Hlavní navigace

Další velký problém českých seniorů: odbýváním jídla si podkopávají zdraví

16. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Stáří přináší řadu změn. Zatímco většina z nás počítá s šedivějícími vlasy a sníženou energií, leckoho může překvapit, že v pokročilém věku je třeba upravit i jídelníček. Senioři mají totiž zhoršené trávení, mnohdy ztrácejí chuť k jídlu, a tak u nich snadno může dojít k podvýživě. Na jaké zásady ve stravování by měli dbát?

Starší lidé a senioři se mnohdy v jídle „odbývají“, ať již proto, že nemají na zdravé potraviny dost financí, nechce se jim vařit, nebo se jim špatně kouše či tráví. Obvyklým jevem tak bývá, že je jejich strava nevyvážená, obsahuje nadbytek tuků i cukrů, a naopak málo bílkovin.

Co se dozvíte v článku
  1. Výživa je u seniorů zcela klíčová
  2. Zásadní jsou bílkoviny
  3. Někdy musí pomoci doplňky stravy
  4. Víc koření i mixování
  5. Riziko špatného pitného režimu

Výživa je u seniorů zcela klíčová

Kvalitní výživa je přitom zcela klíčová k tomu, aby měli dostatek energie, zachovali si dobrou kondici a cítili se fit. Podvyživený senior totiž snadno ztrácí svalovou tkáň, ubývají mu síly, má pak horší koordinaci pohybů a hrozí mu pády. O nemocech ani nemluvě.

„Senioři představují skupinu obyvatel, u kterých je stav výživy často neuspokojivý. Pokud strava neodpovídá potřebě jejich organismu, zhoršuje se tak kvalita jejich života. Proto je zapotřebí i při přípravě jídel na toto brát zřetel a vybírat především suroviny, které obsahují plnohodnotné bílkoviny a kvalitní tuky. Zařadit do jídelníčku ovoce, zeleninu a omezit konzumaci alkoholických nápojů na minimum,“ radí pro Vitalia.cz nutriční specialistka Kateřina Králová, která mimo jiné působí v Domově pro seniory Sedlčany.

Zásadní jsou bílkoviny

Podle ní platí v každém věku pro výživu určitá specifika. „Nutriční potřeby se u seniorů liší od potřeb osob v produktivním věku především v potřebném množství energie, bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek,“ říká odbornice.

Každý senior je samozřejmě individualita, a tak nelze plošně říct, kolik čeho by měl přesně jíst. Obecně ale platí, že se ve stáří snižuje funkce některých orgánů, snadno ubývá svalová hmota a klesá bazální energetický výdej – je tak třeba omezit příjem prázdných kalorií například ve sladkostech. Rozhodně ale nejsou vhodné žádné dramatické redukční diety.

Naopak je u seniorů z hlediska výživy klíčový příjem bílkovin, ty jsou totiž v lidském těle stavebním kamenem nejen pro svaly, ale také pro vazy a kosti. Staršímu člověku mohou mimo jiné například pomoci v hojení po operacích a zákrocích. Ideálně by tak měl senior za den přijmout 1,2 g bílkoviny na kilogram váhy.

Někdy musí pomoci doplňky stravy

„K navýšení bílkovin ve stravě je vhodné zařazovat bílkovinné přídavky, například v podobě jogurtu, tvarohu, sýru, šunky a podobně. Pro navýšení energie a bílkovin, pokud běžná strava nestačí, je vhodné přidávat do běžné stravy modulární dietetika, která slouží k obohacení stravy o konkrétní živiny. Pokud ani tato opatření nestačí, je zapotřebí zvolit některý z perorálních nutričních doplňků,“ vysvětluje Kateřina Králová.

Senioři se mnohdy také potýkají s nedostatkem vitamínů, minerálů či živin. Typicky jim chybívá vitamín D, což je dáno i nedostatečným pobytem na slunci, ale také B12, „céčko“ nebo vápník. Zhoršující vliv na to má fakt, že řada starších lidí často trpí pocity nechutenství. Někdy za to mohou medikamenty, jindy i špatné trávení. Tomu mohou ulevit, pokud si místo velkých porcí rozdělí jídlo na několik menších částí rozprostřených do celého dne. V případě výraznějších obtíží by se senioři či jejich rodiny měli obrátit na experty.

Víc koření i mixování

„U nechutenství bych doporučila jíst častěji menší porce jídel a v ideálním případě vyhledat nutričního terapeuta či nutričního specialistu, který s danou situací pomůže. V první řadě je nezbytné zajistit u jedinců s nedostatečným příjmem energie a bílkovin plnohodnotnou stravu. Vždy prvním krokem by mělo být v rámci nutriční intervence zajištění vhodné konzistence a chutnosti podávané stravy. Snažit se podávané pokrmy přizpůsobit chuťovým preferencím daného jedince a dopřát mu dostatečný čas k jídlu,“ vysvětluje expertka.

Ve vyšším věku může totiž dojít i k poruše chuti, senioři tak mnohdy potřebují větší množství koření. Rozhodně je ale nevhodné zvyšovat poměr soli či pepře, dobré mohou naopak být bylinky a zelené natě.

Dalším problémem bývá částečná nebo úplná ztráta chrupu, takže se staršímu člověku hůře kouše. Ideální tak je krájet pokrmy na malé kousky, vařit vše do měkka, využívat mletí, mixování, strouhání a podobně. Z hlediska trávení je také dobré zbavovat zeleninu a ovoce slupek i zrníček a ideálně z nich vyrobit pyré či kaši. „Pokud konzumace některé z daných surovin dělá seniorovi obtíže, je vhodné hledat jinou formu či technologickou úpravu stravy, která mu bude více vyhovovat,“ dodává k tomu Kateřina Králová a upozorňuje, že chybou je rovněž nedostatečný přísun tekutin.

Riziko špatného pitného režimu

Starší člověk by měl vypít ke dvěma litrům, mnohdy to ale nebývá dodržováno. Senioři jsou tak často ohrožení dehydratací. „Osoby ve vyšším věku často ztrácejí pocit žízně. Zda je jedinec adekvátně hydratován a není přítomný nedostatek vody v jeho organismu, lze zjistit jednoduše z barvy a zápachu moče a dle kožního turgoru (napětí kůže, pozn.red.),“ dodává výživová specialistka.

K dalším projevům patří suché rty, problémy se zácpou, ale také podrážděnost, únava a časté bolesti hlavy či zmatenost. Špatný pitný režim tak rozhodně nelze podceňovat, v extrémním případě může vést až ke kolapsu.

Odborná spolupráce:

Mgr. et Mgr. Kateřina Králová

Absolventka navazujícího magisterského oboru Nutriční specialista na 1. LF UK v Praze a Zdravotně sociální fakulty a Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Již několik let působí v Domově seniorů Sedlčany a zároveň vede soukromou praxi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka i editorka pro řadu celostátních deníků a zájmových webů. Dnes píše na volné noze o tématech, která jsou jí nejbližší – o zdraví a sociální problematice. Vystudovala Mediální studia UK a Podnikohospodářskou fakultu VŠE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).