Hlavní navigace

Zubní protézy ve světě a u nás, to je nebe a dudy

19. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V Německu „šperkařina“, u nás jedna z nejproblematičtějších stránek stomatologie, hodnotí úroveň zubních protéz Roman Šmucler. Nepřesnost náhrady přitom může vést k bolesti dásní, bolákům i otokům.

Bolesti dásní a nevhodné zubní protézy dokážou pěkně zkomplikovat život. Jaká je nejlepší prevence a následná léčba? O problematice a nových trendech v této oblasti jsme si povídali s prezidentem České stomatologické komory Romanem Šmuclerem.

Bolesti dásní, otoky a červené boláky může mít na svědomí právě zubní protéza. Podle Romana Šmuclera je problém často v nepřesnosti náhrady, což se dá upravit, a hlavně tomu lze předejít pečlivou prací stomatologa. „Později mohou být problémy způsobeny změnou tvaru ‚dásní‘, tedy zejména kosti pod sliznicí. Někdy může být náhrada zhotovena nekvalitně a mohou se z ní uvolňovat chemické látky a nelze ani vyloučit alergie. Řada pacientů má problémy z nedostatečné péče o náhradu. Prostě je to celý komplex možností a vyžaduje znalosti a zkušenost, aby vše dobře dopadlo,“ vysvětluje prezident České stomatologické komory.

V Německu je to „šperkařina“

Lékař dále uvádí, že největší tlak na „dásně“ vytvářejí takzvané celkové náhrady, tedy ty, kde už nejsou žádné zuby pacienta, které by přenášely žvýkací tlak. „Máme v principu tisíce modifikací snímatelných náhrad. Třeba v Německu je to ‚šperkařina‘. U nás snímatelné náhrady nedostatečně hradí zdravotní pojišťovny a je to na nich znát,“ vysvětluje stomatolog a pokračuje: „Pacient si u některých ani nesmí připlatit, což je těžké pochopit. Pokud investují, pak spíše do mnohem náročnějších fixních prací, třeba nesených implantáty. Rádoby populární zákaz doplatků nese s sebou velmi špatnou kvalitu právě pro chudší nemocné, kteří nemají peníze na náročná řešení bez úhrad pojišťoven.“

Galerie: Jak se dělá zubní implantát

Nejlepší prevencí je starat se o zuby tak, abych žádnou náhradu nepotřeboval, což se na Západě poměrně daří. „Bezzubost pomalu mizí a s ní i problémy se zubními protézami. Jinak ovšem záleží hlavně na mistrovství lékařů a zubních techniků. Rozdíly v kvalitě jsou veliké a je to dáno nejenom financemi, ale i talentem a zkušeností specialistů zvaných protetici,“ říká Roman Šmucler.

Kvalita a nekvalita zubních náhrad

Stomatolog podotýká, že problém je i v kvalitě tuzemských zubních protéz. „Snímatelné náhrady ve světě a u nás, to je nebe a dudy a jedna z nejproblematičtějších stránek naší stomatologie. Snímatelné, ale pevné – to se u nás studenti nemají moc kde naučit, pomalu tohle umění mizí,“ popisuje Roman Šmucler s tím, že dnes je „svět“ tak daleko, že mnohé snímatelné práce lze dálkově připevnit či uvolnit. Často se zhotovují závlačky, aby práce nevypadla.

Nověji se experimentuje s 3D tiskem zubních náhrad. Lze je naprojektovat v počítači a kdykoli vytisknout, třeba i kopii, pokud se původní rozbije. „Máme ohromné možnosti v individualizaci zubů i nápodoby dásní. Často u nás opovrhované snímatelné náhrady jsou často mnohem estetičtější než můstky a mohou být pro laika k nerozeznání od původního chrupu. Náhrady je důležité pravidelně upravovat, třeba takzvaně rebazováním neustále reagovat na změny tvaru ‚dásní‘,“ popisuje stomatolog. V Německu se například na zbytkový chrup zhotovují teleskopické korunky.

Aby dásně nebolely

Jaké mohou být další důvody bolesti dásní? Podle Romana Šmuclera je dalších důvodů, proč nás mohou dásně bolet, „nepočítatelně“. „Krom shora uvedených je ohromná skupina onemocnění nervů, psychických problémů, infekcí, autoimunitních i imunitních chorob, ale také drobných úrazů či reakcí na celkové podání léků – je to jedno z nejsložitějších odvětví a samostatný obor onemocnění sliznic,“ popisuje.

Možné příčiny bolesti dásní v souvislosti se zubní protézou

  • Nepřesně zhotovená zubní protéza,
  • nekvalitní materiál zubní náhrady,
  • uvolňování chemických látek,
  • alergie na látky obsažené v zubní protéze,
  • změna tvaru dásní, zejména kosti pod sliznicí a tím pádem nesedící protéza,
  • nedostatečná péče o zubní náhradu.

Bolest dásní může mít mnoho dalších příčin, např. onemocnění nervů, psychické problémy, infekce, autoimunitní i imunitní choroby, úrazy či reakce na léky.

Pokud používáme zubní protézu, je samozřejmě důležité dodržovat hygienu ústní dutiny i vlastních protéz (čištění zubní protézy prodlouží její život). K tomu slouží různé čisticí přípravky, ale postačí i obyčejný zubní kartáček. K dostání jsou ale i speciální kartáčky k čištění zubních protéz. Takže jak na to? Nejlepší je zubní protézu alespoň dvakrát týdně vzít a umístit ji do speciálního roztoku. Ten zakoupíte v lékárnách v podobě tablet, které jednoduše hodíte do sklenice s vodou. Tablety v sobě mají dezinfekční látky, které vaší protézu spolehlivě vyčistí. Někdo ale pravidelné hygieně své protézy nevěnuje moc velkou pozornost. Kvůli tomu se později mohou na sliznici ústní dutiny objevit červené boláky. V takovém případě už se návštěvě zubaře nevyhnete.

Odborná spolupráce:

Doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Zubní lékař se specializací na laserovou a estetickou medicínu. Mnoho let působí na Stomatologické klinice 1. LF UK Praha. Je majitelem největšího centra laserové a estetické medicíny Asklepion. Od září 2017 je prezidentem České stomatologické komory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).