Hlavní navigace

Dusičnany v zelenině zabírají proti vysokému tlaku

11. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Novinky z akademického světa: Jak snížit škodlivý dopad nadměrného příjmu soli. Dýchat lze i polovinou plíce. Na nádory tantalem. Kmenové buňky vznikají i dodatečně.

Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Solení bez vyššího tlaku

Mnozí z nás konzumují hodně soli, a tím si zvyšujeme tlak. Vědci nyní v rámci mezinárodního projektu potkanům krmeným 1% solným roztokem (to je cca méně slané moře, třeba Balt) přidávali malé množství buď dusičnanu sodného, nebo šťávy z červené řepy, aby byl poměr soli a dusičnanu v roztocích větší než 100:1. V obou případech nedošlo ke zvýšení krevního tlaku na rozdíl od kontrolních potkanů, kteří dostávali k pití pouze 1% roztok soli a měli hypertenzi.

Dusičnanů se lidé bojí, ale mohou i prospívat. Kromě červené řepy jich dost obsahuje také rukola a špenát.

Fyziologický ústav AV ČR: Malé množství dusičnanů nebo šťávy z červené řepy může pomoci zabránit vzniku hypertenze při zvýšeném příjmu soli

Poznámka autora: Jak odkaz výše rovněž uvádí, jednou z možností boje s hypertenzí je také konzumovat více draslíku v poměru k sodíku. Což lze volbou potravin, ale také lze solit kombinací chloridu sodného a draselného. Potíž je ovšem v tom, že někomu přijde draselná sůl spíš nahořklá, a hlavně většinu soli do sebe lidé dostanou nikoliv tím, že by si jídlo dosolovali sami.

Operace s barevným filtrem

Přístroj Ngenuity umožňuje provádět lékaři operaci očí s pomocí 3D kamery a speciálních brýlí. 3D kamera se přitom napojí na operační mikroskop a obraz se přenáší na velký LCD panel.

Chirurg si pak může různým způsobem obraz upravit, např. vložit barevný filtr, který mu zvýrazní určité struktury typu krvácení. Fakultní nemocnice Ostrava je teprve druhým zařízením v ČR, které tuto technologii používá.

Fakultní nemocnice Ostrava: Operace oka teď s pomocí 3D kamery a brýlí

Překročení limitů současné plicní chirurgie

Pacientka nově operovaná v Brně představuje pravděpodobně jediného pacienta v ČR, který úspěšně dýchá pouze půlkou jedné plíce. Po odstranění celé pravé a částí levé plíce v minulosti nyní podstoupila resekční operaci zbývající části plíce za použití mimotělní oxygenace. Cílem operace bylo odstranění jinak neléčitelných plicních metastáz.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně: Kolik z plíce stačí člověku k dýchání?

Po platině by se na rakovinu mohl používat i tantal

Tantal byl dosud znám jako součást speciálních slitin využívaných v medicíně, např. pro výrobu chirurgických implantátů či nástrojů. Vědci jej ale nyní využili i při vývoji organokovových sloučenin, které mají výraznou protinádorovou účinnost. Tu zatím výzkumníci ověřili na nádorových liniích lidského osteosarkomu (nádor kostí), rakoviny tlustého střeva a konečníku a karcinomu vaječníků rezistentnímu vůči v současné době nejpoužívanějšímu metaloléčivu – cisplatině. Nové sloučeniny tantalu již byly patentovány. (Kromě platiny a zlata se možné protinádorové účinky zkoumají také u sloučenin osmia a irida.)

Univerzita Palackého v Olomouci: Olomoučtí chemici vyvinuli unikátní látky s protinádorovými účinky. Poprvé obsahují tantal

Rostoucí hřeb

Unikátní zákrok na FN Brno, kdy byl pacientovi s roztříštěnou stehenní kostí do ní implantován rostoucí hřeb, se podle všeho zdařil. Hřeb v kosti dorostl během měsíce a půl do standardní velikosti nohy a pacient nyní nemá de facto žádné problémy (= nekulhá).

Fakultní nemocnice Brno: Stehenní kost dorostla, pacient se může pohybovat

Buňky v kostech se po narození mění na kmenové

Růst kostí probíhá před narozením a po narození překvapivě jinak. Vědci využili specifické myší kmeny, které jim umožnily sledovat buněčné populace, a prokázali, že krátce po narození plodu získávají některé embryonální chondrocyty (buňky na růstových ploténkách kostí) charakter kmenových buněk. Asymetrickým dělením dávají vzniknout jednak dalším kmenovým buňkám (ty doplňují jejich zásobu), a jednak buňkám připraveným k vlastní diferenciaci a tvorbě kosti.

Podobné chování je typické pro tkáně, které mají vysokou schopnost regenerace, jako například kůže nebo krev. Objev může v budoucnu pomoci snížit růstové poruchy u dětí.

Akademie věd ČR: Kosti dokážou to, co kůže a krev (soubor doc)

Albinismus a rakovina kůže

Lidé s albinismem mají v Africe vysoké riziko vzniku rakoviny kůže. Ochranné opalovací krémy jsou však v této části světa pro místní lidi často drahé. V Brně vyvinuli levnější verzi opalovacích krémů na bázi místního levného bambuckého másla.

Recept, který umožní představit udržitelné a dostupné řešení výroby opalovacích krémů pro lidi s albinismem v Ghaně, vytvořila v rámci dobrovolnického projektu Krémy pro albíny Andrea Hároniková z Fakulty chemické VUT. Spolu s dalším zástupcem Fakulty chemické, Vojtěchem Kundrátem, vyzkouší vyrobit větší množství krému za simulovaných afrických podmínek. Následně Vojtěch Kundrát v Ghaně založí výrobnu a zaučí místní pracovníky.
Autor: Vysoké učení technické v Brně

Recept, který umožní představit udržitelné a dostupné řešení výroby opalovacích krémů pro lidi s albinismem v Ghaně, vytvořila v rámci dobrovolnického projektu Krémy pro albíny Andrea Hároniková z Fakulty chemické VUT. Spolu s dalším zástupcem Fakulty chemické, Vojtěchem Kundrátem, vyzkouší vyrobit větší množství krému za simulovaných afrických podmínek. Následně Vojtěch Kundrát v Ghaně založí výrobnu a zaučí místní pracovníky.

Mezi další přísady pak bude patřit například hydratující kokosový olej nebo avokádový olej a oxid titaničitý, mají zajistit ochranný faktor kolem 50.

Vysoké učení technické v Brně: Pomoc albínům v Africe

Poznámka autora: Bambucké máslo je tuk získávaný ze semen stromu máslovníku afrického.

Bude křen ještě ostřejší?

Křen selský a potočnice lékařská, na první pohled odlišné brukvovité rostliny, jsou ve skutečnosti blízce příbuzné. Vědci nyní podrobněji zmapovali (nikoliv ještě plně přečetli) jejich genom. Mělo by se tím usnadnit cílené zasahování do genomů za účelem zvýšení výnosů a odolnosti.

Středoevropský technologický institut CEITEC: Vědci zmapovali genom křenu a potočnice

Poznámka autora: Potočnice lékařská (řeřicha/řeřišnice) se u nás moc nekonzumuje, jinde se nicméně přidává do salátů a přisuzují se jí i léčivé účinky. Obsahuje mj. vitamín C a E.

10 přístrojů v jednom

Na závěr jedna novinka ze sousedního Slovenska. Nové zařízení S-Case má pouze velikost mobilního telefonu, mělo by však dokázat zastat funkci hned několika lékařských přístrojů.

Senzory dokážou měřit EKG, teplotu, nasycení krve kyslíkem, fungují též jako glukometr, tlakoměr a měřič pulzu. S-Case lze napojit na mobil a změřené údaje se tak dají snadno odeslat.

Univerzita Komenského v Bratislave: Študenti vyvinuli zariadenie na meranie viacerých fyziologických funkcií naraz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).