Hlavní navigace

Když chcete přestat kouřit na Nový rok, musíte začít teď

Sdílet

 Autor: Bezcigaret
Pokud už teď spřádáte plány na to, jak na Silvestra skoncujete s kouřením a hned prvního ledna zahodíte cigarety, dobře děláte. Tohle je velký krok, který si žádá dlouhou přípravu.

Stříháte metr, protože na Silvestra si chcete zapálit naposledy? Málokdo to zvládne takhle ze dne na den, podle odborníků je třeba se na takhle velkou životní změnu řádně připravit. Právě v těchto dnech je ideální čas. Kdo vám zadarmo pomůže a jak? Jak fungují náplasti a co je to fyzická závislost na cigaretách?

Kouření patří k největším závislostem v Česku. Máme tu dva miliony dvě stě tisíc kuřáků a každý rok na následky kouření zemře patnáct tisíc lidí. Také si držíme nechvalná prvenství v kouření u mladých lidí pod šestnáct i pod osmnáct let, jedenáct procent deváťáků kouří dokonce každý den. „Víme, že cigareta je iniciační drogou, tedy něčím, s čím se ‚začíná‘. Tabák, potažmo alkohol, ve chvíli, kdy se užívá před patnáctým rokem ve frekventované podobě, zvyšuje až sedmkrát riziko vzniku závislostí na další i nelegální drogy,“ varuje Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor a ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci drogové politiky.

Čím začít při odvykání? Zjistěte, jaký jste kuřák

Ideální cestou je tedy nezačít, ale pokud čtete tento článek, pravděpodobně patříte k těm, kteří někdy začali a dosud neskončili (nebo ne definitivně). Ale třeba chcete… Nejdříve je nutné se identifikovat v jedné ze tří kategorií kuřáků.

Existují tři kategorie kuřáků:

  • Do první kategorie patří nerozhodnutý kuřák. To je někdo, kdo si kouření užívá, koho kouření baví a nevidí v tomto konání velké riziko. Kouření mu nepáchne. „Tito lidé mají krátkodobý podnět a často zažívají selhání. Zažívají-li jej opakovaně, tak už vlastně ani do patnáctého pokusu jít nechtějí,“ říká Lukáš Kohoutek, prezident České koalice proti tabáku.
  • Druhou kategorii tvoří zvažující kuřáci. To je kuřák, kterého kouření už obtěžuje, páchne mu, ale ještě není připraven začít odvykat. Potřebuje posílit motivaci.
  • Třetí kategorii tvoří lidé, kteří už jsou rozhodnuti, že s kouřením skoncují, jen hledají cestu, kterou se vydat. „Tito lidé mají odvykání nejsnazší,“ dodává Lukáš Kohoutek.

Zavolejte, pomoc je zdarma

Ať už jste našli v kterékoli kategorii, pro všechny z vás existuje cesta, která bude prostá cigaretového dýmu, i když se vám to teď nemusí zdát reálné. Dostane se k ní skrze bezplatnou telefonní linku 800 350 000, kde s vámi odborníci z Národní linky pro odvykání kouření budou hledat individuální způsob.

Stačí zavolat, s odborníkem proběhne monitoring stavu vaší závislosti a zjištění toho, co jste ochotni pro zbavení se závislosti dělat. Následně se stanoví den D, ke kterému se rozhodnete přestat kouřit, nastaví se například medikace, kterou lze nakoupit volně v lékárně. Následují zpětná volání dle schématu den D + 1 den, + 3 dny, + 7 dní, + 14 dní, + 21 dní, + 30 dní. Během půl roku až roku s klientem mluvíme přibližně desetkrát. Klienti velmi oceňují, že je s nimi někdo v kontaktu, že je za jejich závislost nesoudíme a netrestáme za to, že někde zaškobrtli,“ popisuje bezplatnou cestu k nekouření Lukáš Kohoutek.

Cigareta je s vámi i tam, kde už nechcete?
Autor: Bezcigaret

Cigareta je s vámi i tam, kde už nechcete?

Bez správných zbraní se do boje sami nepouštějte

Jistě můžete namítnout, že pokud se rozhodnete, seknete s cigaretou klidně teď hned. Jenže se ukazuje, že jak rychle se cigarety dokážete zbavit, tak rychle se k ní zase vrátíte. „Když se kuřák rozhodne přestat kouřit sám, jeho úspěšnost je velmi nízká. Pohybuje se zhruba kolem čtyř procent, což je velmi nízké číslo. Ve chvíli, kdy se obrátí na odborníky, úspěšnost se zvyšuje až šestkrát. Jde o pětadvacet a více procent,“ uvádí adiktolog Adam Kulhánek.

Stejně jsou na tom silvestrovské pokusy, kdy se na pevno rozhodnete: A od Nového roku nekouřím!

„Vydržíte tak jeden nebo dva dny a brzy začnete kouřit znovu. Buďme realisté, prvního ledna má hodně lidí kocovinu. Představte si do toho ještě navíc abstinenční příznaky z nekouření a sami odhadnete, jaká asi bude úspěšnost odvykání. Potvrzuje nám to i statistika. Nejpozději do týdne začne kouřit devadesát procent lidí,“ varuje před unáhleným nepřipraveným rozhodnutím Lukáš Kohoutek.


Autor: Bezcigaret

S cigaretou do restaurace už se dnes nedostanete, ale ta touha, ta touha tam stále je…

Proč léky a náplasti někdy fungují a jindy ne

Navíc, pokud na boj s cigaretou budete sami a v lékárně budete hledat nějaký ten podpůrný lék, třeba na vás vůbec nebude fungovat a váš neklid z abstinence se bude násobit. „On totiž každý kuřák má jinou závislost. Všichni mají závislost psychosociální, ale někdo ještě navíc i fyzickou. Až v závislosti na rozpoznaném druhu se nastavuje léčba medikamenty, které tlumí abstinenční příznaky,“ říká Lukáš Kohoutek. Budete-li si ordinovat léčbu sami z volně prodejných léků, mohli byste podcenit dávkování, což by mohlo vést k tomu, že na vás volně prodejné náplasti, pastilky nebo žvýkačky vůbec nebudou fungovat. A přitom prý fungují všechny – jenže ne všechny jsou vhodné pro každého.

Druhy závislostí na kouření

Fyzická závislost na nikotinu

  • Hlavním důvodem nutkání kouřit je snaha o udržení hladiny nikotinu v krvi. Když jeho hladina klesne pod určitou hranici, toto nutkání je velmi intenzivní, kuřáci začínají být podráždění, rozladění, nervózní a zapalují si další cigaretu.
  • Mají abstinenční příznaky. Mezi ně patří např. nervozita, nespavost, obtížné soustředění, chuť/bažení po cigaretě, zvýšená chuť k jídlu atd. U těžkých závislostí se nedostatek drogy projevuje i fyzickou nevolností.

Psychosociální závislost na nikotinu

  • Závislost na cigaretě jako předmětu či prostředku komunikace, bez ohledu na její obsah. Jde o souvislost s rituály nabízením cigaret, zapalováním, pozorováním plamene zápalek či cigaretového dýmu. U mnoha osob rituál zapalování a kouření cigaret znamená dočasné snížení stresu, úzkosti, překonání osobních komunikačních bariér s kolegy, partnery, neznámými lidmi.
  • Překonání psychosociální závislosti je pro řadu osob hlavní příčinou opakovaného selhání a návratu ke kuřáctví, přestože zvládli fyzickou závislost.

Zdroj: SZU

Kdy a jak s kouřením skoncovat

„Mezinárodní nekuřácký den je vhodný čas, kdy by člověk měl začít řešit své odvykání, aby z něj na Nový rok byl nekuřák,“ říká Lukáš Kohoutek. Je tedy na čase, neboť Mezinárodní nekuřácký den připadl na třetí čtvrtek v listopadu. S přípravou vám pomohou třeba na Národní lince pro odvykání kouření či na jejím webu bezcigaret.cz. „Ne všichni kuřáci jsou stejní, každý z nich se nachází v jiné fázi odvykacího procesu, jiné fázi rozhodování, zda chce, nebo nechce přestat kouřit. Tento web by měl lidem pomoci se správně zařadit a zjistit, jak pokračovat dál,“ říká Lukáš Kohoutek. Pomoci mohou také vyškolení pracovníci v lékárnách.

Smiřte se ale s tím, že to nemusí vyjít na poprvé ani tomu, kdo se na život bez cigarety včas připraví. Jak uvádí Státní zdravotní ústav: mnozí kuřáci musí často podstoupit tři až čtyři pokusy, aby mohli úspěšně skoncovat s kouřením.V ideálním případě z vás do léta či příštích Vánoc bude nekuřák. „V tom méně ideálním, ale stále dobrém případě by měli lidé kouření omezit, nebo přejít na nějaké méně rizikové formy, například na e-cigarety nebo nehořící tabák,“ říká Lukáš Kohoutek a dále vysvětluje: „I to má sice stále svá negativa, ale pokud je někdo tak úporný kuřák, který není schopen přestat, ale byl by ochoten přejít na méně rizikovou formu kouření, tak je dobře, aby na ni přešel. Z celé tabákové závislosti je největší problém v kouři, v hořící cigaretě.“ Hořící cigareta produkuje kouř, který obsahuje až čtyři tisíce složek, z nich je dvě stě látek prudce jedovatých a padesát patří mezi známé rakovinotvorné látky. „Nikotin má také svoje, ale to riziko je výrazně nižší,“ doplňuje odborník.

Odborná spolupráce:

Mgr. Lukáš Kohoutek

Prezident České koalice proti tabáku


Mgr. Adam Kulhánek

Adiktolog

Národní linka pro odvykání kouření, bezcigaret.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).