Hlavní navigace

Domácí pedikúra při nemoci

9. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Cukrovka, plíseň nohou, poškozený nehet nebo fyzický hendikep. To všechno jsou důvody speciálního přístupu při péči o nohy a nehty. Jak si poradit nyní, kdy je profesionální pomoc pedikérek nedostupná?

V článku V karanténě bez pedikúry jsme mluvili o zdravých lidech a zdravých nohách. Řada klientů pedikérek ale již nějaký problém má. Jde například o osoby, které nejsou schopné se o své nohy postarat z důvodu věku či pohybových omezení. Tito lidé se nyní musí spolehnout převážně na pomoc svých blízkých, pečovatelských služeb apod.

Co se dozvíte v článku
  1. Domácí pedikúra při omezené pohyblivosti
  2. Kde můžete velmi ublížit
  3. Péče o nohy a diabetes
  4. Nohy s plísní
  5. Poškozené nehty

Domácí pedikúra při omezené pohyblivosti

Člověk zdravý a pohyblivý si může běžnou hygienu a péči o nohy, do které spadá i zkrácení nehtů na vhodnou délku, vykonat sám. Užitečné tipy a pravidla najdete ve zmíněném článku.

Pokud je člověk nějakým způsobem hendikepovaný, nemůže se k nohám dobře ohnout, lze použít různé pomocníky, třeba kartáč s delší násadou. Prokartáčovat, promasírovat, pročistit nohu.

Pokud se člověk k noze neohne již vůbec, pak je samozřejmě péče o nohy, očista, promasírování, ostříhání nehtů a tak dále záležitostí někoho dalšího. Stačí úplně jednoduše, platí stejné zásady jako ve výše uvedeném článku.

Kde můžete velmi ublížit

Specifickými skupinami z pohledu péče o chodidla jsou nemocní s cukrovkou a lidé s probíhajícím onemocněním nehtů či pokožky nohou, například plísní.

„V tomto ohledu se vyskytují dvě onemocnění, která jsou s domácí pedikúrou prakticky neslučitelná,“ varuje Marcela Mořkovská, soudní znalkyně v oborech manikúra, pedikúra a modeláž nehtů. Běžná rizika špatné péče, na která odbornice upozorňuje v článku V karanténě bez pedikúry, nejsou nic proti neodborné manipulaci s diabetickou nohou, kde se dokonce i při odborné zdravotnické péči může stav velmi zkomplikovat. Druhou rizikovou nemocí jsou plísně.

Péče o nohy a diabetes

Zde je vzhledem k výše uvedenému možné věnovat se pečlivé hygieně a promazávání nohou. Lidé s cukrovkou by měli být maximálně opatrní: „U diabetiků je velmi důležité, aby nedošlo k poranění. Péči je i v domácích podmínkách potřeba přizpůsobit stavu nemoci,“ popisuje pedikérka Olga Machartová.


Autor: Depositphotos.com

Cukrovka, plíseň nohou, poškozený nehet nebo fyzický hendikep. To všechno jsou důvody speciálního přístupu při péči o nohy a nehty.

Pokud jde ještě o mírnou fázi, kdy je zásadní neporanit, je podle pedikérky třeba být velmi opatrný při odstraňování odumřelé pokožky, postupovat jen velmi lehce a nikdy nepoužívat ostré nástroje. Při stříhání nehtů je třeba dávat dobrý pozor, zejména na dostříhávání v krajích nehtů, aby nedošlo k poranění kůže. Proto je vždy žádoucí spolehnout se na odborníky a mít vždy po ruce připravenou dezinfekci a vhodné přípravky na ošetření.

Pokud je diabetes již vážnější, každý nemocný by měl znát od ošetřujícího lékaře potřebná individuální hygienická opatření a nepouštět se do experimentů.

Nohy s plísní

Onemocnění plísní může postihnout jak nehty, tak pokožku. „U plísní je to tak, že pedikérka může ošetřovat pouze zdravé nohy. Léčba vždy musí připadnout odbornému zdravotníkovi, protože i zde může dojít k závažným zdravotním komplikacím,“ popisuje Marcela Mořkovská. Rozšíření plísní totiž nemusí být pouze povrchové. Spory se podle odbornice mohou dostat také do nitra organismu, typickou oblastí jsou střeva.

Nutnost respektovat předepsanou léčbu potvrzuje i Olga Machartová: „V případě plísní, pokud se již člověk léčí, je pod dohledem lékaře a má nějaký léčebný přípravek, měl by pokračovat v jeho užívání.“ Pokud nic takového nemáme, z běžně dostupných prostředků je podle pedikérky velice šetrný ocet, používá se půl deci na vaničku koupele nohou, případně pár zrnek hypermanganu do teplé vody. „Vím o případech, kdy se lidé potírají octem neředěným, ale je třeba si uvědomit, že to je přeci jenom kyselina. Naředěný roztok je účinný a bezpečný. Lze použít i citron, citronovou šťávu, která je dobře dezinfikující a zároveň vyživující. Pokud však bude na noze nějaké poranění, prasklina, můžeme pociťovat určité štípání,“ popisuje odbornice.

Poškozené nehty

Nehty, které jsou zdravé, neštípou se, nemají plísně a podobně, stačí jednoduše zastřihnout… Mnohem složitější situace je při poškození nehtu.

„Je zde mnoho variant, nehet může být praskající, štěpící se, zrýhovaný, drolící se, hodně vysoký, různě zarůstající… V nehtových rýhách se také dělají různé bulky a bolestivé záněty,“ vypočítává Olga Machartová. Péči je vždy potřebné přizpůsobit danému problému, takže lze těžko dávat obecná doporučení. Lidé by měli podle odborníků být velmi opatrní:

„Pokud již člověk zná svůj problém, ví si s ním rady, k noze se dostane a je schopen si ji ošetřit, budiž. V okamžiku, kdy vznikne něco nového, něco náhlého, doporučuji vždycky si raději zavolat pomoc, buď svých nejbližších, nebo se rovnou poradit s kožním lékařem, nezkoušet nic sám,“ varuje pedikérka. I v současném nouzovém stavu je u většiny lékařů možná telefonická konzultace, případně domluvení návštěvy, více v článku K žádnému lékaři teď nechoďte bez předchozí domluvy.

Lidé prý někdy neuvěřitelně experimentují. Podle zkušeností pedikérky aplikují třeba gel proti bolesti kloubů na hnisající zarostlý nehet. „Použijí nevhodný prostředek, který má třeba snižovat bolest kloubu, protože ho prostě mají doma, ale jen si tím ještě víc ublíží. Je dobré se s někým poradit, třeba jen po telefonu. Pomůže dezinfekce, překrytí vhodnou mastí, a hlavně – nebát se poradit, než se k vám dostane odborná pomoc,“ uzavírá Olga Machartová.

Odborná spolupráce:

Olga Machartová

Pedikérka, Praha


Marcela Mořkovská

Soudní znalec a školitelka v oborech manikúra, pedikúra a modeláž nehtů. Výhradní zastoupení SpaRitual pro CZ a SK.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).