Sama o sobě je zdravá, ale kvůli způsobu balení představuje cizrna zdravotní riziko. Tak se dá shrnout výsledek nedávno testování, které provedla rakouská spotřebitelská organizace VKI a o němž informoval český dTest.
Organizace VKI otestovala 25 konzervované hotové cizrny a ve všech, která byla v konzervách, odhalila bisfenol A (BPA). Chemikálie se uvolňuje z vnitřního ochranného nátěru konzerv. Dobře si vedly jen výrobky ve skle, vesměs s označením BIO. Ale produkt stejného výrobce v konzervě už bisfenol obsahoval – příkladem budiž třeba cizrna značky Alnatura, která se prodává i v Česku.
O nepříznivých účincích BPA na lidské zdraví existují stovky publikovaných vědeckých studií, které zkoumaly vliv na poškození nervového systému, na reprodukční a hormonální systém (neplodnost, estrogenní účinky, poškození hormonální rovnováhy), na vznik metabolického syndromu s vývojem obezity, diabetu, hypertenze a navazujících kardiovaskulárních nemocí, na rozvoj onkologických onemocnění (rakovina prsu a prostaty) a tak dále.
Podle informací Státního zdravotního ústavu nadále probíhají studie, které posuzují vliv na zdraví při dlouhodobých nízkých expozicích, což je třeba právě případ uvolňování této látky z obalů konzerv. BPA je od června 2011 v celé EU zakázán v kojeneckých lahvích a od září 2018 v plastových lahvích a obalech obsahujících potraviny pro kojence a děti do tří let.
Kromě těchto předmětů je zatím v EU dovoleno BPA v materiálech přicházejících do styku s potravinami používat, avšak z obalu do potraviny se smí uvolnit maximálně 0,05 mg BPA na 1 kg potraviny. Bisfenol A (BPA) je postupně nahrazován, například bisfenolem S (BPS), u něhož se však ukazují podobné nežádoucí zdravotní účinky.
Našel se i karcinogenní glyfosát
Kromě toho některé vzorky cizrny obsahovaly i zvýšené množství niklu, což by mohlo vadit zejména lidem s kontaktní alergií na tento kov. Nikl rakouská spotřebitelská organizace našla v těchto výrobcích: Billa Immer Gut, Kitchin a v tetrapaku Cirio.
Znepokojivý je i fakt, že tři konzervy obsahovaly zbytky pesticidu glyfosátu. Ten je v Evropě dlouhodobě sledován kvůli možným karcinogenním účinkům – konkrétně šlo o výrobky Clever, King's Crown a Kitchin. Značka Kitchin se v Česku prodává jako privátka Rohlíku. Výrobky značky King's Crown bývají k mání například v e-shopech zaměřených na dovoz levných potravin z Německa, Clever je levná řada z prodejen Billa, která se prodává i v Česku.
U cizrny Cirio bylo navíc zjištěno značné množství kontroverzního fungicidu fluopyramu a také významné koncentrace niklu.
Z 25 testovaných výrobků se dá doporučit pouze šest produktů ve skle, přičemž čtyři z nich jsou dostupné i v Česku: dm Bio cizrna (220 g), Dennree cizrna (250 g), Alnatura cizrna (220 g) a Marschland Demeter Bio cizrna (220 g). Výše jmenované produkty byly bez BPA, pesticidů i nadměrného obsahu niklu a stály zhruba 40–95 Kč za 100 g okapané hmotnosti,
uvádí ve své zprávě spotřebitelský časopis dTest.
Proč je BPA problém?
Bisfenol A se používá při výrobě plastů a epoxidových pryskyřic. Patří mezi endokrinní disruptory, a má tak negativní dopad na fungování hormonálního systému a reprodukci. Může ovlivnit činnost jater, ledvin nebo narušovat imunitní systém.
Evropská unie proto v lednu 2025 přijala nové nařízení, které BPA v potravinových obalech prakticky zakazuje. Výrobci ho však mohou používat ještě do července 2026, a následně potraviny s BPA prodávat až do vyprodání zásob.
- Preferujte cizrnu ve skle před konzervovanou variantou.
- U produktů v plechu vždy sledujte označení bez BPA (pokud je uvedeno).
- Vyhýbejte se produktům bez přesného složení nebo s nejasným původem.
- U bio výrobků je riziko pesticidů výrazně nižší.
Sama o sobě je cizrna velmi zdravá. Obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Stále častěji se objevuje na talířích vegetariánů i lidí, kteří preferují zdravé stravování.
Jak často jíte luštěniny?
Podle Německé společnosti pro výživu bychom měli luštěniny konzumovat alespoň jednou týdně – jedna porce odpovídá cca 125 gramům vařené cizrny. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny zasytí na delší dobu a prospívá trávení. Cizrna se hodí do salátů, polévek, kari i k výrobě pomazánek typu hummus.
Zajímavé využití má aquafaba – tekutina z cizrny ve skle, která lze použít jako veganská náhrada vaječného bílku, například při šlehání do dezertů, dá se z ní rovněž udělat veganská majonéza. Ovšem ideální je použít nálev z cizrny bez škodlivých chemikálií.
Recept z cizrny: chutný krém
Chcete vyzkoušet cizrnu na talíři? Kupte hotovou cizrnu, ideálně ve skle, a zkuste následující recept:
Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem
- Brambory 200 g
- Loupaná cizrna 200 g
- Bílý jogurt 100 g
- Zeleninový vývar 1,5 l
- Olivový olej 100 ml
- Pažitka 80 g
- Cibule 1 menší ks
- Slunečnicový olej
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Nejprve dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme vařenou cizrnu, necháme společně restovat.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 °C a vsypeme pažitku, necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.
- K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.
Tip na závěr: Vyzkoušejte i jiné luštěniny. Cizrnu můžete vyměnit například za čočku.