Hlavní navigace

E-cigarety mají v Evropě první oběť. Co dělat, když vaše dítě vapuje?

27. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Skandál se záhadnými úmrtími okolo elektronických cigaret neutichá. Evropa hlásí zřejmě první oběť, v USA se počet zemřelých šplhá již přes čtyřicet. Příčiny těchto tragédií přitom stále nejsou pořádně známy, stejně tak se odborníci přou i o dalších rizicích tzv. vapování, jak se vdechování páry říká.

Situace je o to vážnější, že se e-cigarety těší mezi mladými velké oblibě. Co se děje a jak s dětmi o problému hovořit?

V listopadu lékaři potvrdili, že e-cigareta připravila o život zřejmě prvního Evropana. Šlo o osmnáctiletého Belgičana Raphaëla Pauwaerta, který podlehl těžkému zápalu plic. Ten dávají experti do spojitosti s elektronickou cigaretou, již mladík dostal ke svým narozeninám. Popřípadě může být na vině její tekutá náplň – konopný olej. U Raphaëla, stejně jako u řady dalších obětí, vypadaly potíže zpočátku nevinně. Nejdříve začal lehce pokašlávat, měl problémy s dušností. Nakonec byl s těžkými dýchacími obtížemi přijat do nemocnice, kde ho uvedli do umělého spánku. Po šestadvaceti dnech bohužel zemřel.

Pravděpodobně přitom nepůjde v Evropě o poslední tragédii. Podobné příznaky se objevily i u britského chlapce Ewana Fishera, kterého zřejmě vapování téměř zabilo. V Americe zatím Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) potvrdilo 42 mrtvých a 2172 nemocných. O přesných příčinách se přitom stále vedou spory, za jednoho z „viníků“ experti označili syntetickou formu vitaminu E, která se přidává do kuřáckých směsí. Ví se také, že výrazně vyšší riziko onemocnění mají uživatelé používající do elektronických cigaret náplně s obsahem THC (psychoaktivní látka nacházející se především v květenství konopí).

První experimenty s e-cigaretou

Z hlediska toho, že se kolem skandálu stále vznáší velké množství otazníků, se jako nejjistější ochrana jeví – nevapovat. Mezi mladými jsou ovšem e-cigarety značným hitem, baví je zkoušet nejrůznější příchutě i vytvářet z páry obrazce.

„Co se týče elektronických cigaret, zaznamenáváme u nich nárůst zájmu a objevují se mladí lidé, jejichž první experimenty nejsou s klasickou cigaretou, ale rovnou s elektronickou, případně se zahřívaným tabákem,“ popsala pro server Vitalia.cz Kristýna Fišerová, vedoucí týmu konzultantů Národní linky pro odvykání. Podle výzkumů vyzkoušelo vapování 40 % šestnáctiletých Čechů. Pravidelně mu holduje 17 % z nich a 5 % dospělých. Do velké míry tak e-cigarety nahradily experimenty s klasickým tabákem.

„V poslední průřezové studii u patnáctiletých se ukázalo, že mnohem méně z nich užívá běžné cigarety. Na přelomu tisíciletí bylo mezi touto věkovou skupinou 30 % denních kuřáků a toto číslo pomalu klesalo až do roku 2011, kdy se dostalo na 25,7 %. O čtyři roky později – v roce 2015 – se objevil výrazný skok a ve věku 15 let v ČR bylo 16,4 % denních kuřáků,“ uvedla odbornice.

Svoji první e-cigaretu nebo cigaretu přitom dospívající ochutnávají opravdu brzy. „Průměrný věk, kdy se děti s cigaretou setkávají, je mezi 10. až 12. rokem života. Tento trend se za poslední roky proměňoval jen málo. Víme ale například, že v Praze je tento věk ještě o něco nižší,“ nastínila Kristýna Fišerová.

S dětmi o cigaretách mluvte, jsou na ně zvědavé

I když se tak rodičům může zdát zcela absurdní, že by právě jejich ratolest po cigaretě nebo její elektronické obdobě sáhla, měli by si s potomky o problematice rozumně pohovořit. Je totiž jasné, že se mladí lidé s tímto trendem dříve či později dostanou do kontaktu.

„Pro rodiče může být hovor na téma cigaret velmi náročný. Často se tak setkáváme s tím, že k nám rodiče na Národní linku pro odvykání volají o radu, což je od nich skvělý krok. Nejčastěji se setkáváme s tím, že dítě vyjádří touhu cigarety vyzkoušet nebo přijde domů s tím, že kamarádi kolem něj kouří. Rozhodně je v tuto chvíli důležité dítě přehnaně nestrašit, protože samo ví, že po jedné cigaretě neumře. Společně tak může rodič s dítětem vyhledat pravdivé informace a bavit se o tom, jaké jsou následky i co je závislost,“ radí expertka.

Bojujete se závislostí na nikotinu, alkoholu nebo hazardních hrách? Mají problémy vaši blízcí? Nestyďte se obrátit na Národní linku pro odvykání, kde vám mohou pomoct. Číslo je: 800 350 000.

Podle ní je hlavně s mladšími dětmi nutné hovořit také o kamarádech a přístupu k nim. Aby byly schopné i nejbližšímu příteli cigaretu odmítnout a necítily se kvůli tomu špatně. „U teenagerů může být zase dobrým tématem vzhled – kouření ovlivňuje a výrazně zhoršuje pleť, ale může být také faktorem při výběru partnera. Důležité ovšem je, že dětský mozek je na vytvoření závislosti velmi náchylný. Cílem rodiče by tedy mělo být minimálně experiment odsunout do dospělosti, zvědavost je ovšem v tomto směru naprosto normální,“ říká odbornice.

Přísné zákazy a výhrůžky nejsou řešení

Podobný rozhovor může být náročný i pro rodiče nekuřáka, o to těžší to mají ti, kdo sami tabáku holdují. Složitěji se tak dětem vysvětluje, že jde o zlozvyk, který ničí zdraví a leze do peněz. „V případě, že je některý, popřípadě oba, z rodičů kuřák, měl by mít zejména jasně stanovená pravidla o kouření v bytě či domě a ideálně dítě nevystavovat pasivnímu kouření. Rozhodně by neměl dítěti cigarety dávat či kupovat. Je samozřejmě těžší v takovém případě situaci řešit, ale minimálně, pokud rodiče sami se svým kouřením skončit nechtějí, by se měli se svými potomky bavit o tom, jaké negativa u kouření sami vnímají, a mohou dokonce předat to, že je pro ně těžké přestat,“ popisuje odbornice z Národní linky pro odvykání.


Autor: Depositphotos.com

Vaping, vapování, vaporizace – je způsob inhalace založený na vdechování odpařovaných látek. Nejčastějším vaporizérem je elektronická cigareta.

Může nastat i situace, kdy rodič zjistí, že jeho dítě již nějakou formu kouření vyzkoušelo, nebo že je dokonce pravidelným uživatelem. V tu chvíli podle Kristýny Fišerové neexistuje univerzální postup, záleží totiž na řadě dalších okolností.

„Rodiče by se měli spíše snažit dítě pochopit. Zajímavá a důležitá otázka je: co ti cigarety či vapo přináší? Rodiče tak mohou odhalit, co vlastně kouřením dítě řeší – je to parta kamarádů nebo snaha udržet si nějakou masku a roli v kolektivu? Nebo je to stres a napětí? Tato témata jsou pak velmi důležitá,“ nabádá expertka s tím, že přísné zákazy obvykle nejsou nejlepším řešením.

„Striktní zákazy mohou vést naopak k tomu, že se dítě už znovu nesvěří. Je ale naprosto vhodné například jasně stanovit, jaký postoj rodiče mají a že je třeba jejich domov nekuřácký. Mohou potom, pokud se nejednalo o jednorázový experiment, vyhledat i odbornou pomoc v dětských adiktologických ambulancích,“ popisuje Kristýna Fišerová.

Lepší než tabák?

Nejde přitom o zbytečné plašení, i když jsou e-cigarety zřejmě obecně méně škodlivé než klasický tabák, jisté zdravotní riziko představují. Podle poslední studie například pro kardiovaskulární systém. S nikotinovými náplněmi dokonce vyvolávají závislost. Dlouhodobější dopady navíc budou lékaři schopni odhalit až za řadu let.

Důležitou roli v propagaci vapování i tabáku u dětí hraje samozřejmě reklama, právě na tu by se tak měl podle expertky stát zaměřit. „Kromě ceny a hlídání (ne)dostupnosti cigarety by měl stát řešit zejména reklamu. Ta klasická je regulovaná, problém ale může být u sociálních sítí. Tam děti tráví více času a reklama je cílená právě na ně,“ popisuje Kristýna Fišerová a dodává, že je ovšem potřeba také podporovat kvalitní a včasnou prevenci. „Rovněž by bylo dobré podporovat vzdělávání učitelů i rodičů a také zdravotníků, kteří jsou s námi všemi velmi často v kontaktu; kvalitně provedená krátká intervence na téma alkoholu a kouření je zásadní,“ uzavírá odbornice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka i editorka pro řadu celostátních deníků a zájmových webů. Dnes píše na volné noze o tématech, která jsou jí nejbližší – o zdraví a sociální problematice. Vystudovala Mediální studia UK a Podnikohospodářskou fakultu VŠE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).