Hlavní navigace

Cizrna

Cizrna je luštěnina, které se někdy také říká římský hrách. Pěstuje se už déle než sedm tisíc let a v roce 2016 se jí na celém světě vyprodukovalo přes dvanáct milionů tun. V posledních letech se čím dál častěji objevuje i v českých kuchyních.

Cizrna se do světa s největší pravděpodobností rozšířila z Indie, kde se jí ročně vypěstuje kolem 65 % z celkové produkce, dnes se však vyskytuje téměř na celém světě a pěstuje se od Austrálie po Kanadu a od Mexika až po Barmu.

Cizrna: ještě zdravější než jiné luštěniny. Co s ní?

Z plechovky je dobrá, uvařená ještě lepší. Cizrnu pro přípravu cizrnové pomazánky – hummusu je třeba uvařit tak, aby se úplně rozpadala. Naopak na falafel – smažené cizrnové kuličky nebo placičky – se hodí jen a pouze syrová luštěnina. „Pokud se v receptu objeví vařená cizrna, vejce nebo mouka, hned ho zahoďte,“ radí odborník na arabskou kuchyni.

12. 3. 2019 0:00
Doba čtení: 6 minut

Aquafaba: Proč nálev z cizrny vylévat, když z něj můžete mít skvělou majonézu

Obyčejně nálev z plechovky s cizrnou vyléváme do odpadu, stejně jako když cizrnu vaříme. Tím ale přicházíme o velmi cennou surovinu, která se dá v kuchyni krásně využít. Ať už do sladkých pokrmů, nebo do slaných. A rozdíl oproti vejcím nepoznáte.

Doba čtení: 5 minut

V čem tkví zrada luštěnin

Čočka, fazole, hrách, cizrna… Všechny druhy luštěnin jsou zdravé, některé však nadýmají, jiné jsou náročné na přípravu, fazole v nálevu zase mohou obsahovat zbytečný cukr. Co s tím?

Doba čtení: 4 minuty

Pozor na cizrnovou pomazánku. Je v ní jed, tvrdila inspekce

Inspektoři už netvrdí, že je v pomazánce jed, ale stejně pozastavili její uvádění na trh.

Doba čtení: 2 minuty

Luštěniny jsou cenným zdrojem bílkovin

Fazole, čočka, cizrna či hrách jsou opravdovými energetickými zázraky. Vyživují organismus, zasytí, jsou lehce stravitelné a téměř bez kalorií…

Doba čtení: 5 minut

Cizrna – jednička mezi luštěninami

Využití cizrny v kuchyni je díky vynikajícím vlastnostem a příjemné oříškové chuti široké, lze ji přidávat prakticky do všeho. Poslouží třeba jako přírodní jíška, k masu i do hummusu.

Doba čtení: 4 minuty