Cizrna v konzervě obsahuje bisfenol A, některá i pesticidy. Lepší je kupovat tu ve skle

Sdílet

Před čtvrtstoletím ji tady skoro nikdo neznal ani nejedl, teď je velmi oblíbenou součástí jídelničku nejen pro vegetariány. Cizrna se dává do polévek i salátů, dá se tepelně upravovat a skvělé jsou pomazánky z ní včetně populárního hummusu. Většinou ji kupujeme v plechovkách a to je problém. Z obalů se totiž uvolňují nebezpečné chemikálie.

Sama o sobě je zdravá, ale kvůli způsobu balení představuje cizrna zdravotní riziko. Tak se dá shrnout výsledek nedávno testování, které provedla rakouská spotřebitelská organizace VKI a o němž informoval český dTest.

Organizace VKI otestovala 25 konzervované hotové cizrny a ve všech, která byla v konzervách, odhalila bisfenol A (BPA). Chemikálie se uvolňuje z vnitřního ochranného nátěru konzerv. Dobře si vedly jen výrobky ve skle, vesměs s označením BIO. Ale produkt stejného výrobce v konzervě už bisfenol obsahoval – příkladem budiž třeba cizrna značky Alnatura, která se prodává i v Česku. 

O nepříznivých účincích BPA na lidské zdraví existují stovky publikovaných vědeckých studií, které zkoumaly vliv na poškození nervového systému, na reprodukční a hormonální systém (neplodnost, estrogenní účinky, poškození hormonální rovnováhy), na vznik metabolického syndromu s vývojem obezity, diabetu, hypertenze a navazujících kardiovaskulárních nemocí, na rozvoj onkologických onemocnění (rakovina prsu a prostaty) a tak dále. 

Bisfenol A z plastových nádob a lahví představuje zdravotní riziko, varují vědci Přečtěte si také:

Bisfenol A z plastových nádob a lahví představuje zdravotní riziko, varují vědci

Podle informací Státního zdravotního ústavu nadále probíhají studie, které posuzují vliv na zdraví při dlouhodobých nízkých expozicích, což je třeba právě případ uvolňování této látky z obalů konzerv. BPA je od června 2011 v celé EU zakázán v kojeneckých lahvích a od září 2018 v plastových lahvích a obalech obsahujících potraviny pro kojence a děti do tří let. 

Kromě těchto předmětů je zatím v EU dovoleno BPA v materiálech přicházejících do styku s potravinami používat, avšak z obalu do potraviny se smí uvolnit maximálně 0,05 mg BPA na 1 kg potraviny. Bisfenol A (BPA) je postupně nahrazován, například bisfenolem S (BPS), u něhož se však ukazují podobné nežádoucí zdravotní účinky. 

Našel se i karcinogenní glyfosát

Kromě toho některé vzorky cizrny obsahovaly i zvýšené množství niklu, což by mohlo vadit zejména lidem s kontaktní alergií na tento kov. Nikl rakouská spotřebitelská organizace našla v těchto výrobcích: Billa Immer Gut, Kitchin a v tetrapaku Cirio. 

Znepokojivý je i fakt, že tři konzervy obsahovaly zbytky pesticidu glyfosátu. Ten je v Evropě dlouhodobě sledován kvůli možným karcinogenním účinkům – konkrétně šlo o výrobky Clever, King's Crown a Kitchin. Značka Kitchin se v Česku prodává jako privátka Rohlíku. Výrobky značky King's Crown bývají k mání například v e-shopech zaměřených na dovoz levných potravin z Německa, Clever je levná řada z prodejen Billa, která se prodává i v Česku. 

U cizrny Cirio bylo navíc zjištěno značné množství kontroverzního fungicidu fluopyramu a také významné koncentrace niklu.

Z 25 testovaných výrobků se dá doporučit pouze šest produktů ve skle, přičemž čtyři z nich jsou dostupné i v Česku: dm Bio cizrna (220 g), Dennree cizrna (250 g), Alnatura cizrna (220 g) a Marschland Demeter Bio cizrna (220 g). Výše jmenované produkty byly bez BPA, pesticidů i nadměrného obsahu niklu a stály zhruba 40–95 Kč za 100 g okapané hmotnosti, uvádí ve své zprávě spotřebitelský časopis dTest. 

Proč je BPA problém?

Bisfenol A se používá při výrobě plastů a epoxidových pryskyřic. Patří mezi endokrinní disruptory, a má tak negativní dopad na fungování hormonálního systému a reprodukci. Může ovlivnit činnost jater, ledvin nebo narušovat imunitní systém. 

Evropská unie proto v lednu 2025 přijala nové nařízení, které BPA v potravinových obalech prakticky zakazuje. Výrobci ho však mohou používat ještě do července 2026, a následně potraviny s BPA prodávat až do vyprodání zásob.

Plocha pokrytá mnoha druhy čerstvé zeleniny

Brambory a řepu pozná každý. S artyčokem, okrou nebo čekankou je to horší

Někdo se při vaření celý život drží jen těch pár druhů zeleniny, které ochutnal v dětství, jiný zkouší každou chvíli něco nového. Tak jako tak, můžete si vyzkoušet náš kvíz a ukázat, zda se vyznáte v méně běžných druzích zeleniny.

  • Preferujte cizrnu ve skle před konzervovanou variantou. 
  • U produktů v plechu vždy sledujte označení bez BPA (pokud je uvedeno). 
  • Vyhýbejte se produktům bez přesného složení nebo s nejasným původem. 
  • U bio výrobků je riziko pesticidů výrazně nižší.

Sama o sobě je cizrna velmi zdravá. Obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Stále častěji se objevuje na talířích vegetariánů i lidí, kteří preferují zdravé stravování. 

Jak často jíte luštěniny?

Podle Německé společnosti pro výživu bychom měli luštěniny konzumovat alespoň jednou týdně – jedna porce odpovídá cca 125 gramům vařené cizrny. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny zasytí na delší dobu a prospívá trávení. Cizrna se hodí do salátů, polévek, kari i k výrobě pomazánek typu hummus.

Zajímavé využití má aquafaba – tekutina z cizrny ve skle, která lze použít jako veganská náhrada vaječného bílku, například při šlehání do dezertů, dá se z ní rovněž udělat veganská majonéza. Ovšem ideální je použít nálev z cizrny bez škodlivých chemikálií.

Recept z cizrny: chutný krém

Chcete vyzkoušet cizrnu na talíři? Kupte hotovou cizrnu, ideálně ve skle, a zkuste následující recept:

Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

  • Brambory 200 g
  • Loupaná cizrna 200 g
  • Bílý jogurt 100 g
  • Zeleninový vývar 1,5 l
  • Olivový olej 100 ml
  • Pažitka 80 g
  • Cibule 1 menší ks
  • Slunečnicový olej
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  • Nejprve dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme vařenou cizrnu, necháme společně restovat.
  • V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 °C a vsypeme pažitku, necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.
  • K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.

Tip na závěr: Vyzkoušejte i jiné luštěniny. Cizrnu můžete vyměnit například za čočku.

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).