S chia semínky si můžete v kuchyni opravdu vyhrát. Mají příjemnou neutrální chuť, proto se často kombinují s výraznějšími potravinami. Kaším, těstům a směsím navíc dodají gelovitou konzistenci. Umí totiž absorbovat hodně vody. Semínka pak uvolňují želatinovou látku a zvětší svůj objem.
Co se dozvíte v článku
Co jsou chia semínka?
Chia semínka pocházejí z rostliny známé jako šalvěj hispánská (Salvia hispanica). Tato bylina z čeledi hluchavkovitých původně rostla v Mexiku a Guatemale. Chia semínka jsou díky svému unikátnímu nutričnímu profilu uznávána jako superpotravina. Nejde ale jen o doplněk moderního jídelníčku.
Ve velkém je konzumovali již staří Aztékové a Mayové. Z této doby dokonce vychází název pro tato semínka, protože mayský výraz „chia“ znamená „síla“. Dnes se kvůli chia semínkům pěstuje šalvěj hispánská i v Jižní Americe, Austrálii či na území Spojených států amerických.
Chia semínka jsou hodně malá, měří asi jeden milimetr. Jsou zbarvena šedě až černě. Na první pohled působí opravdu nenápadně, takže mohou překvapit tím, jak moc jsou výživná a hodnotná.
Jaké mají chia semínka účinky?
Po nutriční stránce představují chia semínka opravdu mimořádně zdravou potravinu. Jsou ceněná zejména pro obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin v čele s kyselinou alfa-linolenovou (ALA). Pravidelná konzumace této omega-3 nenasycené kyseliny bývá spojována s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Až 35 % objemu chia semínka je tvořeno rozpustnou vlákninou. Takto velké množství vlákniny podporuje růst přátelských bakterií ve střevech, změkčuje stolici a usnadňuje vyprazdňování. Působí pozitivně i mimo trávicí ústrojí – a to snižováním chronického zánětu v těle. Vláknina tak představuje výbornou ochranu před vznikem srdečních onemocnění.
Podle některých studií vláknina snižuje inzulinovou rezistenci a vyrovnává hladinu krevního cukru. Jde tedy o užitečného pomocníka, který pomáhá předcházet vzniku diabetu 2. typu, metabolického syndromu a podobných onemocnění.
Dále najdete v chia semínkách silné antioxidanty, jako jsou kyselina chlorogenová, kyselina kávová, kvercetin a kaempferol. Všechny tyto látky chrání tělesné buňky před volnými kyslíkovými radikály, čímž pomáhají předcházet jejich předčasnému stárnutí. Některé z nich mají také protizánětlivé účinky. Kyselina chlorogenová zase pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
Chia semínka jsou rovněž velice dobrým zdrojem kvalitních bílkovin. Dokonce pokrývají celé spektrum 9 esenciálních aminokyselin. Opomenout ale nesmíme ani minerální látky. Chia semínka jsou doporučována jako prevence proti řídnutí kostí (osteoporóze). Obsahují totiž hodně vápníku, hořčíku a fosforu, což jsou klíčové minerály pro udržení ideální hustoty kostí.
Mohou mít chia semínka nežádoucí účinky?
Přestože jsou chia semínka opravdu zdravá, mohou některým lidem způsobovat problémy. Důležité je to s konzumací semínek úplně nepřehánět. Ze začátku úplně stačí jedna lžíce denně.
Chia semínka normálně pomáhají s trávením, ale pokud jich nárazově sníte opravdu hodně, můžete naopak trpět zácpou, průjmem a plynatostí. Vzácně se může objevovat i alergie, která se projevuje nadýmáním.
Podporují chia semínka hubnutí?
Chia semínka jsou skvělým doplňkem redukčního jídelníčku. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny mají totiž jedinečnou schopnost absorbovat velké množství vody. V žaludku proto nasají tekutinu a hodně nabobtnají, čímž zaženou pocit hladu. Člověk se díky tomu cítí více nasycený a nemá tak silnou potřebu jíst další jídlo.
Nejedná se ale o nějakou zázračnou potravinu, která by začala sama o sobě spalovat tuky a člověk by díky ní hubnul bez námahy. Chia semínka je potřeba vnímat spíše jako pomocníka, který podpoří pocit sytosti, stabilizuje hladinu krevního cukru a posílí střevní mikrobiom. Všechny tyto faktory mohou v kombinaci se zdravým jídelníčkem a aktivním životním stylem přispět ke shazování nadbytečných kil.
Chia semínka: recepty a použití v kuchyni
Chia semínka nemají sama o sobě nijak výraznou chuť. To je jedním z důvodů, proč mají tak pestré využití v kuchyni – neovlivní chuť pokrmu, ale zlepší jeho výživové vlastnosti. Díky schopnosti pohlcovat tekutiny se často používají k zahuštění nejrůznějších kaší, jogurtů či těst.
Navíc jsou bezlepková, takže jsou vhodná i pro celiaky. Hodně oblíbené jsou také ve veganských receptech. Pokud smícháte jednu lžíci chia semínek se třemi lžícemi vody, vznikne gel, kterým se dá při pečení nahradit vejce. Pak už ho jen stačí vmíchat do těsta na veganský koláč nebo buchtu.
Hodně oblíbeným pokrmem je dále pudink z chia semínek. Jedná se o rychlý, zdravý a sytý dezert, který se skládá pouze ze dvou surovin – chia semínek a mléka. Někdo používá místo toho kravského různé rostlinné náhražky mléka.
Semínka a mléko se smíchají, dají do sklenice a po 10 minutách dobře protřepou. Poté stačí pudink rozdělit do pohárků, ozdobit ovocem či oříšky a dát na pár hodin odležet do lednice. Ještě lepší konzistence dosáhnete, když ho připravíte večer a necháte odležet přes noc. Pokud chcete, aby byl pudink sladký, můžete do něj přidat med či jiné sladidlo.
Chia semínka se používají spíše ve sladké kuchyni, to ale neznamená, že je nemůžete přidat i do slaných pokrmů. Podobně jako konopná semínka se hodí třeba k posypání zeleninového salátu, rizota nebo zeleninových směsí. Můžete z nich také upéct křupavé krekry, přidat je do těsta na domácí pečivo nebo zamíchat do hummusu, pesta či guacamole.
Chcete letos zhubnout?
Chia semínka v těhotenství
Chia semínka patří mezi potraviny, kterým se těhotné ženy rozhodně nemusejí vyhýbat. Naopak jsou pro ně díky vysokému obsahu vlákniny prospěšné. Některé nastávající maminky se totiž potýkají se zpomalením peristaltiky, s čímž jim mohou chia semínka pomoct. Navíc obsahují hodně látek důležitých pro správný vývoj plodu, a to konkrétně kyselinu alfa-linolenovou.
Jediné, na co si musí dát pozor, je umírněnost v množství. Opět platí, že by se chia semínka měla jíst spíše po malých porcích a zapíjet dostatečným množstvím vody. Jinak mohou mít na trávení spíše negativní vliv. Pokud žena chia semínka nikdy v životě nejedla, měla by postupovat opravdu opatrně a zkusit třeba jen malou lžičku.