procházky.

Artróza bolí, lepší je jí předcházet

Artrózou  mohou ale trpět i aktivní sportovci ve středním věku. "Jde o to, že pokrývka kloubu, takzvaná chrupavka, se postupně narušuje a způsobuje bolest. Člověk pak velmi citlivě reaguje na změnu počasí, nepříjemnosti se objevují při každodenním pohybu a postupem času jsou bolestivá místa cítit i v naprostém klidu a mohou narušovat běžnou relaxaci či spánek,“ říká profesor Vilím Šimánek z Ústavu lékařské chemie a biochemie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Prospěšné látky pro naše klouby lze získat také prostřednictvím doplňků stravy. Jejich výběr vždy konzultujte se svým lékařem či lékárníkem.

Kvalitní preparáty by měly obsahovat následující látky:


 – Glukosamin sulfát – základní látka pro tvorbu šlach, vaziva a kloubních chrupavek

Chondroitin sulfát – je důležitou součástí mezibuněčné hmoty kloubní chrupavky, která má mimořádnou schopnost vázat vodu. Zabezpečuje tedy elasticitu a dlouhodobou funkčnost chrupavky

MSM (metylsulfonyl­metan) – je významným zdrojem organické síry a je důležitý pro tvorbu kolagenu, chrupavčité a kostní tkáně. Kromě toho má analgetické a antiflogistické účinky, působí tedy proti bolesti a zánětu

Esterifikované mastné kyseliny – podporují zdraví a pohyblivost kloubů, potlačují zánět

Kyselina hyaluronová – je hlavní složkou kloubní tekutiny, která promazává kloub a tím snižuje tření kloubních ploch

Rostlinné extrakty (např. z kůry boswellia serrata, zázvor, africká tradiční bylina harpagophytum procumbens) – mají většinou protizánětlivé účinky a pomáhají ulevit od bolesti

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).